Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Uhdemu. Prosím pana poslance Maixnera, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Grégr.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté, jsem velmi rád, že došlo na slova republikánů, kteří již při výsledku voleb v roce 1996 konstatovali, že bývalá vláda a bývalá koalice, která se po volbách formovala, nebude mít dlouhého trvání a dočkáme se nových parlamentních voleb. Je vidět, že jednotlivé prognózy republikánské strany jsou logické, mají svou podstatu a rovinu a naplňují se jak v oblasti ekonomické, tak v oblasti politické.

Republikánská strana Československa vždy hájila zájmy občanů našeho státu a hájila je takovým způsobem, který byl čestný a vyplýval z logiky a podstaty našeho národa a z pozice výsledků voleb, kterých republikáni v daném období dosáhli. Dnes máme říci své ano nové vládě, která by měla mít již předem omezený mandát, omezené možnosti a omezenou dobu trvání.

Přitom hned v úvodu musím podotknout, že mě zaráží, v jakém stavu se dnes bývalé koaliční politické strany nacházejí. Jednotlivé politické figurky rozhodují o tom, jak má vypadat vláda, kdo o ní má jednat a jakým způsobem se má dnešní vláda sestavovat.

Vrcholem těchto nelogických kroků proti výsledkům voleb v roce 1996 je i ta skutečnost, že pan Václav Havel, který byl zvolen neústavní cestou, který byl zvolen protizákonně a proti všemu smyslu logiky demokracie, se pouští do boje proti všem politickým stranám a proti základním principům demokracie. Byl to právě Václav Havel, který v nedávných dnech přednesl prohlášení, které zaznělo zcela jasně a bylo směřováno hlavně k těm politickým subjektům, které chtějí předčasné volby, k těm politikům, kteří si údajně nepřejí ani tuto dočasnou vládu. Myslím si, že prezident republiky by měl ctít ústavu tohoto státu, ctít národ tohoto státu. Jelikož politické strany jsou právě součástí národa, protože za každou politickou stranou zde stojí tisíce a statisíce voličů, samozřejmě by měl ctít tyto poměry a rozhodnutí politických stran o tom, jestli předčasné volby budou, nebo nebudou. Neměla by to být hlava státu, která rozhodne o tom, jestli bude diktovat všem politickým subjektům u nás, jestli máme schválit vládu, nemáme schválit vládu, jestli budou, nebo nebudou předčasné volby. Ústavní pravomoci prezidenta republiky jsou dány zcela jednoznačně a nebudu je zde citovat, protože je všichni známe.

Nebudu zde citovat ani všechny varianty a možnosti, kterými dospějeme k předčasným parlamentním volbám zcela logickým způsobem a zcela v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Tyto ústavní pravomoci všichni známe, všichni je budeme určitě ctít. Většina z nás si je vědoma toho, že tak, jak jsou rozmístěny dnešní politické síly v tomto parlamentu, jsou síly, které zcela neodpovídají výsledkům voleb 1996, protože zde zcela paradoxně tolerujeme i subjekty, které nikdo nevolil, a přesto mají ministry a přesto mají dnes více než 30 poslanců. Kdyby platil zákon o odvolatelnosti poslanců, který republikáni v této sněmovně již několikrát přednesli, tak by tu nebyl ani tento problém.

Skutečností je, že se dnes nacházíme v podivné době, která je charakteristická nefunkčností politické scény, a všechny obranné mechanismy, které máme, při sebemenším problému selžou.

Dámy a pánové, máme zvednout ruku pro vládu, vládu, která je zcela k obrazu jen některých politických stran, která se jasným způsobem podepsala na osmileté devastaci tohoto státu, stran, které získaly pár procent ve volbách v roce 1996, a stran, které dnes chtějí diktovat politiku a politický směr právě prostřednictvím vlády, která má dostat důvěru Poslanecké sněmovny. Kde jsou potom záruky toho, že tito lidé, kteří zradili tento národ a tuto Poslaneckou sněmovnu již tisíckrát, dostojí všem slibům a závazkům a budou dělat politiku, jak oni říkají, jinou, politiku tolerance, politiku pochopení, politiku pro všechny? Není to tak trochu tzv. Národní fronta, která se bude nést touto sněmovnou od prava do leva. Je to nelogický systém, systém, který neudrží společenskou potřebu, systém, který naši občané nepotvrdili v žádných parlamentních volbách. Jednoznačně většina občanů našeho státu tomuto systému nefandí, nechce ho a chce vyslovit své ano či ne v předčasných parlamentních volbách.

Co mě vede k tomu, abych nevyslovil důvěru právě této vládě? Těchto otázek a náhledů by se samozřejmě našlo velmi mnoho, ale nejpodstatnější ze všeho je to, že tato vláda je vládou staronovou, vládou, která setrvačností přežívá i se všemi lidmi, kteří se podíleli na předešlé devastaci. Lidmi, kteří jsou odpovědni za svoje resorty, které se jednoznačně podílely na celkovém špatném vývoji České republiky až do dnešních dnů. Tito lidé dnes budou říkat, že je vše v pořádku, že začali jiný způsob vládnutí, že budou nabízet jiné Poslanecké sněmovně, ale i občanům jiné návrhy zákonů, které budou pravděpodobně vstřícnější, lepší a tolerantnější.

O tom, jak tato vláda funguje a jak pracuje, jsme si mohli udělat obrázek již při jejích prvních dvou sezeních, kdy nebyli schopni ani dohodnout, aby schválili kvótu na dovoz jablek do České republiky.

Nemohu podpořit takovou vládu, která bude na jedné straně navrhovat a schvalovat jedné straně a na druhou stranu schvalovat a přiklánět se ke straně druhé jenom proto, aby si udržovala své pozice a své místo na výsluní politické scény.

Nebudu podporovat ani takovou vládu, kterou nadiktuje Václav Havel a podporuje ji všemožným způsobem, aby vydržela a byla schválena, a vyhrožuje všem poslancům, a dokonce všem parlamentním stranám, že pokud nebude schválena, že se nedočkají ani vyhlášení termínu předčasných parlamentních voleb. Je to takové ultimátum, které žádný politik jako jedinec ani žádná politická strana nemůže přijmout. Nemůžeme si nechat v žádném případě od hlavy státu diktovat, co mají činit jednotlivé politické strany v rámci politiky našeho státu. Na druhé straně by republikánské straně mohlo být vcelku jedno, jestli schválíme, nebo neschválíme tuto vládu. Měly by nám stačit jen jasné nezvratné záruky vypsání termínu předčasných voleb, ale faktem je, že tato vláda si nezaslouží ani toleranci, která by jí ponechala mandát alespoň do předčasných voleb.

Dámy a pánové, přitom i ekonomická situace našeho státu je přímo tragická, a jak se odráží výsledek naší ekonomiky, tak se odráží i naše nestabilita politické scény. Přírůstek hrubého domácího produktu za loňský rok činí 1,2 %, propad obchodní bilance 140,8 miliardy korun, deficit státního rozpočtu bezmála 15 miliard korun. A to vše po roce balíčků, škrtů a dalších jiných ekonomických opatření, které měly naši ekonomiku vyvést z recese a ukončení tohoto špatného ekonomického stavu.

Je vidět, že ona bájná a vysněná jediná správná cesta, prosazovaná celá léta nejsilnější vládní stranou, již skončila. Nakonec i celý model kuponového hazardu se ukázal jako model špatný, nefunkční, model, která nepřinesl naší ekonomice potřebné injekce ekonomického růstu a ekonomické prosperity. Dnes jsme se dostali do stavu, kdy bude zapotřebí velmi mnoho úsilí nejlepších odborníků a ekonomů, aby naše zdevastovaná a zcela nefunkční ekonomika začala prosperovat a vytvářet potřebný přírůstek hrubého domácího produktu.

Dámy a pánové, za toto osmileté období jsme se dočkali jenom snížení životní úrovně, poklesu naší ekonomiky, poklesu naší produkce, ale především neuvěřitelné devastace morálky, a to nejen ve společnosti, ale především i na politické scéně. A byli to právě republikáni, kteří i v této oblasti nesli ono světlo ve tmě a navrhovali se strojovou pravidelností nejen zákon o snížení platů ústavních činitelů, ale i zákon o střetu zájmů, zákon o přiznání majetku a zákon o odvolatelnosti poslance. Kdyby platily tyto normy, tak se dnes můžeme zabývat něčím daleko užitečnějším, co náš národ bezesporu potřebuje.

Dámy a pánové, dalo by se ještě dlouho hovořit o všech pro či proti v rámci schvalovacího procesu vládního programu a schválení této vlády. Osobně si myslím, že vláda sestavená zcela náhodně a nelogicky proti výsledkům voleb 1996 by neměla být schválena a naše dějiny by neměly být poznamenány v konci 20. století nedemokratickým vývojem.

Nepodlehnu ani výhrůžkám Václava Havla, který se jako jediný v novodobé historii může honosit tím, že byl zvolen neústavní cestou, ani slibům těch, kteří chtějí za každou cenu tuto vládu podpořit.

Děkuji za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP