Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Ransdorf)

A přitom poukazují odpůrci členství Spojených států v NATO, že v letech 1969 až 1993 se zavřelo ve Spojených státech 300 soukromých kolejí, řada sociálních projektů byla zrušena.

Komentátor Süd Deutsche Zeitung Josef Jofre se vyjádřil takto: Idea aliance je logicky neoddělitelná od ideje hrozby a nepřítele. Za nepřítomnosti hrozby a nepřítele aliance NATO, jak ji známe, o mnoho déle nevydrží. To je i náš názor, dámy a pánové, že NATO je přežitkem studené války a marně hledá novou identitu, marně hledá cesty, jak se zapojit do nového politického uspořádání světa.

Senátor Richard Luger, který je senátorem za Republikánskou stranu ve státě Indiana, už v roce 1993 tyto rozpaky vyjadřoval v tom, že ostře proti sobě postavil dvě možnosti: buď NATO out of area - to znamená mimo dosavadní prostor operace - nebo riskuje, že bude nefunkční, bude out of business. To je věc, která žene zastánce Severoatlantické aliance, byť i poté, co na římském summitu byla přijata nová doktrína aliance, k tomu, aby se rozšířila do nových teritorií.

Jak jsme si ukázali, není v dohledné době pravděpodobné, že by ohniska válečného napětí nám hrozila jak ze západu, tak z východu. Ze západu proto, že je zde struktura Evropské unie, jsou zde další politické vazby, a koneckonců bývalý ministr zahraničních věcí Velké Británie prohlásil, že Evropská unie učinila válku západní Evropě nemyslitelnou. Z východu mimo jiné proto, že Rusko je zcela centrováno, ponořeno do svých vlastních problémů a že se koneckonců zásadním způsobem v uvedeném zakládajícím aktu z Paříže z května minulého roku vyjádřilo k potřebě budovat Evropu bez jakýchkoli hrozeb a bez újmy zájmům cizím zemím.

Jestliže tedy neexistuje ani hrozba ze západu, ani hrozba z východu, musíme se ptát, proč by Česká republika měla se přičleňovat do vojenského paktu, jestliže dlouhodobě skutečně neexistuje jakákoliv hrozba. Je třeba připomenout při tomto neustálém hledání hrozby to, co vyslovil Michal Lind, analytik časopisu New Republic, v nedávné době, který prohlásil: vynalézat hrozbu, aby se sjednotily zájmy, znamená jednat proti srsti historie a zdravému rozumu.

Dámy a pánové, důvody mezinárodněpolitické, právní, ekologické i ekonomické nás vedou k tomu, abychom vyzvali tuto sněmovnu před tak důležitým hlasováním k tomu, aby všechny argumenty odpůrců, které zde zazněly, byly vzaty vážně. Věřím tomu, že sněmovna není pouze kafemlejnkem na zákony a přijímání smluv, ale také místem, kde se zodpovědně přemýšlí o osudech občanů, kteří nás do těchto míst poslali. Doufám, že se rozhodnete pro to, aby Česká republika po dlouhé době opět si uchovala šanci jednat naprosto v souladu se svými zájmy a aby se nestala hříčkou v rukou jiných. Jinak řečeno, že se vyslovíte proti přistoupení České republiky k Washingtonské smlouvě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi za přednesení stanoviska klubu KSČM. Vidím, že se hlásí ke slovu předseda klubu SPR-RSČ. Takže udílím slovo panu poslanci Sládkovi.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, nejprve velmi krátké povzdechnutí nad velmi úzkým slovníkem nebo nad velmi malou slovní zásobou tzv. ústavních činitelů.

Všichni víme, kolik slov je zapotřebí zvládnout k tomu, aby se člověk domluvil v jazyku. Víme všichni, že byly dělány rozbory na téma, kolik výrazů obsahují díla nejvýznamnějších literátů - třeba až po Shakespeara - kdo měl nejbohatší slovník. Musím konstatovat, že nejlepší výsledky jsou široce publikovány. Těm nejhorším výsledkům není však věnována pozornost. Na žebříčku každopádně nejhorší místo by obsadili ústavní činitelé České republiky.

Pokud kdokoli z občanů sleduje sdělovací prostředky, s hrůzou mohl dnes od rána poslouchat jedno jediné slovo - signál. Já jsem zde sice o tom už hovořil, ale přesto jsem se informoval o tom, že ten, kdo vysílá signál, je signalista.

Neověřil jsem si to přesně u Českých drah, jak je nazývána přesně tato profese, ale faktem je, že v Českém rozhlase vystoupil ministr obrany jakýsi pan Schwarzenberg, pardon, Kolovrat, ne, Lobkowicz a hovořil o tom, že je to špatný signál - to, že zde probíhá rozprava. Deset vteřin nato vystoupil další zástupce vládní koalice, tentokrát poslanec lidovecký, a opět hovořil o vysílání signálu. Nevím, zda máme vládu a parlament, nebo zda zde máme nějaké hradlo ve stanici Horní-Dolní. (Potlesk.)

Já jsem zde už také hovořil o tom, že se klidně mohou ústavní činitelé České republiky nechat v klidu, že mohou zachovat chladnou hlavu, protože i kdybychom se usignalizovali, uvysílali signálů, tak nám to není nic platné, protože svět nejspíš nemá zaměřena všechna zařízení určená k příjmu signálu na Českou republiku. Ano, dovedu si představit obrovské teleskopy, které jsou zaměřeny do vesmíru, aby zachytily signál jiných civilizací, a napětí týmů odborníků, kteří je obsluhují. Jsem si však jist tím, že ani jedno takové zařízení není zaměřeno na Českou republiku, a že i kdyby se ústavní činitelé České republiky, jak jsem řekl, skutečně usignalizovali, je to celému okolnímu světu naprosto lhostejné.

Dámy a pánové, vstup do Severoatlantické aliance není vstupem do budoucnosti, je to krok zpět. Je to návrat do studené války, je to způsob, jak zakonzervovat dělení světa a vytvářet nové železné opony.

Dámy a pánové, odpověď na otázku, proč vzniklo NATO, odpověď na otázku, proč vznikla Varšavská smlouva, případně odpověď na otázku, proč byla zrušena Varšavská smlouva, už známe.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP