Čtvrtek 12. února 1998

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat v odpoledním programu. Programem jsou interpelace. V této chvíli jako první vystoupí paní poslankyně Čelišová s interpelací na pana ministra Jana Sokola ve věci legislativy výchovných zařízení, pak se připraví pan poslanec Vik, ale chci pro ty, kteří ráno možná nezaregistrovali omluvu pana ministra Ivana Pilipa, připomenout, že pan ministr Ivan Pilip je z našeho dnešního jednání řádně omluven. Týká se to interpelace pana

poslance Krampery a paní poslankyně Kořínkové, které by snad přicházely v úvahu. V této chvíli má slovo paní poslankyně Květoslava Čelišová.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Pane předsedající, pane ministře, nestává se často, že se podaří, aby parlamentní počítač vylosoval poslance tak, jako se to podařilo mně, v tomto případě bych chtěla říci, že v současnosti jsem od vás dostala písemně odpověď na svoji interpelaci, se kterou jsem se na vás obracela minulý týden, v době, kdy celou společností otřásla tragická událost ve výchovném ústavu v Chrastavě, za kterou vám děkuji. Jsem spokojena s tím, že byl urychleně vydán pokyn náměstka ministra školství a mládeže ze dne 30. ledna 1998, opatření posilující bezpečnost ve školských zařízeních, výkon ústavní a ochranné výchovy.

Asi jediný problém, který nastane, bude ten problém, že všichni víme, že platy našich vychovatelů se v současnosti pohybují ve čtvrté třídě, a proto budeme žádat o přeřazení do jiných tarifních tříd. V případě, že by se ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí nepodařilo peníze zajistit, budeme muset hledat peníze jiným způsobem. Všichni ale víme, že rozpočet Ministerstva školství je v současnosti značně napjatý. Chtěla bych poprosit, aby z ministerstva školství, kromě toho, že se dokončuje zákon o ústavní výchově, v úzké součinnosti s tvorbou dalších zákonů v oblasti vzdělávání a výchovy, byla zaměřena pozornost k okruhům problémů, které se výchovných zařízení, a nejen v Chrastavě, ale v celé naší republice, týkají. Je to oblast prevence, legislativy, jak stávající, tak budoucí, a v neposlední oblasti spolupráce mezi resorty. Samozřejmě materiální a platové podmínky mohou být těmi, které zabezpečí, aby jednak byla ochráněna bezpečnost práce pracovníků těchto zařízení, a zároveň by pomohly k tomu, aby v těchto zařízeních mohli pracovat lidé, kteří budou dostatečně ohodnoceni, a budou tedy mít i dostatečné vzdělání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čas.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Ještě jednou za vaši odpověď na interpelaci děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Čelišové. Pan ministr Jan Sokol má příležitost vystoupit. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Jan Sokol: Pane předsedající, vážená osiřelá sněmovno, děkuji paní poslankyni, že odpověď přijala. Chtěl jsem k té věci říci ještě pár slov, poněvadž se jedná o záležitost mimořádně významnou. Problém výchovných zařízení je velmi složitý a jedna z nejdůležitějších věcí je pečovat o kvalifikaci lidí, kteří v nich pracují. Perspektiva je pouze v tom, že se nám podaří na místě rozlišit chovance, kteří do těchto zařízení přicházejí. Mezi nimi jsou velké rozdíly a největší škody se tam napáchají tím, že se dají, abych tak řekl, do jednoho pytle. Varuji před tím, co jsme někdy slyšeli ve sdělovacích prostředcích, kde se problém vidí jen v nedostatku represe. Právě v těchto zařízeních může represe být zcela kontraproduktivní, jak se říká.

Chtěl bych při té příležitosti poprosit sněmovnu o podporu v jedné další věci. Když se před lety rušila prokuratura, spadlo několik jejích úloh trochu pod stůl. Jedna z věcí, které nám dnes chybí, je zákonný dohled nad tím, že Česká školní inspekce má dohled nad pedagogickou stránkou těchto zařízení, ale nad výchovnou stránkou je třeba obnovit nějaký zákonný dohled, který by také dohlédl na to, aby se neporušovala práva. To je věc, kterou budeme muset řešit legislativně ve spolupráci se sněmovnou, takže bych vás chtěl požádat o spolupráci v tomto úkolu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Paní poslankyně Čelišová využije svého práva na minutovou otázku nebo vystoupení. Prosím.

 

Poslankyně Květoslava Čelišová: Chtěla bych jenom informovat pana ministra o tom, že pracovníci výchovného ústavu spolu s ředitelem Školského úřadu v Liberci byli přijati výborem pro vědu a vzdělávání a dohodli jsme se, že v nejbližší době, do 10 dnů, svoláme podvýbor, který se touto problematikou a dalším řešením v celé kauze bude zabývat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jan Vik, který bude interpelovat ministra vnitra pana Cyrila Svobodu ve věci činnosti policejního prezidenta pana Tomáška.

 

Poslanec Jan Vik: Pane ministře, obracím se na vás jako na nového ministra vnitra ve věci činnosti policejního prezidenta Tomáška. Jde mi zejména o svérázné pojetí zákona ze strany pana policejního prezidenta, a to konkrétně o jeho ničím neodůvodněný fyzický zákrok proti předsedovi republikánské strany poslanci Miroslavu Sládkovi při jeho projevu k podpisu Česko-německé deklarace u Lichtenštejnského paláce v Praze.

Jistě jste viděl, stejně jako většina občanů, záběr televizních kamer, jak osobně policejní prezident bere od uniformovaného policisty nůž a poté likviduje kabel ozvučení. Je vůbec, pane ministře, v demokratickém a právním státě možné, aby nejvyšší činovník policie postupoval takovým způsobem proti ústavnímu činiteli, který má politický projev k občanům? Kde je svoboda slova a svoboda projevu? Jakým vzorem je taková osoba pro ostatní policisty?

Obracím se na vás také proto, že v době působení ministra Rumla na vnitru bylo toto napadení za pomoci nože hodnoceno pomalu jako hrdinský čin šéfa policie. Vzhledem k tomu, že došlo k výměně ministrů, ptám se tedy vás, nového ministra vnitra, zda i vy považujete čin policejního prezidenta Tomáška za hrdinský, či zda jej hodnotíte jinak.

Pane ministře, je opravdu nezbytně nutné, aby osoba, která evidentně není schopná se ovládat a kontrolovat, zastávala nejvyšší post u Policie České republiky?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janu Vikovi a prosím, aby se slova ujal ministr vnitra Cyril Svoboda.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP