Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Humlovi. Dámy a pánové, v tomto okamžiku se vás chci zeptat, zda by bylo námitek proti avizovanému následujícímu postupu, přerušit v tomto okamžiku projednávání tohoto bodu v průběhu rozpravy a požádat kolegu Koláře, aby nám navrhl provedení prvního kola tajné volby s tím, že touto tajnou volbou by začala polední přestávka, kterou bychom spojili i s přestávkou požadovanou sociálními demokraty na jednání klubu. Ještě jednou opakuji, že sociální demokracie požaduje tuto přestávku před ukončením rozpravy. To jsou všechny požadavky. Chci se zeptat, jestli jsou námitky proti tomuto postupu. Pan kolega Sládek námitky má. Rozhodneme tedy o tomto navrhovaném postupu hlasováním.

Ještě jsem neuvedl znovu, že pokud by prošel tento návrh na tento postup, tak by bylo podle mého soudu potřeba vyhlásit přestávku na kluby, na volby a na oběd do 15.15 hodin.

Pan kolega Kolář má slovo, než rozhodneme hlasováním o procedurálním návrhu.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pouze bych chtěl upřesnit návrh pana předsedajícího resp. se zeptat, jestli jsem jej správně pochopil, protože v bodu "Volby", který máme na této schůzi absolvovat, je tajná volba, kterou pan předsedající avizoval, a potom je tam jedna rezignace a tři volby, u kterých volební komise nenavrhuje, aby proběhly tajným způsobem, ale jako volby veřejné.

Proto se ptám, zda budeme hlasovat, jestli celý tento bod předřadíme včetně veřejných voleb, které nebudou dlouhé, anebo jestli tento bod rozdělíme, v tuto chvíli bychom udělali pouze tajnou volbu a k veřejným volbám se vrátili po ukončení bodu "důvěra vládě".

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Zeptám se sněmovny, zda jsou námitky proti tomu, abychom vstoupili do tohoto bodu jako celku, protože nepletu-li se, jde o tři jednoduchá hlasování, a poté tu tajnou volbu. To je upřesnění mého procedurálního návrhu.

 

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 8. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 115 pro, 17 proti.

 

Vstupujeme tedy do bodu

 

3.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal pan kolega Kolář.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na změny ve složení výborů Poslanecké sněmovny.

Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením, jak jsme v těchto případech vždy postupovali již od ustavení jednotlivých výborů. Rovněž rezignace doporučuje volební komise vzít na vědomí hlasovacím zařízením veřejně. Volební komise také doporučuje, aby ke každé rezignaci a volbě byla konána samostatná rozprava a po ní následovalo hlasování o předloženém návrhu. Nyní bych požádal o vyjádření, zda je s tímto návrhem volební komise souhlas.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jsou námitky proti tomuto postupu? Není tomu tak, budeme se řídit navrženým postupem, který navrhla volební komise.

 

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Nejprve mi dovolte, abych vás seznámil s předloženou rezignací pana poslance Daniela Kroupy z poslaneckého klubu ODA, který rezignuje na funkci člena zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Je rozprava k tomuto bodu? Rozpravu končím, protože se do ní nikdo nepřihlásil a vezmeme hlasováním na vědomí tuto rezignaci.

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 9. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 129 pro, 1 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dále obdržela volební komise tyto návrhy na volbu za členy výborů Poslanecké sněmovny. Nejprve návrh zvolit pana poslance Pavla Bratinku za člena zahraničního výboru na uvolněné místo po panu poslanci Kroupovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Rozprava k tomuto bodu je otevřena. Uzavírám ji, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

 

Kdo je pro zvolení tak, jak bylo navrženo, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 10. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 119 pro, 24 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dovolte mi, abych konstatoval, že pan poslanec Pavel Bratinka byl zvolen za člena zahraničního výboru.

Nyní mi dovolte, abych vás seznámil s návrhem na volbu pana poslance Vlastimila Tlustého, ODS, za člena organizačního výboru na uvolněné místo po panu poslanci Janu Černém, US.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Rozprava k tomuto bodu je otevřena. Rozpravu končím vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil, a volíme pana poslance Tlustého členem organizačního výboru.

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 11. Kdo je proti

Pan poslanec Tlustý byl zvolen poměrem hlasů 123 pro, 6 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana poslance Zdeňka Švrčka, ODS, za člena zemědělského výboru na uvolněné místo po panu poslanci Janu Černém, US.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Rozprava k tomuto bodu? Rozpravu končím vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil.

 

Kdo je pro volbu pana kolegy Švrčka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 12. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pan kolega Švrček byl zvolen členem zemědělského výboru poměrem hlasů 139 pro, 18 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dále volební komise obdržela dva návrhy na volbu náhradníka delegace, a to návrh na volbu pana poslance Pavla Peška, US, a pana poslance Petra Nečase, ODS, za náhradníka Stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy na jediné uvolněné místo po panu poslanci Janu Černém.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan kolega Petr Nečas se hlásí o slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, vážený pane předsedo volební komise, já se samozřejmě zříkám této kandidatury, čili by byl pouze jeden kandidát.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkujeme, budeme volit pana poslance Pavla Peška.

 

Kdo je pro tuto volbu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 13. Kdo je proti?

Pan poslanec Pavel Pešek byl zvolen poměrem hlasů 125 pro, 6 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní dovolte, abych vás seznámil s poslední navrženou volbou, a tato volba bude v souladu s jednacím řádem volbou tajnou. Volební komise obdržela návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění podmínek privatizace a ekonomického fungování Poldi Kladno a tím návrhem je návrh na pana poslance Jana Klase na uvolněné místo po poslanci Janu Černém. Pan poslanec Klas je již členem této komise, a proto nic nebrání jeho volbě. Od 2. 1. 1998, kdy pan poslanec Černý rezignoval na toto místo, je funkce předsedy uvolněna a současně je jedno místo člena v této komisi volné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, rozprava k tomuto bodu? Pan poslanec Filip se do ní hlásí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, nemám vůbec nic proti panu kolegovi Klasovi, naopak, ale jsem přesvědčen o tom, že ta volba nemá valný smysl. Mandát té komise již vypršel, všechna vyšetřování, pokud jsme informováni, byla skončena. Jde jen o závěrečnou zprávu. Nevidím valný smysl v této volbě. Pokud máte jiný názor, vyjádřete se, ale já si myslím, že v tuto chvíli není potřeba funkci předsedy komise volit.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Vyjádření pana kolegy Koláře.

 

Poslanec Robert Kolář: Nebudu se v tuto chvíli vyjadřovat, jaký já sám k tomu zastávám názor. Domnívám se, že úplně nejjednodušší bude, když tu volbu, která je technicky připravena, nyní zrealizujeme a vážené poslankyně a vážení poslanci si sami rozhodnou, zda má smysl tuto funkci obsazovat či nikoliv tím, zda si vyzvednou lístky a jakým způsobem s nimi naloží.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Rozpravu končím vzhledem k tomu, že se do ní dál nikdo nehlásí. Děkuji vám za pochopení.

Dovoluji si navrhnout vydávání hlasovacích lístků od 13.00 do 13.20 hodin a pak prosím využijte přestávky na jednání klubů. Pokračovat budeme v 15.15 hodin.

/Pokračování v přerušeném bodu 3 viz část 42./

(Schůze přerušena ve 13.00 hodin.)

*** 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP