Úterý 3. února 1998

(pokračuje Zeman M.) 

 

Zahájil jsem hlasování.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 34 nebyl tento návrh kolegy Kužílka přijat, když ze 185 kolegů se pro vyslovilo 61, proti bylo 48 a 76 nás nehlasovalo.

Návrh kolegy Koláře již po procedurální diskusi neuspěl, takže šlo o zkrácení lhůt tisku 314. Kupodivu jsem si to zaznamenal, pane kolego, asi na třech místech, takže proto to nyní třikrát opakuji. Omlouvám se vám.

Zbývá nám návrh kolegy Filipa, aby bod 75 se posunul nebo spíše předsunul k bodu 25, tedy za tento bod. Bod 75 je Návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování (č. 35) o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh kolegy Filipa uspěl, když získal 96 hlasů ze 186, proti návrhu bylo 18 kolegů.

Kolegyně a kolegové, blížíme se k závěru, zbývá už pouze návrh kolegy Macha na sloučení rozpravy, návrh kolegy Brožíka na drobný přesun. Toto jsou poslední dva návrhy, které v rozpravě k našemu programu zazněly. Díky naší tvůrčí práci budeme za chvíli s programem hotovi.

Kolega Mach navrhuje sloučit rozpravu k bodu 44 a 48 a kolega Brožík zcela logicky navrhuje, a věřím, že i kolega Ledvinka se mnou bude souhlasit, že návrh je opravdu logický, aby se bod 44 v tom případě zasunul za bod 47, protože jinak bychom těžko slučovali rozpravu. Souhlasí sněmovna, abych o těchto dvou návrzích nechal hlasovat současně? Nemá nikdo námitky? Výborně. Děkuji vám.

Zahajuji tedy hlasování o obou těchto návrzích.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 36 tento návrh drtivě zvítězil, když se pro něj vyslovilo 146 ze 187 poslanců a proti nebyl nikdo.

Než budeme hlasovat o programu jako celku ve znění schválených pozměňovacích návrhů, přihlásil se o slovo kolega Gross. Prosím kolegy Výborného a Skalického, aby i oni laskavě věnovali pozornost našemu jednání. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Stanislav Gross: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, já se omlouvám, že možná budu trochu komplikovat situaci, ale já se obávám, že pokud sněmovna schválila výklad pana poslance Kužílka ve vztahu k aplikaci § 90 a 91 zákona o jednacím řádu, tak se dostáváme do problému, zda je projednatelný bod č. 1, který se opírá o stejná ustanovení tohoto zákona. S vědomím tohoto by mělo vedení sněmovny rozhodnout, protože by asi nebylo dobré pro jednu část tohoto ustanovení mít výklad jeden a pro druhou část mít výklad jiný.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, myslím si, že se vedení sněmovny, nikoli nyní, protože nyní nechci zdržovat naše jednání, ale v průběhu schůze poradí, a domnívám se, že dojde-li k výkladu, že jednací řád byl panem poslancem Kužílkem interpretován nesprávně, na základě vzájemné benevolence jistě můžeme rozhodnout o zkrácení lhůt. Jsem ale povinen respektovat většinové rozhodnutí této sněmovny, i když samozřejmě jsem povinen dát slovo předsedům klubů, a domnívám se, že procedurální debata by nás spíše odváděla od práce.

Slovo má pan předseda Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, já jsem přesvědčen, že hlasování o návrhu kolegy Kužílka neznamenalo úplně jiný výklad, který by znemožňoval projednávat bod 1 programu naší schůze, protože šlo v podstatě v hlasování o revokaci toho, co jsme rozhodli k návrhu pana poslance Sobotky. Jsem přesvědčen, že to je možné.

Ale přihlásil jsem se kvůli jiné věci. Já bych chtěl požádat, pane předsedo, o znovuotevření rozpravy, abych mohl navrhnout, aby bod, který navrhovala kolegyně Rujbrová, protože věřím tomu, že každý poslanec této Poslanecké sněmovny má zájem na tom, aby neexistovalo prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, a těžko mohu věřit tomu, že někteří mají zájem opačný, např. exministr Ruml apod., takže jsem přesvědčen, že došlo jen k určité kontroverzi mezi návrhem kolegyně Rujbrové a tím, jak si představujeme program této sněmovny, s tím, že to navrhla za bod 25.

Chtěl bych navrhnout ve znovuotevřené rozpravě, pokud to povolíte, pane předsedo, jediné, abych mohl říci, že bych navrhoval tento bod zařadit za bod 57. Tím bychom se dostali do možného hlasování o této věci. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, navrhuji, abychom k sobě byli benevolentní. Bude mít sněmovna vážné námitky, když otevřu k tomuto jednomu jedinému bodu, abychom si dobře rozuměli, rozpravu? Bude mít, nebo ne? Já se ptám. Místopředseda Vlach má námitku, já za této situace považuji za vhodné hlasovat o tom, zda vyhovíme přání kolegy Filipa, abychom zařadili ještě jeho pozměňovací návrh do rozpravy a abychom otevřeli rozpravu, protože hlasováním rozhodneme o otevření rozpravy.

Zahajuji tedy hlasování (č. 37). Kdo souhlasí s otevřením rozpravy k tomuto bodu, aby bylo jasno, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že kolega Filip uspěl se svým návrhem, když se pro něj vyslovilo 97 ze 186 přítomných, proti bylo 42.

Prosím tedy kolegu Filipa, aby v rámci znovuotevřené rozpravy ještě jednou přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo, děkuji, paní a pánové, za vyhovění mé prosbě, kterou jsem vznesl k této sněmovně.

Dovolte mi, abych teď formálně navrhl zařazení do programu této schůze sněmovny zřízení vyšetřovací komise, která by řešila prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, a to jako bod 57. Po zřízení této komise, pro kterou byly splněny všechny zákonem o jednacím řádu předpokládané podmínky, bychom zvolili i její orgány a tyto by byly navrženy jako bod 75. Myslím si, že by bylo možné tento pořad dodržet vzhledem ke lhůtám, které by stanovila volební komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji kolegovi Filipovi. Protože jsme svým rozhodnutím otevřeli rozpravu, táži se, zda k tomuto návrhu si někdo přeje vystoupit. Kolega Kužílek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP