Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Gross)

Chci říci, že jedna z prvních věcí, kterou uděláme po předčasných volbách v tomto roce, bude předložení ústavního zákona o referendu, který by obecně upravil tento nedostatek v ústavním pořádku ČR. Chceme také jasně říci jednu věc k tématu, které se zde projednává, protože se někdy sociální demokracii vyčítá, že nedokáže říci jasně slovo na toto téma, i když myslím, že tyto argumenty nejsou na místě, protože sociální demokracie své jasné stanovisko říká dlouhou dobu.

Sociální demokracie říká zcela jasně, že podporuje vstup České republiky do Severoatlantické aliance, a zcela jasně také říkáme, že bychom byli rádi, kdyby sympatizanti sociální demokracie s tímto naším postojem vyslovili souhlas. A jasně také říkáme, že budeme dělat vše pro to, aby se tito sympatizanti mohli nejenom vyjádřit ve volbách, komu dají svůj hlas a potom odvozeně také k programu té či oné politické strany, kterou zvolí, ale aby měli možnost se k takovýmto záležitostem vyslovovat zcela zřetelně a jasně.

Pokud mám v této chvíli ještě jednou zopakovat naše stanovisko, tak sociální demokraté budou podporovat to, aby se tato smlouva postoupila do druhého čtení, budeme podporovat to, aby se prodloužilo projednávání lhůty pro projednávání ve výborech, protože si myslíme, že se jedná o smlouvu, která má velmi výrazný dopad na budoucnost České republiky, a je dobré vytvořit prostor pro argumentaci a pro diskusi, a budeme podporovat také to, aby tuto smlouvu projednávalo poněkud více výborů, než je obvyklé, protože jsme přesvědčeni, že tato smlouva a to, co z ní vyplývá, nemá dopad jenom mezinárodněpolitický, nemá dopad jenom bezpečnostní, ale má také výrazné dopady do některých jiných oblastí. Zcela rozhodně by se tím, co bude vyplývat z této smlouvy, měl zabývat rozpočtový výbor, zcela jistě by se touto smlouvou měl zabývat hospodářský výbor, zcela jistě by se touto smlouvou měl zabývat výbor, který má zde v Poslanecké sněmovně na starosti vědu a výzkum. To jsou všechno oblasti, které jsou pokrývány tím společenstvím, které dnes v rámci Washingtonské smlouvy působí, a zužování tohoto problému čistě na politickou záležitost nebo čistě na vojenskou záležitost si myslíme, že je trochu zkreslováním a že nepřispívá k tomu, po čem my stále voláme: to jest k jasné informovanosti a otevřenosti před občany. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a uděluji slovo předsedovi Klubu SPR-RSČ panu poslanci Sládkovi.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem povinen reagovat na předchozí slova, nebo předchozí projev, ve kterém bylo často uváděno slovo referendum. Rád bych připomněl pro občany České republiky, že to byla právě sociální demokracie, která sama pohřbila svůj vlastní návrh zákona o vypsání referenda. Takže zařídila to, že občané se nemohou k této otázce právě prostřednictvím referenda vyjádřit. Že tedy zařídila to, že občané jsou bezmocní a nemohou rozhodovat o své vlastní budoucnosti. Byl bych velmi rád, aby občané na tento moment nezapomněli a připomněli si jej znovu, až budou jednotlivé politické strany slibovat, co udělají v parlamentě. Aby tedy byly porovnávány sliby a skutky. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a uděluji slovo předsedovi poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, chápu, že pan kolega Sládek využívá přítomnosti televizních kamer ke všelijakému vystoupení, ale myslím, že by bylo dobré, aby když se nějaký výrok řekne, aby se také zargumentoval, protože to, co zde řekl pan předseda Sládek, je prostě lež. Sociální demokracie předložila dvakrát v Poslanecké sněmovně ústavní zákon o referendu, podporovali jsme i jiné návrhy, které směřovaly k přijetí tohoto ústavního zákona. Takže bych byl rád, pokud se zde nějaká kategorická slova od tohoto pultu říkají, aby byla také opřena o fakta, protože pak si lidé mohou myslet, že pan předseda Sládek by mohl mít také v něčem pravdu. A já tady musím vystoupit a říci, že to prostě pravda není, zargumentovat to, a jsem zvědavý, jakým argumentem pan kolega Sládek vyvrátí to, co jsem zde teď řekl, protože buď si bude muset vymýšlet anebo bude muset přiznat, že mám pravdu. (Potlesk).

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče Grossi, ráda bych vám ještě položila otázku, zda z vašeho vystoupení mám chápat návrh na to, aby také výbor, který se zabývá vědou a výzkumem, projednal Washingtonskou smlouvu, jako formální návrh.

 

Poslanec Stanislav Gross: Berme to jako formální návrh. Já jsem chtěl ještě s tímto návrhem vystoupit, když budeme hlasovat o jednotlivých výborech, ale ušetřím si jedno vystoupení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se předseda klubu SPR-RSČ, potom předseda klubu KSČM.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přiznám se, že se mi trochu nelíbí to, když mě předseda klubu sociální demokracie oslovuje "kolego". Nejsme kolegové. (Potlesk.) A nechci to zde dále rozebírat - vtipnému napověz, hloupého kopni! Nerad bych se k tomu druhému uchyloval, byť samozřejmě slovně. Ubezpečuji předsedu poslaneckého klubu sociální demokracie, že ať srovnávám jakoukoliv rovinu, nejsme v žádném případě kolegové.

Další věc: není to přímý přenos v televizi. Musím upozornit poslance, že to není přímý přenos, takže se nejedná o žádnou snahu prezentovat se před televizními kamerami, protože pokud náhodou bude nějaký záznam zítra ráno v časných ranních hodinách, tak se samozřejmě dá náležitě upravit.

Co se týká merita věci: pan profesor Jičínský předložil návrh zákona o referendu a já bych si nechtěl brát přestávku na to, abych sem mohl přinést záznam z hlasování a přečíst zde na zmíněné kamery, kolik sociálních poslanců při tomto hlasování nebylo přítomno, a tak potopilo svůj vlastní návrh a potopilo svého občana. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Udílím slovo předsedovi klubu KSČM panu poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní místopředsedkyně. Paní a pánové, nebyl bych vystupoval, jenom chci říci ke kolegovi Grossovi jednu věc. Mám vážně v úmyslu to, abychom tady říkali alespoň ty minimálně pravdivé výroky, a pravda je, že první návrh zákona o referendu předložila KSČM a byla to sociální demokracie, která nepřipustila ani projití prvním čtením. Mohli jsme být dneska dál.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Gross. A vzhledem k tomu, že nemám jinou možnost než formu snahy o domluvy, tak bych se ráda pokusila domluvit či apelovat na předsedy poslaneckých klubů, aby svá vystoupení skutečně směřovali k projednávané problematice, o které budeme hlasovat, a omezili některé drobné osobní šarvátky.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP