Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Tošovský)

Nejprve bych odpověděl na otázky týkající se česko-německého fóra. V této věci bude pokračovat rozprava v Poslanecké sněmovně. Omezím se tedy pouze na několik málo poznámek.

Nejprve k Česko-německému fondu budoucnosti. Ten vidím jako zásadní. Česko-německé diskusní fórum vidím až jako o třídu níže, pokud jde o důležitost, než Česko-německý fond budoucnosti. Ve věci tohoto fondu budoucnosti došlo k zásadnímu posunu, kdy se postupně přechází od fáze zřizovací k fázi naplnění vlastní činnosti. Pokud mám dobrou informaci, zítra proběhne v Praze první setkání správní rady fondu budoucnosti, při kterém se budou řešit otázky technické povahy, které správní radě umožní, aby se v souladu se statutem fondu ujala svých pravomocí jako nejvyšší orgán oprávněný zastupovat fond a jeho rozhodnutí navenek. Půjde o stanovení principu, jak budou spravovány peníze na účtech, jakým způsobem se bude řídit práce sekretariátu, jak se bude postupovat při posuzování jednotlivých projektů. Ve všech případech by měla být společným jmenovatelem rozhodnutí správní rady snaha o transparenci a systematičnost.

Vedle této schůzky, kterou vyvrcholí fáze technických příprav, se rozbíhá práce na naplňování klíčových projektů. Ten hlavní projekt a hlavní pozornost české strany by měla být zaměřena na tzv. sociální projekt pro oběti nacismu. V případě tohoto projektu má jít o pokus učinit českým obětem nacismu označovaným jako nejtvrdší případy perzekuce, tj. osoby, které byly více než tři měsíce v koncentračním táboře, formou humánního gesta takovou nabídku, aby se byly v případě svého zájmu schopny ztotožnit s novou kvalitou česko-německých vztahů v duchu evropského partnerství. Myslím, že toto je to nejdůležitější, tady je otázka minulosti a odškodnění, a to je rozhodující.

Samozřejmě projekt česko-německé diskusní fórum je rovněž významný projekt, ale hodnotím ho poněkud jinak. V tomto případě jde o souhrn aktivit, které mají sloužit k vzájemnému poznávání české a německé veřejnosti a ke kultivaci společného dialogu. Koordinační rada tohoto fóra nemá ani právní subjektivitu, ani není statutárním orgánem fondu a je při schvalování výše prostředků poskytovaných na česko-německé diskusní aktivity plně závislá na rozhodování správní rady fondu jako správce fondového jmění.

Význam koordinační rady není třeba politizovat a přeceňovat. Sestavení koordinační rady bylo v kompetenci ministrů zahraničních věcí a ti jmenovali zástupce jednotlivých zemí bez předchozí konzultace.

Čili odpověď na otázku, zda vláda byla informována ministrem zahraničí, je, že vláda to neprojednávala, čili nebyla informována. Ani já osobně jsem nebyl předem informován. Snahou českého ministerstva zahraničí bylo pozvat do koordinační rady zástupce takových organizací, stran či skupin, které by nejlépe odrážely obecné stanovisko k dialogu s německou veřejností.

Tímto stanoviskem bylo a je utvářet česko-německé vztahy v duchu evropského partnerství a neopomenout přitom utrpení, které někteří čeští občané zažili ze strany nacistického Německa v nedávné minulosti.

Zda německá strana přistupovala při výběru svých zástupců se stejnou motivací, ukáže až česko-německý dialog v praxi.

Pokud jde o vaši otázku týkající se rozmístění německých vojsk na území ČR v souvislosti s NATO, jasně jsem ve svém úvodním slovu k otázce přistoupení k Severoatlantické alianci řekl, že samo NATO udělalo určitá rozhodnutí, která se týkají jaderných zbraní, ale i konvenčních vojenských jednotek. Znovu opakuji, že NATO nepočítá s rozmístěním jaderných zbraní na území případných nových, budoucích členů, tj. České republiky, Polska a Maďarska. Ujistil jsem rovněž, že vláda nemá žádný plán rozmisťovat tyto jaderné zbraně na území ČR.

Obdobné stanovisko je v případě konvenčních zbraní. I zde rada NATO prohlásila, že nehodlá rozmisťovat kontingenty vojsk NATO na územích nových členských zemí, tj. České republiky, Polska a Maďarska. Řekl jsem, že ani česká vláda to nemá v úmyslu. Řekl jsem, že ovšem je potřeba připravovat infrastrukturu, která by v případě nutnosti umožnila určitý kontingent vojsk u nás eventuálně umístit.

Otázka, zda vojenské německé jednotky u nás budou, říkám, že rozhodnutí rady je nerozmisťovat jednotky, čili ani německé, ani americké, kanadské, dánské, norské, belgické apod.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády. Pan poslanec Vik využije svého práva k minutové doplňující otázce. Dostanu se možná do složitých problémů, protože nebudu umět přerušit vystoupení pana předsedy vlády, pokud přesáhne 17. hodinu.

Slovo má pan poslanec Vik.

 

Poslanec Jan Vik: Pane premiére, nezlobte se na mne, ale myslím, že mě nemůžete takto odbýt odkazem na projednávaný bod v Poslanecké sněmovně. Podle mého názoru nyní probíhají interpelace a položil jsem své otázky a žádal jsem na ně odpověď nyní. Nevidím v tom žádný problém.

Co se týče jaderných zbraní, na ty jsem se neptal. Jsem rád, že zde zaznělo, že můžete zaručit, že v budoucnu nebudou žádné německé jednotky rozmístěny na českém území. Toto vaše slovo beru zcela vážně a doufám, že ho nebudu muset nikdy připomínat.

Jinak jsem se ještě ptal na některé věci, na které jste mi neodpověděl zcela jednoznačně. Proto svou otázku zopakuji.

Pane premiére, jaký názor vy osobně jako předseda české vlády máte na to, že pan Neubauer a další exponenti sudetoněmeckého landsmašaftu jsou ve zmiňovaném fóru?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vikovi. Slova se ujme pan premiér Tošovský.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Pane poslanče, odpověděl jsem jinak pokud jde o rozmístění jaderných zbraní, vy jste mne špatně interpretoval. Bude třeba se podívat na stenografický záznam. Neřekl jsem, že mohu zaručit, že nebudou rozmístěny, řekl jsem, že rada NATO rozhodla atd. To je jiná interpretace. Řekl jsem, že rovněž česká vláda nehodlá - myšleno tato vláda nehodlá. Prosím, interpretujte mě přesně.

Pokud jde o pana Neubauera, jak jsem odpověděl, nebyl jsem panem ministrem Šedivým seznámen s naší sestavou, nebyl jsem seznámen - až dodatečně - s německou sestavou.

Pokud jde o složení diskusního fóra, nemám vůči lidem žádné předsudky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi Josefu Tošovskému. Tím končí první část interpelací. Druhá začne v 17.00 hodin.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP