Čtvrtek 12. února 1998

Poslankyně Radomíra Nývltová: Pane premiére, přes to, co jste uvedl, jsem žádala odpověď na zcela konkrétní otázky. Nevidím nic špatného na tom, se zeptat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. To asi nebude vyžadovat odpověď. Pan premiér se vzdává slova.

Nyní vystoupí paní poslankyně Květoslava Čelišová, připraví se pan poslanec Jan Vik.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Pane předsedající, vážený pane premiére, v minulém týdnu, v den, kdy jsem se přihlásila do interpelací, se liberecká a chrastavská veřejnost rozloučila s tragicky zesnulou vychovatelkou z Výchovného ústavu pro děti a mládež v Chrastavě.

Obrátila jsem se na vás s interpelací v problematice výchovných zařízení, především směrem k urychlení prací na přípravě právních předpisů, které sahají za rámec MŠMT.

Dovolte mi, abych z tohoto místa poděkovala, protože nebývalo zvykem za vlády pana premiéra Klause, že by takto rychle a dobře reagoval na vzniklou tíživou situaci, abych poděkovala za vaši písemnou odpověď na mou interpelaci, která se touto celou problematikou zabývá. Jsem přesvědčena, že je nutné výchovným ústavům, které jsou poslední a mnohdy jediní, kteří zatraceným dětem dávají reálnou šanci a naději, pomoci. Na těchto dětech se podepsala rodina, naše společnost, parta. Všichni selhali, škola rezignovala. Všichni víme, že kriminalita mládeže stoupla až o 80 %.

Prosím moc, aby schůzka, která je vámi slibovaná mimo resort MŠMT, která se dotýká Ministerstva vnitra, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva práce a sociálních věcí, a mělo by být zapojeno i Ministerstvo financí, protože všichni víme, že rozpočet MŠMT je velice napjatý, se uskutečnila co nejdříve a aby celá tato problematika byla dořešena.

S vaší odpovědí na interpelaci souhlasím a děkuji za ni.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Květoslavě Čelišové. Chce pan premiér vystoupit? Ano.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem se skutečně snažil vyhovět velmi rychle interpelaci paní poslankyně, protože i když je o problematice výchovných zařízení diskutováno zejména ve světle tragické události ve Výchovném ústavu v Chrastavě, chtěl bych říci, že se jedná o problém dlouhodobý, vážný a že vyžaduje určité komplexní řešení.

Bezprostředně po uvedené události bylo reagováno pokynem náměstka ministra školství, který v mezích stávajících předpisů řeší ty nejpalčivější problémy. Od října loňského roku je připravován věcný záměr nového zákona o výkonu ústavní a ochranné výchovy. K připomínkovému řízení bude tento věcný záměr připraven a předložen pravděpodobně do konce července letošního roku.

Zákon o ústavní výchově je připravován v úzké součinnosti s tvorbou dalších zákonů v oblasti vzdělávání a výchovy, s přípravou zákona o rodině, zákona o sociálně-právní ochraně dítěte a dalších právních norem.

Kromě prací na přípravě těchto právních norem jsou průběžně inovovány i metodické pokyny, vnitřní předpisy pro vzdělávání pedagogických zaměstnanců výchovných zařízení a předpisy pro finanční a materiální zajištění provozu uvedených zařízení.

Odborné a metodické řízení výchovných zařízení využívá mimo jiné výstupů vyplývajících ze spolupráce s Ústavem pro kriminologii a prevenci, s meziresortní protidrogovou komisí vlády a dalšími odbornými pracovišti.

Chtěl bych uvést, že cílem je změnit styl péče o svěřence výchovných zařízení vzhledem k reálným potřebám, které vidíme.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi Josefu Tošovskému. Paní poslankyně nehodlá vystoupit. V tuto chvíli prosím pana poslance Jana Vika, aby se ujal slova. Bude interpelovat ve věci postoje vlády ČR k česko-německým vztahům.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, dovoluji si obrátit se na vás ve věci postoje vlády ČR k česko-německým vztahům.

V těchto vztazích jsou povážlivé trhliny zaviněné agresivní mocenskou politikou Spolkové republiky Německo na straně jedné a poníženým postojem českých vládních garnitur na straně druhé. Na tuto situaci reaguje několik mých otázek.

Pane premiére, jak je možné, že česká vláda intenzivně nežádá, aby vláda SRN neprodleně vydala všechny německé válečné zločince, kteří páchali zvěrstva na našem národu a kteří dosud v poklidu žijí a pobírají královské důchody, zatímco naše oběti zatím odškodněny nebyly?

Dále, pane premiére, prosazujete vstup do NATO, tedy i tu skutečnost, že na našem území budou rozmístěny i německé vojenské jednotky. Jak na vás, pane premiére, působí v této souvislosti informace o morálním stavu současné německé armády, ve které je dnes neoficiálním zvykem - mimo jiné - oslavovat Hitlerovy narozeniny či uctívat nacistické symboly a hesla?

Pane premiére, jak může být členem koordinační rady Česko-německého fóra osoba či osoby, které zasvětily celý svůj život fanatické nenávisti vůči Československu a vůči našemu národu? Jak mohou o budoucnosti diskutovat Neubauerové a jim podobní, ti, již žádají zrušení dekretů prezidenta Beneše, ti, již neustále žádají návrat jakéhosi sudetského majetku a zpochybňují výsledky druhé světové války?

Pane premiére, byl jste předem informován ministrem Šedivým o složení fóra? Souhlasil jste s tím, aby členem fóra byl Neubauer a další exponenti sudetoněmeckého landsmanšaftu? Protestovala již česká vláda u vlády SRN proti složení tzv. fóra? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vikovi. V tuto chvíli žádám o slovo pana premiéra Josefa Tošovského.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážené dámy, vážení pánové, vztahy se SRN chceme mít stejně jako s ostatními sousedními státy dobré, tzn. dobré sousedské vztahy. SRN je navíc členem NATO a členem Evropské unie, tedy - když to řeknu obrazně - členem klubů, kde chceme a aspirujeme být rovněž. Chceme tedy dále mít vztahy ještě těsnější, i když je to v jiných strukturách, než je tomu doposud.

Pochopitelně, že naše vztahy k minulosti zde jsou a já je nechci žádným způsobem bagatelizovat. Všichni dobře víme, že zde byl pokus udělat deklarací tlustou čáru za minulostí a obrátit oči dopředu, na budoucnost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP