Čtvrtek 12. února 1998

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové č. 142 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 142 se z přítomných 169 pro vyslovilo 88, proti 34. Tento návrh byl přijat.

Blahopřeji panu poslanci Vikovi ke zvolení.

 

Poslanec Robert Kolář: Na základě výsledku hlasování mohu konstatovat, že pan poslanec Jan Vik byl zvolen členem Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství.

Tím jsme uzavřeli i tento bod a nyní dovolte, abych přistoupil k poslednímu bodu volby na této schůzi, a sice

 

100.
Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

 

Jedná se o první kolo první volby.

Dne 3. února 1998 na 20. schůzi Poslanecké sněmovny rezignoval na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny pan poslanec Jiří Honajzer. Dnes je třeba provést volbu jednoho místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Na volební komisi byly ve stanovené lhůty předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy:

Návrh poslaneckého klubu KSČM na paní poslankyni Zuzku Rujbrovou, návrh poslaneckého klubu SPR-RSČ na pana poslance Jana Vika a návrh poslaneckého klubu ODS na pana poslance Jaroslava Zvěřinu.

Podle zákona 95/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se volba provádí tajným hlasováním. Tajná volba je technicky připravena a po rozpravě může být neprodleně zahájena.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za úvodní slovo a nyní otevírám rozpravu k tomuto bodu, do které se hlásí předseda klubu KSČM, potom jsem zaznamenala přihlášku předsedy klubu SPR-RSČ.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní předsedající. Paní a pánové, já budu velmi stručný.

Jsem přesvědčen o tom, že ti, kteří rádi mluví o demokracii a demokratických pravidlech, by si měli uvědomit, že mezi demokratická pravidla v jednání všech parlamentů vyspělých evropských i světových zemí patří také to, že se na práci podílejí všechny politické strany. Já věřím, že si toto pravidlo uvědomíte a že z pohledu principu poměrného zastoupení se najdou alespoň někteří z vás, kteří budou schopni a ochotni podpořit kolegyni Zuzku Rujbrovou, kterou snad většina této sněmovny vnímá jako pracovitou a poctivou členku našeho zákonodárného sboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a udílím slovo předsedovi klubu SPR-RSČ panu poslanci Sládkovi.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, rád bych se ve svém stručném vystoupení odvolal na autoritu nejvyšší. Alespoň co se týká průzkumu veřejného mínění - autoritu morální, politickou, uznávanou většinou občanů nejen České republiky, ale také světovým společenstvím.

Jistě je tomu dobře rozumět a všichni pochopili, že hovořím o autoritě Václava Havla. Ten totiž prohlásil před nedávnem zde u tohoto mikrofonu, když se projednávala důvěra vládě premiéra Tošovského: "Jsem velmi rád, že v této vládě dostali příležitost mladí politici, kteří nemuseli projít v politických stranách těmi jednotlivými stupínky, funkcemi, od té nejnižší."

S tímto názorem se sice dá polemizovat, jelikož se jedná ale o tak uznávanou autoritu, tak samozřejmě musíme alespoň zčásti tento názor respektovat.

My, myslím tím poslanci SPR-RSČ, v duchu těchto myšlenek Václava Havla nabízíme mladého politika, a já musím také konstatovat, že bych byl velmi rád, kdyby ve vedení této sněmovny dostali příležitost mladí politici.

Jen bych rád poopravil druhou část sdělení Václava Havla, kdy hovořil o tom, že to mají být mladí politici, kteří nemají tu zkušenost, neprošli jednotlivými stupínky. Zde bych trochu použil srovnání s názory jedné z nejvýznačnějších osobností naší země, a to je pana Bati. U něho, v jeho prosperujícím podniku, každý, kdo chtěl dosáhnout jakéhokoli vedoucího místa, musel právě projít všemi jednotlivými stupínky, od toho nejnižšího. Proto také Baťovy závody skutečně prosperovaly.

Proto - vrátím se k první části sdělení - nabízíme tedy mladého politika, ale zároveň, a to v rozporu se sdělením Václava Havla, politika zkušeného, který prošel v politické straně těmi jednotlivými stupni, takže je obeznámen s tím, co je významem politiky, tj., že to je služba národu.

Paní předsedající, dámy a pánové, v tomto hlasování a z pohledu názorů, názorů, které hlásá tak významná autorita, jakou bezesporu Václav Havel je, jediná možná volba je Jan Vik. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, já toto ctihodné shromáždění nechci nikterak zdržovat, ale přesto mi dovolte jednu poznámku.

V posledním období, v 80. letech, si strana, která byla naší předchůdkyní, ve svém čele baťovce vyzkoušela. A jak to dopadlo. Myslím si, že to nepotřebuje komentář, a proto názor kolegy Sládka je přinejmenším sporný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Sládek má slovo. Ještě než pan poslanec Sládek dojde k mikrofonu, tak upozorňuji, že poté, co bude uzavřena rozprava a vyhlášeny volby, bude vyhlášena polední přestávka, a to zhruba na hodinu a půl, a to i na základě žádostí jednotlivých poslaneckých klubů.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, nejsem si přesně jist, kterého generálního tajemníka měl předřečník na mysli, ale to jsou zkušenosti, které udělala komunistická strana, a víme sami, že komunistická strana špatně vládla. Tedy z toho výběru, který měla ve Zlíně a okolí, si vybrala špatně. Bylo to jistě vinou tehdejší kádrové politiky KSČ, která pod vedením předsedy, nyní předsedy Grebeníčka, jistě svoji kádrovou politiku radikálně změnila. Takže i případný výběr z okolí Zlína bude podstatně lepší.

Přesto mi dovolte, abych se i já pochlubil tím, že i v řadách poslanců republikánské strany jsou, i když ne přímo Baťovi odchovanci, tak alespoň z téhož kraje, který je krajem úrodným i na řídící pracovníky. Víme, že tam byl kdysi vzor hospodaření, často zmiňované Slušovice, které ovšem zamířily teď, pokud jsou mé informace správné, do sociální demokracie, takže nechme zkušenosti KSČ minulosti, pohlédněme do budoucna, jak jsme zde slyšeli mnohdy při projednávání Česko-německé deklarace, neohlížejme se zpátky, pohleďme jen do budoucna. V budoucnosti jen Jan Vik. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP