Úterý 27. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji Miloši Zemanovi za jeho vystoupení a nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miroslav Sládek. Poté otevřu rozpravu, ale mohu tak učinit v podstatě již nyní, protože jsem si uvědomil, že jsme před přestávkou rozpravu neotevřeli, nicméně předseda sněmovny i pan poslanec Sládek mohli vystoupit mimo sněmovnu. (Smích.) Pardon, mimo rozpravu. Omlouvám se. Otevírám rozpravu a jako první v rozpravě vystoupí pan poslanec Miroslav Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jak zde bylo řečeno před chvílí, ano, uplynulých čtrnáct dnů jsem vystupoval mimo sněmovnu. (Smích.) Takže bych zase raději zde.

Nejprve bych chtěl reagovat - protože na vyjádření k Programovému prohlášení vlády, jak je vidět podle přihlášek do diskuse, bude ještě požehnaně času - na předchozí proslov, který by se dal nazvat Tři důvody Miloše Zemana a třetí důvod Miloše Zemana. Proč byla tato vláda ustavena? Mohu zde citovat pana Václava Havla, který prohlásil, že přece nebude předkládat nebo sestavovat takovou vládu nebo dávat podnět k sestavení takové vlády, která by vydržela půl roku. On přece chce sněmovně představit vládu, která by vydržela alespoň do roku 2000. Takže co se týká třech a třetího důvodu Miloše Zemana, myslím, že se velmi mýlí, když tady hovořil o tom, že to je vláda, která je plánována jenom na řekněme méně než půl roku.

Kde se bere - jak jsem o tom hovořil dnes již jednou - ta jistota, že tato vláda má skutečně v úmyslu vést zemi jen po dobu půl roku! Vždyť vláda, jak zde bylo také již řečeno, je kolektivní orgán a ani sám předseda vlády není schopen dát jasnou záruku, jak si tedy můžeme být jisti tím, že ostatní ministři, lpějící na svých křeslech, nepřehlasují v tom kolektivním hlasování byť nějaké ty slovně vyjádřené sliby!

Dámy a pánové, já si myslím, že za současné situace sociální demokraté spíš hledají cestu, jak se vylhat z podpory vládě a zároveň si nepoškodit své ambice do parlamentních voleb. Je jedno, jakým způsobem je to zastíráno.

Dámy a pánové, nenechme se zmýlit sliby, nenechme se zmýlit různými dlouhými projevy. Chci varovat před tím, jestliže nebudou co nejdříve předčasné parlamentní volby, doplatí na to jen a jen Česká republika a náš národ. Je zde velké nebezpečí, že se pokusí Hrad a vláda oddálit předčasné parlamentní volby pro své úzké sobecké cíle a že bychom za ty dva roky se nemuseli dokonce parlamentních voleb v roce 2000 ani dočkat.

Je to varování možná marné, ale pro klid mého svědomí jsem je musel vyslovit nahlas.

V projevu pana Václava Havla zde před sněmovnou dnes se totiž projevila v plné nahotě zvrácenost nepolitické politiky, nerespektování ústavy, zákonů, snaha vládnout v naší zemi až feudálním způsobem. Rád bych ocitoval z projevu pana Václava Havla: Za velmi dobrý nápad premiéra přitom považuji jeho myšlenku udělat z nevýhody výhodu a využít kratičkého mandátu této vlády k tomu, aby byla dána větší příležitost mladým politikům, kteří mají šanci ukázat, co v nich je, aniž by museli předtím absolvovat zdlouhavou stranickou kariéru od nejnižších funkcí vzhůru.

Dámy a pánové, je si vůbec někdo zde v Poslanecké sněmovně vědom nebezpečnosti těchto slov? Co když příště někdo na Hradě přijde na to, že koneckonců politické strany k ničemu vůbec nepotřebujeme. Co když někdo přijde na to, že parlamentní volby k ničemu nepotřebujeme? Vždyť já si myslím, že současné obsazení Hradu by dokázalo najmenovat celý parlament a ještě by to vydávalo za službu ku prospěchu našeho národa, naší země.

Dámy a pánové, žijeme údajně v době kapitalismu - ekonomicky, demokracie, politicky. Přitom se zapomíná na ty nejvlastnější tradice svobodné soutěže podnikání apod. Nedávno tragicky zesnulý dědic koncernu Fiat procházel doslova od píky funkcemi v koncernu. Začínal jako soustružník pod smyšleným jménem. Pravda je, že mohl vynechat ta učňovská léta a nastoupit hned jako generální ředitel. Výsledek by se nejspíše velmi rychle projevil. Kde je ta krásná baťovská tradice, kdy každý řídící pracovník musel začínat skutečně od tohoto verpánku, aby potom vůbec věděl, o čem je řeč a dokázal také ten svůj obor řídit. Kde jsou ty nejlepší tradice uplynulých století, když najednou hovoříme o tom, že kdokoli se vezme odnikud a udělá se z něho ministr, ať teprve potom na postu ministra ukáže, co v něm vůbec je. Já osobně si myslím, že není nad to, když každý, a zvláště mladý člověk projde všemi těmi stranickými funkcemi, stranickými úrovněmi od komunální politiky, jestliže tedy projde nejenom třeba roznosem ilegálních Lidových novin, ale jestliže si skutečně vyzkouší sám na vlastní kůži, co to je roznášet letáky, vylepovat plakáty, zasedat na radnici, byť malého města, jestliže ví, co to je politické jednání, jestliže potom ví, o čem vlastně politika je. Protože jedině tím, když ten mladý člověk začíná od píky, se může dozvědět o tom, že politika není kariéra, ale služba národu.

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sládkovi. O slovo se přihlásil předseda klubu ČSSD pan poslanec Stanislav Gross. Připraví se pan poslanec Zdeněk Klanica.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já si dovolím seznámit Poslaneckou sněmovnu s návrhem usnesení, které předkládá poslanecký klub České strany sociálně demokratické. Toto usnesení by znělo takto:

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby

1. do šesti týdnů předložila Poslanecké sněmovně harmonogram transformačních kroků v oblasti privatizace a do té doby nepřijímala žádná rozhodnutí,

2. do šesti týdnů předložila Poslanecké sněmovně kvantifikovanou představu vlády o míře zvýšení deregulovaných cen,

3. pro zákony upravující sociální kompenzace požádala předsedu Poslanecké sněmovny o vyhlášení stavu legislativní nouze a aby v souvislosti se sociálními kompenzacemi předložila jejich kvantifikaci s uvedením zdrojů financování.

4. do šesti týdnů předložila Poslanecké sněmovně návrh opatření ke snižování veřejného dluhu na úrovni obcí a okresních úřadů.

 

Dále bych chtěl předložit návrh podle § 1 odst. 2 zákona o jednacím řádu, aby sněmovna rozhodla procedurálním hlasováním o tom, že toto usnesení bude hlasováno dříve nežli konečné hlasování o meritu tohoto bodu, což je hlasování o žádosti vlády o vyslovení důvěry.

Dále bych chtěl konstatovat, že tento návrh předkládám jako komplexní návrh, to znamená hlasování o celém návrhu najednou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, pro pořádek se vás musím zeptat, byť jsem nezaznamenal, že chcete, abych dal o procedurálním návrhu hlasovat hned, jestli souhlasíte, aby po ukončení rozpravy předsedající dal hlasovat o tomto procedurálním návrhu.

 

Poslanec Stanislav Gross: Omlouvám se, že jsem to neřekl. Takto jsem to myslel.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Pan poslanec Zdeněk Klanica vystoupí v tuto chvíli. Připraví se pan poslanec Igor Němec.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP