Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Buzková)

Ale vzhledem k tomu, že poměr sil v sále se značně změnil, považuji tento návrh za správný. Proto vás v tuto chvíli všechny odhlašuji a prosím o novou registraci. Pokud jsou všichni poslanci a poslankyně zaregistrováni, budeme o procedurálním návrhu, který jsem přednesla, hlasovat v hlasování pořadové číslo 123, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 123 se z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 137, proti 21. Tento návrh byl přijat.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych také na základě předběžné dohody učiněné na poradě předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a zástupci poslaneckých klubů navrhla, abychom hlasováním rozhodli, že dnešního dne, tj. 12. února, budeme pokračovat v jednání schůze po 19. hodině, a to do 21 hodin s možností hlasování. Zahajuji hlasování pořadové číslo 124.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 124 se z přítomných 183 pro vyslovilo 75 poslankyň a poslanců, proti 67. Tento návrh nebyl přijat.

Paní poslankyně, páni poslanci, podle mého schváleného procedurálního návrhu budeme nyní projednávat třetí čtení návrhů zákonů. V tuto chvíli to tedy bude bod

 

68.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu,
ve znění zákona č. 331/1993 Sb.
/sněmovní tisk 210/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatele poslanec Vojtěch Filip a zpravodaj ústavně právního výboru poslanec Marek Benda. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 210/3. Žádám poslance Marka Bendu, aby se za prvé dostavil ke stolku zpravodajů a za druhé, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Zároveň bych ráda poprosila členy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby umožnili projednávání tohoto návrhu zákona, a to aspoň tak, aby hovořící poslanci slyšeli sami sebe.

Velice děkuji všem poslankyním a poslancům za ztišení atmosféry v sále a otevírám rozpravu ke třetímu čtení, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nevidím žádné přihlášky z pléna. Pokud se skutečně nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Nyní prosím o případná závěrečná slova navrhovatele a zpravodaje. Pan poslanec Filip se hodlá vyjádřit za navrhovatele. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, paní a pánové, dovolte mi, abych velmi krátce se vyjádřil k návrhu, který máte před sebou v tisku 210 a zejména 210/3, to jsou pozměňovací návrhy k návrhu zákona, kterým se doplňuje zákon č. 182/93 Sb., o Ústavním soudu, ve znění zákona č. 331/93 Sb.

Neměl jsem žádné připomínky, které by mezi druhým a třetím čtením signalizovaly, že někdo z vás je nespokojen nebo našel chybu v psaní nebo legislativně technickou připomínku, která nebyla uplatněna mezi prvním a druhým čtením nebo po proběhlém jednání ve výborech či po provedení druhého čtení. Pravděpodobně ani vy jste nic nenašli, protože se do třetího čtení nikdo nepřihlásil. Já se k jednotlivým návrhům, tak jak byly podány v rozpravě, vyjádřím. Jinak jsem přesvědčen, že návrhy jsou poměrně kompaktní, a sám navrhuji, aby jednotlivé pozměňovací návrhy, zejména pozměňovací návrh komplexní z ústavně právního výboru, byl hlasován jako celek po článcích, to znamená, že bychom se vyjádřili k celému čl. 1 a potom k čl. 2, to je k legisvakanci, jakou dobu od schválení zákona nebo vyhlášení zákona dáváme k tomu, aby začal zákon platit.

Stejným způsobem je asi potřeba se vyjádřit k návrhu pod písmenem B, který dával jeden z předkladatelů, kolega Jičínský. Je to stejná úprava stejné věci, jen jinak legislativně vyjádřená. Myslím, že je možné o tom hlasovat jako o celku, pokud pan prof. Jičínský nebude mít jiný názor. Jsem přesvědčen, že stejným způsobem je možné hlasovat i o celém návrhu kolegy Marka Bendy, který je jedinou legislativně-technickou úpravou, na kterou jsme přišli mezi projednáním ve výborech a druhým čtením a ve druhém čtení takto byla přednesena také jako jednotná. Pokud nebude mít pan zpravodaj jiný návrh, budu předem souhlasit, aby hlasování probíhalo v podstatě načtyřikrát, to znamená komplex A, čl. 1, a zvlášť čl. 2, protože legisvakance bývá občas problémem po projednání v Senátu, a najednou písmeno B a najednou písmeno C.

To je všechno, co k tomu mám. Věřím, že po projednání tento zákon nachází dostatečnou podporu ve sněmovně, a děkuji vám za pomoc při projednávání za nás všechny jako předkladatele.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udílím slovo zpravodaji panu poslanci Marku Bendovi k závěrečnému slovu.

 

Poslanec Marek Benda: Pokusím se být velmi stručný a předkládat vám rovnou návrhy. Vždy k nim jen řeknu stanovisko.

Jak už naznačil pan navrhovatel, jako první jsme měli hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu ústavně právního výboru pod bodem A s tím, že upozorňuji, že další návrhy jsou v některých částech k němu ještě pozměňovacím návrhem, což je nepochybně možné podle našeho jednacího řádu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP