Čtvrtek 12. února 1998

Poslanec Stanislav Gross: Já nebudu dlouho mluvit - jen pro televizní kamery - protože příznivci některých politických stran vydrží až do tří nebo čtyř hodin ráno, aby se podívali na své miláčky, tak chci říci, že jsme se snažili, aby návrhy ústavních zákonů včetně toho, o kterém hovořil pan kolega Filip, byly projednávány současně, a tímto směrem směřoval náš postup, což pan poslanec Filip nepochybně ví. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pokud si v tuto chvíli již nepřeje vystoupit žádný představitel poslaneckého klubu, ptám se předsedy vlády pana Josefa Tošovského, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem. Je tomu tak. Uděluji mu slovo.

Ještě předtím, než začne mluvit, bych ráda upozornila poslankyně a poslance, že nyní budeme postupovat tak, že bude hovořit předseda vlády, po něm zpravodaj pan poslanec Holáň - bude-li si to přát - a poté budeme, alespoň doufám, hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak byly předloženy.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, po vyslechnutí včerejší a dnešní rozpravy jsem dospěl k názoru, že není třeba podrobně reagovat na vznesené argumenty a analyzovat průběh jednání. Každý poslanec má podle mého názoru na otázku vstupu do NATO jasno, ať už v souhlasném, či odmítavém smyslu, a na tom se již dá máloco změnit.

Není tomu tak dávno, co tato sněmovna vzrušeně debatovala o vyslovení důvěry současné vládě. V této rozpravě šlo podle mého názoru principiálně o to, zda naše země bude i nadále smýkána politickou nestabilitou, a tak pro zaujetí vlastními rozpory se nám podaří promarnit některé jedinečné šance, které nám v danou chvíli - a možná, že už nikdy jindy - někdo velkoryse nabízí. Touto šancí přitom není nic menšího než zajištění bezpečnosti naší země, naší budoucnosti. To je nedocenitelná hodnota v současném neklidném světě.

Jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna učiní moudré rozhodnutí, kterým vyjádří pevné souznění s dynamickými změnami ve střední Evropě po skončení studené války. Máme neopakovatelnou příležitost posunout dále vývoj, který byl zahájen v listopadu 1989.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, neodmítejme nabídnutou ruku podílet se na vytváření bezpečné a prosperující Evropy jako spolehlivé záruky bezpečného a prosperujícího vývoje naší vlasti. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji předsedovi vlády panu Josefu Tošovskému a uděluji slovo panu zpravodaji Vilému Holáňovi.

 

Poslanec Vilém Holáň: Dámy a pánové, svým historickým významem ojedinělá debata trvala - nepočítám-li přestávky - 19 hodin. Její noční části se zúčastnili převážně jen diskutující.

2. Podle mých záznamů bylo předneseno 48 rozsáhlejších příspěvků a mnoho poznámek faktických, technických či procedurálních, které často přesahovaly charakteristiku, kterou vymezuje jednací řád, a do určité míry obsahovaly sdělení a postoje.

3. V debatě nebyly předloženy zásadně nové skutečnosti, které by už dříve nebyly známy. Jejich interpretace byla však různorodá.

4. Odpovídá to tomu, že problematiku přístupu k NATO poslanci sledovali průběžně celé toto a mnozí i celé předchozí funkční období a mají ujasněný názor na tento problém.

5. Postoj k otázce přístupu k NATO, prezentovaný ve sděleních, má zřetelnou strukturu, stoprocentně koreluje s příslušností k jednotlivým politickým klubům. U SPR-RSČ a KSČM je jednoznačně negativní, u ostatních stran pozitivní, byť s výjimkou způsobu schvalování těchto kroků. To je také důkazem, že přístup celé Poslanecké sněmovny je již vykrystalizován a stabilizován, a úloha je tedy zralá k rozhodnutí.

6. Tento závěr posiluje moje doporučení, které jsem uvedl ve zpravodajské zprávě, totiž aby vládní návrh postoupil do druhého čtení.

Dámy a pánové, jsem připraven předkládat jednotlivé přednesené návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já nyní navrhuji následující postup. Upozorňuji všechny poslankyně a poslance, že nyní požádám pana zpravodaje Holáně, aby zrekapituloval všechny přednesené návrhy, řekl nám dopředu, jakým způsobem a v jakém postupu o nich budeme hlasovat, a poté co se takto stane (nejdříve v 10.57 hodin), budeme o těchto návrzích hlasovat.

Nyní poprosím pana poslance Holáně, aby zrekapituloval, jak budeme hlasovat. Ještě předtím udílím slovo předsedovi klubu KSČM.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Mám jednu prosbu. Já bych po rekapitulaci jednotlivých návrhů žádal o třicetiminutovou pauzu na poradu klubu, abychom si vyjasnili jednotlivé postupy. (Hluk v sále.) Říkám to proto, že jsem tady prezentoval včera názor, a ten kolega zpravodaj neřekl, znamená to, jestli toto hlasování podléhá v závěrečné fázi postupu podle článku 10 ústavy, to znamená na potřebných 120 hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, já jsem zaznamenala tuto žádost. Nyní prosím zpravodaje pana poslance Holáně, aby zrekapituloval veškeré pozměňovací návrhy a navrhl způsob, v jakém pořadí o nich budeme hlasovat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Děkuji. Návrhy se rozdělují do dvou skupin. Jednu skupinu tvoří návrhy k odročení, zamítnutí a dopracování, druhá skupina se týká lhůt, výborů a jednoho dodatkového usnesení.

Co se týče návrhu na odročení, jsou podány tři. Podali je kolegové Matulka, Recman a Filip. Několikrát zazněl návrh na zamítnutí z úst poslanců Krampery, Recmana, Vrzáně, Vymětala a Loukoty, a to explicitně a někdy i implicitně.

Konečně je k dispozici jeden návrh na vrácení tisku 384 vládě k dopracování, který je podán tak, že nebude-li přijat návrh na odročení, pak předkladatel chce, aby bylo hlasováno o tomto návrhu.

Myslím si, že po vyjádření se k těmto návrhům hlasováním můžeme přistoupit k další skupině, to je k otázkám lhůt, výborů, kterým bude látka přikázána, a k dodatkovému usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, já jsem také přesvědčena o tom, že tento způsob je zcela v souladu s jednacím řádem. Ptám se pana poslance Filipa, zda byly zodpovězeny otázky, jejichž zodpovězení žádal. Ano, je tomu tak. Děkuji.

Paní poslankyně, páni poslanci, poté co vyhovím žádosti poslaneckého klubu KSČM na přerušení, sejdeme se zde a rozhodneme o jednotlivých předložených návrzích tak, jak je nyní předložil pan zpravodaj. Ráda bych upozornila všechny poslanecké kluby, že v půlhodinové přestávce, kterou se nyní chystám vyhlásit, bych doporučila, aby ty poslanecké kluby, které se chtějí sejít, to učinily, a to z toho důvodu, že po třicetiminutovém přerušení bych o dalších žádostech na přerušení nechala hlasovat.

V tuto chvíli přerušuji jednání do 11.30 hodin a upozorňuji všechny poslankyně a poslance, že v 11.30 hodin budeme začínat hlasováním o předložených návrzích.

 

(Schůze byla přerušena v 11.00 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP