Úterý 13. ledna 1998

 

(pokračuje Zeman M.)

To mi umožňuje, abych přešel k prvnímu bodu schváleného programu, což je

 

1.
Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Poprosím i podle naší dohody, aby se pan poslanec Robert Kolář jako předseda volební komise ujal slova, seznámil nás s navrženými změnami, s návrhem na další postup při projednávání tohoto bodu a myslím, pane poslanče, že bude rozumné, když v rámci svého vystoupení rovnou uvedete i ony požadované lhůty.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhy tak, jak je obdržela volební komise na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

V souvislosti se jmenováním poslance Jana Černého a poslance Michala Lobkowicze členy vlády nemohou podle našeho jednacího řádu být členy orgánů Poslanecké sněmovny.

Dne 8. 1. 1998 obdržel předseda Poslanecké sněmovny dopis předsedy poslaneckého klubu ODS s oznámením rezignací těchto poslanců na všechny funkce v orgánech Poslanecké sněmovny. Jedná se o následující rezignace.

Pan poslanec Černý rezignuje ke dni 2. 1. 1998 na funkci člena organizačního výboru, člena petičního výboru, člena...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, myslím, že výčet funkcí pana poslance Černého mnoho poslanců zajímá. Prosím tedy ty, kteří diskutují, aby nás nerušili v napjatém poslechu.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Člena zemědělského výboru a místopředsedy tohoto výboru, člena vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno a předsedy této komise, člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny a náhradníka stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Další rezignací je rezignace pana poslance Lobkowicze, který rezignuje ke dni 2. 1. 1998 na funkci člena zahraničního výboru a místopředsedy tohoto výboru.

Volební komise doporučuje vzhledem k neslučitelnosti funkce člena vlády s funkcemi v orgánech Poslanecké sněmovny vzít tyto rezignace na vědomí en bloc pomocí hlasovacího zařízení veřejně.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Rozumím tedy tomu tak, že váš návrh je, abychom jedním hlasováním hlasovali jak o vzetí na vědomí rezignace pana poslance Černého, tak pana poslance Lobkowicze.

Má někdo námitky vůči tomuto postupu? Námitku nevidím.

Budeme tedy hlasovat, ale předtím bych měl otevřít ještě rozpravu k tomuto návrhu, což činím. Ptám se, zda si někdo v této rozpravě přeje vystoupit. Jelikož nikoho nevidím, rozpravu uzavírám.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji tedy, že v hlasování pořadové číslo 9 byl tento návrh přijat, když ze 193 poslanců 152 bylo pro a nikdo nebyl proti.

 

Nyní poprosím pana poslance Koláře, aby pokračoval oněmi lhůtami.

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní dovolte, abych se jako předseda volební komise vyjádřil k návrhu, který přednesl pan místopředseda Ledvinka.

Volební komise předpokládala, že bod Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny bude zařazen na schůzi, která začne 3. 2. 1998, a proto dopisem předsedy volební komise stanovila lhůtu pro podávání návrhů do 30. ledna 1998 do 16.00 hodin. Tento dopis byl dnes dopoledne rozeslán na předsedy poslaneckých klubů. Vzhledem k tomu, že návrh pana místopředsedy Ledvinky směřuje k tomu, abychom na některé ze schůzí, která by ještě proběhla před datem 3. 2., mohli tento bod uskutečnit, to znamená navrhované změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny realizovat a Poslanecká sněmovna takto rozhodla svým hlasováním, proto ruším termín 30. ledna 1998 a stanovuji nový termín pro podávání návrhů na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, a sice do pátku 23. ledna 1998 do 16.00 hodin.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za tuto informaci panu poslanci Kolářovi a pro kolegyně a kolegy, kteří ještě nebyli informování ve svých poslaneckých klubech, jenom doplňuji, že není vyloučeno, rozhodne-li tak ovšem ve čtvrtek organizační výbor, že bude svolána sněmovna na úterý 14 hodin 27. ledna, přičemž základní bod by měla být Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry . Předpokládám, že jako disciplinovaní členové svých poslaneckých klubů tuto informaci již dávno znáte.

Tím končím tento bod, který jsme úspěšně projednali. Doufám, že stejně tak se nám bude dařit i v bodech dalších.

Dalším bodem je tedy

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 266/4 a 266/5/ - vrácený Senátem

 

Pro pořádek připomínám, že souhlas s tímto návrhem zákona jsme vyslovili na své 15. schůzi 6. listopadu minulého roku, že nám Senát tento návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy dne 5. prosince a že právě usnesení, jímž nám to Senát vrátil, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 266/5.

Z pověření vlády uváděl návrh zákona v Poslanecké sněmovně ministr financí pan Ivan Pilip. Chtěl bych se zeptat pana ministra financí a dále zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Wagnera, zda si někdo z nich přeje vystoupit a vyjádřit se. Současně velmi prosím pana Luboše Zaorálka, aby nerušil naše jednání diskusí s panem ministrem školství.

Táži se nejdříve pana ministra Pilipa a poté pana poslance Wagnera, zda si někdo z nich přeje vystoupit. Pan ministr Pilip je volán do zasedací síně. Není tady. Přišel o slovo, i kdyby ho chtěl. Pan poslanec Wagner tady ještě před chvílí byl, nicméně nevidím ho tady, z čehož vyrozumívám, že si nepřeje vystoupit.

Otevírám tedy rozpravu k tomuto bodu. Pane ministře, nebyl jste tady. Ale přesto vám dám šanci. Přejete si vystoupit k návrhu zákona o bankách vráceného Senátem? Ano nebo ne. Nepřejete. Děkuji.

Otevírám rozpravu. Zdvořile vás upozorňuji, že v této rozpravě můžete říci cokoliv, ale nemůžete podle zákona přednášet žádné pozměňovací návrhy, čímž je váš manévrovací prostor nepodstatně omezen.

Do rozpravy se přihlásil zatím jediný poslanec, a sice pan poslanec Svatomír Recman, kterému tímto uděluji slovo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP