Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Slovo má pan poslanec Nehera, připraví se pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane předsedající, dámy a pánové, opět se scházíme v této Poslanecké sněmovně a chci doufat, že před předčasnými parlamentními volbami je to naposled, abychom vyslovili důvěru či nedůvěru vládě České republiky. Tentokrát v jejím čele stojí pan Tošovský, proti jehož osobě nemám zvláštní námitky, ale přesto si myslím, že při výběru ministrů neměl příliš šťastnou ruku. Velice rád bych přivítal, kdyby dočasná vláda byla jmenována vskutku úřednická, jinými slovy vláda složená z odborníků, která by nijak nebyla spojena s politickými stranami. Bohužel se však ve vládě objevili staronoví ministři, kteří se celá léta podíleli na ekonomické, hospodářské a morální devastaci naší země. Na vládě se podílejí lidé z jakési strany, která ve volbách v roce 1996 nekandidovala a dnes má své ministry. Navíc jsou to bezcharakterní lidé, kteří utíkají od své spoluzodpovědnosti na minulé vládě, která je v současné době podrobována drtivé kritice. Neschopnost těchto lidí se již v minulé vládě plně potvrdila a nemohou ji v žádném případě zakrýt tím, že založí stranu novou, aby se tím zbavili své odpovědnosti. Tito lidé budou neschopní vždy a všude.

Pevně věřím, že tento politický odpad po předčasných parlamentních volbách jednou provždy zmizí na smetišti dějin České republiky. Jak dlouho tito pánové a dámy chtějí vodit občany této země za nos a dělat z nich hlupáky?

Z takovýchto lidí je tedy složena tato vláda a domnívám se, že je od nich odvážné předstoupit před tuto sněmovnu a žádat o důvěru.

Je zvláštní, že tato vláda si podmínila předčasné parlamentní volby neprojednáním zákona o prodeji státní půdy. Tento zákon je důležitý a naopak si zaslouží, aby byl projednán a schválen. Dlužíme to zemědělcům, kteří už dlouho a marně na tento zákon čekají. Je mi smutno, když projíždím oblastmi, kterých se to nejvíce týká, jako je např. Osoblažsko na severní Moravě. Velmi úrodná půda leží ladem a zarůstá plevelem. Zemědělci díky absenci zákona o prodeji státní půdy si ji koupit nemohou. V dané oblasti je přitom vysoké procento nezaměstnanosti a lidé, kteří by na půdě chtěli hospodařit, nemohou.

Zde silně cítím rukopis KDU-ČSL v čele s ministrem zemědělství Josefem Luxem. Za oddalováním projednání tohoto zákona o prodeji státní půdy stojí restituce církvím a různým pochybným šlechticům. Za úzké zájmy strany lidové v čele s Josefem Luxem trpí zemědělci po celé republice.

Na závěr se chci zmínit o způsobu, jak vyvolat předčasné parlamentní volby. Musím připomenout slova poslance Klause, který řekl, že dohoda o předčasných volbách by se měla stvrdit podpisem. Reakce odpůrců ústavního zákona na zkrácení poslaneckého mandátu byla taková, že nic se podepisovat nemusí a nebude a že se musí věřit danému slovu pana Havla a slovu politiků. Pan Havel prohlásil při jednání, že slibuje, že předčasné parlamentní volby letos v červnu vyhlásí. Před několika dny tentýž pan Havel prohlásil: "Ať si politici nemyslí, že volby v červnu budou. Pokud tato vláda nedostane důvěru, budu týdny a týdny hledat nového premiéra ... atd."

Takovou váhu má tedy slib pana Havla, který když chce znovu být zvolen prezidentem, musí dát uvěznit svého odpůrce. Kde je záruka, že zrovna tak nebudou reagovat i ti politici, kteří tak vykřikovali a dožadovali se důvěry daného slova?

Takovéto vládě důvěru v žádném případě vyslovit nemohu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Neherovi. Slovo má pan poslanec Kapoun, připraví se pan poslanec Petr Koháček.

 

Poslanec PSP Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedající, vážení ministři, já bych chtěl ve svém příspěvku nastínit některé pochybnosti, které nám dává toto vládní prohlášení. Chci poukázat na jednu jedinou větu z pouhých čtyř, které se věnují dopravě. Případná odpověď na můj příspěvek jistě dokáže, jak široké vysvětlení této věty je možné. Chci se zeptat, jestli dobře rozumím větě ve vašem programovém prohlášení: "Za významný úkol vláda považuje výrazný postup v restrukturalizaci Českých drah." Znamená to, že budete pokračovat v privatizaci a pronájmech tratí, v privatizaci dalšího majetku, v organizačních změnách provozních ředitelství dep, kolejových vozidel, správ dopravní cesty, propouštění tisíců zaměstnanců bez sociálního programu (jen v loňském roce jich odešlo skoro 6 tisíc) a v dalších krocích pana Římana a Michala Tošovského, bez jasné dopravní politiky a vize české železnice a že dále budete pokračovat v přehlížení nehospodárnosti na Českých drahách, v době, kdy máte převést státní organizaci České dráhy na státní podnik České dráhy, kdy neznáte majetek, který se bude převádět, ani který nový podnik bude potřebovat (inventura prakticky ještě nezačala), v roce, kdy by měla být schválena novela zákona č. 266 o drahách, která bude obsahovat finanční způsobilost pro provozovatele železniční dopravy? Tato podmínka určitě změní skladbu zájemců o privatizaci tratí nebo dopravy. Zájemci budou totiž muset prokázat, že mají peníze. Nechce se mi věřit, že chcete pokračovat v dopravní politice vašich předchůdců, která vedla k největšímu sociálnímu střetu v historii České republiky.

To jsou mé pochybnosti k této části programu, které bych chtěl vysvětlit. Vaše odpověď je jednou z těch, která mne osobně ovlivní při hlasování o důvěře vaší vládě, a vy budete potřebovat každý hlas.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kapounovi. Prosím kolegu Koháčka, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Teplík.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vláda premiéra Tošovského před nás včera předstoupila s žádostí o vyslovení důvěry. Nebudu se zde podrobně zabývat prohlášením, kterým vláda svou žádost odůvodnila. Omezím se jen na konstatování, že si neumím představit jeho naplnění v časovém úseku, který si sama vymezila.

Hodlám se však zabývat podivným a dost těžko pochopitelným způsobem, jakým byla sestavena. Pan prezident nám včera sdělil, jak vnímal události od konce listopadu a proč jednal tak, jak jednal. Mimo jiné řekl "ministři KDU-ČSL a ODA podali přece demisi z důvodu velmi vážného, totiž proto, že se nechtěli podílet na vládě se stranou, jejíž vedení se podle jejich názoru nedokázalo patřičně vyrovnat s problematickými případy svého financování." Dále řekl, že pan Tošovský funkci premiéra přijal mimo jiné s podmínkou, že bude mít poměrně volné ruce při sestavování návrhu na personální složení vlády. Pan prezident ve svém projevu také řekl "tato vláda vznikla především z jednání KDU-ČSL a ODA, kteréžto strany od začátku jasně říkaly, že novou vládu podpoří a jsou připraveny se podílet na její práci. Proto jsou v ní též zastoupeny."

K tomu ještě po kritice ODS dodal, že premiér Tošovský přesto navrhl do vlády čtyři členy ODS a to, že tito později z ODS vystoupili, není jeho vinou ani jeho problémem.

Dámy a pánové, podle naší ústavy musí každá vláda jmenovaná prezidentem nejen požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, ale také ji musí získat.

Ať počítám, jak počítám, součet poslanců KDU, ODA, dnešní Unie svobody, nedává vládě premiéra Tošovského vůbec žádnou naději k získání potřebného počtu hlasů k vyslovení důvěry. Počítal snad pan premiér s hlasy poslanců pošpiněné ODS i přesto, že upřednostnil svou podmínku volných rukou při personálním obsazování vlády před vážným jednáním s regulérním vedením ODS? Přehlédl snad skutečnost, že kongres ODS vyzval své vedení k jednání o sestavení nové vlády? Asi těžko.

Soudní občané jistě pochopili, že problém s financováním ODS, aniž bych jej chtěl bagatelizovat, je jen zástupným problémem. Není přece žádným tajemstvím, že podobné problémy mají i jiné politické strany. Jen nejsou momentálně vystaveny tak silnému tlaku.

Musím se proto zeptat, zda náhodou nejde o to, odstranit stranu, která v minulých volbách získala nejvíce hlasů od občanů z politické scény.

Na rozdíl od mnoha z vás cítím hrdost nad tím, co se nám na nelehké cestě od komunistické totality k demokratickému státu podařilo vykonat. A cítím také svůj díl odpovědnosti za chyby a omyly, kterých jsme se na této cestě nutně dopustili. Nehodlám se této odpovědnosti vzdát, protože v mé hierarchii hodnot by to bylo porušením slibu, který jsem před vámi složil. Tuto odpovědnost mohou ze mne sejmout, nebo naopak potvrdit, jen občané ve volbách a této zkoušce se rád podrobím.

Dosud však platí, a nelze jinak, výsledky minulých voleb. Chce-li výrazně menšinová vláda získat, byť nakrátko, důvěru Poslanecké sněmovny, musí udělat takové kroky, které jí umožní důvěru získat. Těmito kroky rozumím seriózní jednání s vedením ODS o sestavení plnohodnotné politické vlády, nebo o sestavení vlády úřednické na krátké období do předčasných voleb. ODS nemá v úmyslu vzdát se své odpovědnosti za osud České republiky, a také to neudělá. Jsem přesvědčen, že právě toto řešení je v zájmu našeho státu a je v souladu s politickou kulturou, po které téměř jednohlasně voláme.

Z důvodů, které jsem uvedl výše, nemohu podpořit tuto vládu, a to i přesto, že si některých jejích členů vážím.

Děkuji vám za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP