Středa 4. února 1998

(pokračuje Uhde)

Je třeba to řešit kvalitativně lépe a já pro ten zákon nebudu hlasovat, neboť není dobrý. - Ale ten poslanec tu sedí léta, má dobré myšlenky, jak naznačuje, a nepřišel s nimi. Přišli ti, kteří mají myšlenky třeba úplně ne tak dokonalé, ale přišli, protože někdo s tím začít musí. Prosím vás, můžete samozřejmě svým hlasováním tuto iniciativu zaškrtit, můžete ji vyhodit dveřmi, ona se oknem vrátí. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Milanu Uhdemu. S faktickou poznámkou pan poslanec Vymětal, potom pan poslanec Čestmír Hofhanzl.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, je škoda, že předřečník se nevyjádřil ve svém expozé také k tomu, jak hlasoval pro tu jím kritizovanou ústavu on sám, jak hlasoval on sám pro jednací řád, o němž dneska říká, že je špatný. Dobrý den, Česká republiko! (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou pan poslanec Uhde, potom pan poslanec Hofhanzl, který se hlásí s normálním vystoupením.

 

Poslanec Milan Uhde: Pan poslanec Vymětal, pane místopředsedo, se mě tázal, a já bych mu nemusel odpovídat, protože odpověď je nasnadě, ale nebylo by to dobře, neodpovídat. Já jsem samozřejmě hlasoval pro ústavu a pan poslanec to ví; to byla řečnická otázka. Já jsem se samozřejmě v politice naučil to, co jsem jako nepolitik třeba tak dobře nevěděl: že vždycky když se rozhodujeme, rozhodujeme se nikoli mezi ideálním, chemicky čistým řešením a řešením černým a úplně špatným. Rozhodujeme se pro věci, které mají zdravé jádro, zdravou intenci, a uvnitř se tají určité problémy, problémy, které jsou ve srovnání s tím hlavním prostě dílčí, které se dají řešit postupně. To je přístup realistický, to je přístup, který je vlastní i panu poslanci Vymětalovi, když se rozhoduje. Já si myslím, že bychom si neměli předhazovat takové naivní rozpory, které - řekl bych - mohou působit jenom na velmi, velmi primitivně uvažující lidi. Pan poslanec Vymětal to určitě nemyslel vážně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Ransdorf s faktickou.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, nic nového pod sluncem. Takové spory bývaly třeba i ve starém Římě, a filozofa Seneky, který radil ke skromnosti a sebeomezujícímu životu, se mnozí ptali, jak se to slučuje s tím, že on sám je člověk, který tone v milionech a neodříká se vymožeností tehdejšího civilizovaného světa, a on pravil, že v daném případě stačí jenom ukázat ten ideál, tu myšlenku. Jak říká Ovidius: "Ut desint vires tamen est laudanda voluntas," čili tam, kde chybějí síly, i sama vůle je hodna chvály.

Myslím si, že proto nalézám cestu, jak smířit oba protichůdné názory, názor kolegy Vymětala i názor kolegy Uhdeho. (Potlesk, smích).

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Hofhanzl bude hovořit.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, dámy a pánové, jsme poslanci parlamentu a jediné a zásadní, co bychom měli dělat, měli bychom nacházet míru v daných skutečnostech a snažit se vést věci obecně prospěšným směrem. O tom jsem se snažil mluvit, snažil jsem se mluvit o realitě, která je. Jestliže neochráníme v této sněmovně poslance dobré vůle, tak se může stát, že tady nebude žádný.

Jinak bych chtěl říci, že nebudu dále rozebírat spor, který tady byl. Seděl jsem ve sněmovně, když byla schvalována česká ústava, a nebudu rozkládat, proč byla schválena. Nebylo by to dobré, abych to tady vykládal. (Smích.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Takže to byl poslední, kdo chtěl vystoupit v rozpravě, takže rozpravu mohu ukončit. Ano, paní poslankyně Marvanová hodlá vystoupit, takže má slovo.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozprava byla velmi dlouhá, možná delší než k některým důležitějším bodům. Přesto se domnívám, že tento bod není nedůležitý a že bychom se měli s tímto problémem, který je dlouho diskutován, vyrovnat. Ráda bych reagovala na některé připomínky či podněty, výzvy a hodnocení, která zazněla v rozpravě.

Především pokud jde o výhrady toho typu, že předloženými návrhy se de facto likviduje či úplně omezuje poslanecká imunita, že bude napříště (předsedající nabádá ke klidu) možný například postih za projevy v rámci výkonu poslaneckého mandátu ve sněmovně či ve výborech, chci podotknout, že v tomto směru nic neměníme na dosavadním rozsahu poslanecké či senátorské imunity. Nadále i po přijetí námi navrhované změny by poslanec byl nepostižitelný za výroky ve sněmovně či ve výborech. Samozřejmě, že by sněmovna rozhodovala o tom, pokud orgány činné v trestním řízení požádají o vydání k trestnímu stíhání poslance nebo senátora, jestli poslance nebo senátora vydá. Domnívám se naopak, kdyby byla přijata námi navrhovaná změna, že tedy nevydání poslance sněmovnou ke stíhání neznamená vyloučení stíhání navždy. Kdyby tato změna byla přijata, pak by se nám mnohým možná snadněji hlasovalo o vydávání nebo naopak nevydání poslance k trestnímu stíhání. Protože já se domnívám, že současná úprava právě vede k tomu, že při hlasování o vydávání poslance k trestnímu stíhání se tak trochu vkrádá do našeho rozhodování to, jestli si myslíme, že poslanec je vinen, nebo ne.

Čili domnívám se, že tato změna by možná přispěla k tomu, že by v určitých sporných případech poslanec nebyl vydán, neřešili bychom problémy, které s tím souvisí, a naopak, kdyby přestal tento občan být poslancem, pak by se to řešilo jako u kteréhokoli jiného občana.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Promiňte, paní poslankyně! Dámy a pánové, všem, kteří jste v této síni, bude dána příležitost vyjádřit se hlasováním.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Objevily se zde námitky, že tento návrh je inspirován tím, že má být účelově svázána opozice nebo podobně. Nevím, jestli budete důvěřovat mému slovu, ale já si docela dobře dovedu představit, že dnes jsem v roli vládního poslance, za půl roku jím nemusím být, a je mi naprosto jasné, že bychom měli vytvořit v jednacím řádu, v ústavě takové mechanismy, které umožní všem parlamentním stranám se na základě mandátu, který získají ve volbách, projevovat v parlamentu a chránit takto činnost celého parlamentu. A rozhodně nebylo úmyslem omezovat opozici. Myslím si, že bychom si měli být vědomi toho ....

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, promiňte, paní poslankyně, já nechci používat metod některých svých kolegů nebo nadkolegů, abych jmenoval jednotlivé poslance a žádal je o pořádek.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Myslím si, že místo našich obav, že by z politických důvodů mohlo dojít ke stíhání poslance, by nám mělo záležet na něčem jiném a měli bychom se snažit o něco jiného. A to společně s vládou se snažit o to, aby bylo vytvořeno takové právní prostředí, v němž se nebude muset nejen poslanec nebo senátor, ale žádný občan, jakýkoli jiný občan bát stíhání z politických důvodů nebo šikanování ze strany úřadů. Protože nezapomeňme na to, že mi dnes sedíme v parlamentu, ale politická aktivita je právem každého občana. Jsou tady a mohou tady být mimoparlamentní politické strany, které nepožívají takovou ochranu. Měli bychom se snažit chránit všechny občany před stíháním z politických důvodů, a to by v naší zemi nemělo být možné a nemělo by to být řešeno jenom pro některé politiky, a to institutem poslanecké imunity.

Dále, pokud jde o vyjádření některých kolegů k tomu, že pokud se omezí přestupková imunita, že budou moci být zdržováni na cestách, že poslanci mají tak náročný program a mnoho vyřizování, že si nemohou dovolit žádnou prodlevu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP