Úterý 3. února 1998

(pokračuje Miloš Zeman)

 

Nyní přecházíme k návrhu pana poslance Krejsy, který doporučuje zařadit nový bod "Zpráva ministra vnitra o údajném přepadení poslance Pavla Dostála", a to na 10.2. jako první bod odpoledne. Táži se pana poslance Krejsy, zda ho interpretuji správně. Pan poslanec Krejsa souhlasně kývá.

Opět jsem informován o požadavku na vaše odhlášení, rád vám vyhovuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Tak ještě chvilečku počkám, pokud někomu stávkuje hlasovací zařízení. Doufám, že nyní již můžeme přikročit k hlasování o návrhu pana kolegy Krejsy.

Zahájil jsem toto hlasování. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 27 nebyl tento návrh přijat, když získal 56 ze 179 přítomných, proti bylo 62 a 61 nehlasovalo.

Nyní přecházíme k návrhu kolegy Maška, abychom za bod 50 zařadili tisk 374, tisk zkráceně nazývaný zákon o prodeji státní půdy, i když kolega Mašek naprosto oprávněně citoval oficiální znění názvu tohoto zákona. Souhlasí kolega Mašek s mojí interpretací, nebo si přeje ten delší název přednést na mikrofon? Není tomu tak. Takže hlasujeme o návrhu kolegy Maška, aby zákon o prodeji státní půdy, tisk č. 374, byl zařazen do programu našeho zasedání za bod 50.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 28 byl návrh kolegy Maška nepřijat, když ze 178 přítomných bylo pro 47, proti 81 a 50 nehlasovalo.

Nyní přecházíme k návrhu kolegyně Marvanové, a sice abychom bod 5 zařadili jako první bod ve čtvrtek po písemných interpelacích. Táži se kolegyně Marvanové, zda jsem ji interpretoval správně.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vzhledem k tomu, že jako první bod byl zařazen po písemných interpelacích již v hlasování předchozím zákon o rodině, navrhuji tedy nebo upřesňuji, aby tento návrh, který jsem přednesla, byl bod 2 po písemných interpelacích ve čtvrtek.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, paní poslankyně. Většinou postupujeme tak, že pokud je v této pozici schválen nějaký předchozí bod, tak se to automaticky v programu přečísluje, ale přesto vám velice děkuji za vaše upozornění, rozumíme si.

Takže s tímto zpřesněním zahajuji hlasování o vašem návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 29 se pro návrh kolegyně Marvanové vyslovilo 154 ze 188 přítomných poslanců, proti byli 2. Takže návrh byl samozřejmě přijat.

Kolegyně Marvanová dále navrhla sloučit rozpravu k bodům 29 a 30. Je to tak, paní kolegyně? Děkuji. Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 30 tento bod získal rovněž drtivou podporu, když pro něj hlasovalo 150 ze 187 přítomných a pouze jeden byl proti.

Paní kolegyně, teď tady sice mám poznamenáno, že navrhujete vyřadit body 31, 32 a 33, ale vašemu předchozímu vystoupení jsem rozuměl tak, že se jedná o zpětvzetí. Takže v takovém případě, pokud souhlasíte, o tomto návrhu nemusíme hlasovat a pouze ho bereme na vědomí. Nejsou námitky? Nejsou. Děkuji vám.

Nyní přecházíme k návrhu kolegy Ransdorfa, ale ten byl podmíněný, jednalo se o lidská práva v Turecku. Takže jsme se již předtím dohodli, že rovněž nebude zařazen.

Kolega Smetana navrhl, aby bod 65 byl zařazen jako poslední bod naší 20. schůze. Táži se kolegy Smetany, zda ho interpretuji správně. Ano. Děkuji vám, pane kolego. Takže budeme hlasovat o tomto přesunu bodu 65.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh kolegy Smetany nebyl přijat, když v 31. hlasování se pro vyslovilo 58 ze 189, proti bylo 101 poslanců.

Teď tady máme návrh kolegy Tlustého na vypuštění bodů 22, 23 a 24. Pokud se nemýlím, kolega Tlustý ve svém vystoupení uváděl, že je to v dohodě s navrhovateli. Je tomu tak, pane kolego? Bude mít sněmovna námitky, abychom hlasovali o těchto třech návrzích najednou, nebo si přeje kolega Tlustý hlasovat po bodech? Najednou. Jsou námitky proti hlasování najednou? Nejsou. Takže hlasujeme o vypuštění bodů 22, 23 a 24.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 32 byl návrh kolegy Tlustého přijat, když pro se vyslovilo ze 189 164 poslankyň a poslanců a proti byli pouze 2.

Další návrh je návrh kolegy Holáně, aby bod 65 byl přesunut na středu 4.2., tedy zítra, a to jako první ranní bod.

Zahájil jsem hlasování (č. 33). Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat, když ze 189 přítomných bylo 88 pro, 77 proti a 24 nehlasovalo.

Návrh kolegy Kužílka byl návrh na odročení bodu 5 v rámci tohoto programu schůze. Kolega Kužílek zdůvodňoval, že tento návrh nesplňuje některé náležitosti. Čili není to návrh na vyřazení bodu z programu, ale odročení. Táži se kolegy Kužílka, zda souhlasí s touto interpretací. Děkuji. Takže o tomto návrhu nyní budeme hlasovat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP