Pátek 6. února 1998

Poslanec Miloslav Ransdorf: Existuje určitý jev, který se nazývá středoevropská identita, středoevropská kulturní tradice. Prezident Havel opakovaně se ve svých esejích o této věci vyjadřuje. Troufám si tvrdit, že na české i německé straně je to téma, které je zatím málo zpracováno. Naši přátelé v Maďarsku např. tomu věnovali v uplynulém desetiletí velice dobré práce, třeba pan Krystof Nyeri ve své práci Na prahu Evropy nebo pan István Böremtö ve své studii o modernizaci Evropy v ekonomickém smyslu. Tedy téma střední Evropy. Ale abych byl úplně aktuální, pokud jde o 20. století. (Skandovaný potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám za skandovaný potlesk. Právě se dívám, který paragraf jednacího řádu umožňuje odejmout řečníkovi slovo. Nechte mě chvíli hledat, a vy zatím pokračujte, pane poslanče. (Smích v sále.)

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Ve 20. století - a teď bych přece jen prosil, aby se veselí v sále utlumilo - je velice důležitým tématem téma odboje proti nacismu. Na německé straně tato věc vyžadovala dvojnásobnou statečnost a přiznám se, i když jsem člověk, který není věřící, tak vždycky s velkou mírou dojetí jsem si četl Dopisy z Téglu teologa Dietricha Bonhöffera. Myslím, že právě spolupráce mezi odbojáři proti nacismu byla a je tématem, ke kterému by se měly obě strany upínat, a naopak se domnívám, že složení tohoto diskusního fóra směřuje bohužel opačným směrem.

Řekl bych, že je to i otázka německého exilu, který směřoval do Československa. Československo se stalo útočištěm těmto lidem.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, že vás přeruším, pane poslanče, už jsem to našel. (Smích.) Váhal jsem mezi použitím § 59 odst. 4 a § 19. Zjistil jsem, že § 19 mi umožňuje nechat vás vyvést ze sálu, což nehodlám učinit. § 59 odst. 4 mi umožňuje již podruhé vás napomenout, že se odchylujete od věci, a upozorňuji, že po dvojím napomenutí mám právo vám slovo odejmout. Vy se potom můžete odvolat proti mému rozhodnutí ke sněmovně. Považujte to tedy za druhé upozornění, že se odchylujete od tématu. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Vidím, pane předsedo, že jste tolerance sama. Děkuji za to. Protože se domnívám, že reakce v sále ukazuje, že některá témata se nesetkávají s rezonancí kladnou, tak bych se obrátil k bodu, který zajímá lidi nejvíc, to znamená hospodářská spolupráce. (Ruch v sále.) Troufám si tvrdit, že naprosto seriózně by např. měli ekonomové, kteří by měli mít zastoupení v diskusním fóru, diskutovat o možnostech dělby práce mezi oběma státy, o spolupráci na třetích trzích. Nevím, co je k smíchu na připomenutí, že v diskusním fóru naprosto chybějí ekonomové, lidé, kteří by se zabývali ekonomickými otázkami. Domnívám se, že bude ještě příležitost se vrátit i k dalším okruhům, jako jsou humanitární záležitosti.

Dámy a pánové, pro tuto chvíli bych skončil a dám možnost panu předsedovi, aby pokračoval s programem, který oznámil. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi. Dovoluji si pouze konstatovat, že není pravda, že tam chybějí ekonomové, neboť pan Franz Neubauer, jak je obecně známo, je majitelem banky. (Pobavení v sále.) Nyní se přihlásil kolega Prokop, potom před hlasováním dám slovo zpravodaji.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, pane předsedo, jen faktická poznámka. Pan kolega Ransdorf je živoucím důkazem, že moje kritika sestavení české části rady diskusního fóra padla na úrodnou půdu. Jsem přesvědčen, že kdyby on byl členem české části, pan Franz Neubauer by ještě rád okamžitě rezignoval. (Smích a potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče Prokope, nerad to uznávám, ale s úctou se skláním před vaším bonmotem. Slovo má pan poslanec Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, měl bych spíš poznámku k tomu, jaká atmosféra zde ve sněmovně panuje. Chápu určitou uvolněnost po týdenním běhu, kdy člověk probíhá před víkendem cílovou páskou týdne, chápu i určitou davovou hysterii, která potom vyvolává ten smích, ale dovolte mi konstatovat toto.

Hluboce nesouhlasíme s komunistickou ideologií a jsme jejími zásadními nepřáteli. O tom není jistě pochyb. (Pobavení v sále.) Dovolte mi však, abych - přestože nesouhlasím v mnohém s komunistickými poslanci a přestože odsuzujeme dobu, po kterou tady komunistická ideologie vládla - přesto konstatoval toto. Jestliže už v této sněmovně předstoupí k mikrofonu poslanec, který umí mluvit, ví, o čem mluví, a má dokonce svá slova podložena hlubokými historickými a širokými všeobecně politickými znalostmi, tak myslím, že by bylo slušné nechat ho mluvit. Jde o princip. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, konstatuji, že rozprava nebyla ukončena, nicméně oznámil jsem vám, a slovo dodržím, že po projevu pana poslance Ransdorfa nechám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Sládka, který zněl, že přerušíme toto jednání do středy do 14 hodin, potom bude samozřejmě rozprava pokračovat, protože jsem ji neuzavřel. Přeje si někdo odhlášení? Nepřeje. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro procedurální návrh na přerušení rozpravy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh byl v hlasování pořadové číslo 72 přijat. Ze 172 přítomných bylo pro 87, proti 54 a nehlasovalo 31.

Na žádost většiny poslaneckých klubů tuto schůzi nyní končím. Přeji vám příjemný den a sejdeme se zde v úterý ve 14.00 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 13.38 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP