Úterý 24. února 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

24. února 1998 v 17.01 hodin

 

Přítomno: 191 poslanců

 

 

(Schůze opět zahájena v 17.01 hod.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, odbila 17. hodina. Zahajuji proto podle naší dohody přerušenou 20. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami.

Dříve než vám předložím svůj procedurální návrh, předpokládám, že nás místopředseda volební komise bude chtít seznámit s výsledky voleb. Uděluji mu proto slovo.

 

Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, druhá volba, první kolo, dopadla s těmito výsledky. Počet vydaných hlasovacích lístků 181, počet odevzdaných....

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím kolegyni Zachardovou, aby se utišila. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Eduard Zeman: Počet odevzdaných platných i neplatných lístků 181, počet platných pro navržené kandidáty 169. Pro poslankyni Zuzku Rujbrovou bylo odevzdáno 32 hlasů, pro poslance Jana Vika bylo odevzdáno 21 hlasů, pro poslance Jaroslava Zvěřinu bylo odevzdáno 85 hlasů. Vzhledem ke kvoru 81 nebyl zvolen nikdo.

Do druhého kola postupují Jaroslav Zvěřina a Zuzka Rujbrová.

Dovolím si procedurálně navrhnout, aby druhé kolo se odehrálo až ve čtvrtek, protože je zapotřebí hodina na technické zabezpečení dalšího kola.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže se shodujeme v tom, že druhé kolo těchto voleb proběhne ve čtvrtek. Prosím pana poslance Zemana, aby ve čtvrtek vystoupil a informoval nás o průběhu.

 

Poslanec Eduard Zeman: Ještě opravu do stenozáznamu. Kvorum je 91. Omlouvám se za chybu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Také mě to trochu překvapilo. Nyní je vše jasné. Děkuji panu poslanci Zemanovi, a ještě než přednesu svůj procedurální návrh, dám se zdvořilostí sobě vlastní, jak zde již bylo řečeno, slovo panu poslanci Janečkovi, aby přednesl svůj procedurální návrh. Ostatní prosím o klid.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, dovolím si navrhnout, abychom předřadili body 43, 44, 47, 48 a 49, a to před bod 28.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pane poslanče, prosím, dejte mi to na kousku papíru písemně, abych o tom mohl nechat hlasovat. Kolegyně a kolegové, dříve než budeme hlasovat o návrhu pana poslance Janečka, který není v rozporu s návrhem, který vám nyní přednesu, rád bych vás seznámil s dohodou z dnešního zasedání politického grémia. Věřím, že i kolegové Melčák a Bláha věnují pozornost mému sdělení.

Navrhuji vám, abychom nejdříve projednali bod 12, což je sněmovní tisk 243, poté přerušený bod 27, což je sněmovní tisk 294, a dále bod č. 101, což je sněmovní tisk 314, č. 95 - zde bych si dovolil vás upozornit, že se jedná o pravidla hospodaření klubů, a pokud je včas neprojednáme, kluby nedostanou žádné peníze, ale tím na vás samozřejmě naprosto nevyvíjím nátlak - a dále bod č. 87, což jsou odměny členům rad.

Po projednání těchto bodů doporučuji pokračovat v projednávání návrhů připravených k projednání v prvém čtení, to znamená od bodu 28, s případnými modifikacemi navrženými panem poslancem Janečkem. Myslím, že se shodujeme, že tyto návrhy nejsou v rozporu a jsou komplementární, ale současně vám na základě

jednání politického grémia chci doporučit, abychom odpolední jednání ve středu zahájili projednáváním bloku mezinárodních smluv, a to v prvém i druhém čtení.

Protože jsme se dohodli s panem poslancem Janečkem a o procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy, myslím, že bychom měli nejdříve hlasovat o mém návrhu a potom o návrhu pana poslance Janečka, jak ho zde mám předřazený. Nicméně, protože jsem tolerance sama, dám nejdříve slovo panu poslanci Baštovi, pokud má pro nás věcné sdělení, a potom poslanci Filipovi, který jako předseda klubu může vystoupit kdykoli. Podotýkám, že slovo poslanci Baštovi dávám proto, že jeho návrh zákona má být jako první, takže kdyby nám sdělil, že tady nemá zpravodaje, myslím, že je to pro nás užitečná informace.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji vám, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, podle § 86 odst. 6 jednacího řádu stahuji návrh zákona o právu na informace o životním prostředí z jednání 20. schůze. Je to po dohodě se všemi předkladateli, především po dohodě s Ministerstvem životního prostředí. Do návrhu zákona chceme zapracovat jejich návrhy, proto ho předložíme na příští schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní uděluji slovo panu poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl změnu v programu jednání. Chápu tu hierarchii věcí, které chceme a musíme projednat, a zároveň bych se rád přidržel toho, že jsme se dohodli na tom, že doprojednáme přerušené body. Jeden z těch přerušených bodů však není zařazen do programu před prvá čtení za bod 27, a proto navrhuji za bod 27 zařadit bod č. 99. To byl návrh usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ČR k česko-německým vztahům v souvislosti s Česko-německou deklarací. Přerušili jsme to do 11.2. do 14 hodin. Pak jsme se tomu vyhnuli. Je to jeden ze tří bodů, které jsou přerušeny, a měli bychom se s nimi vypořádat v nějakém pořadí.

Navrhuji, aby se postupovalo tak, jak navrhl pan předseda Zeman, s tím, že za bod 27 bude zařazen bod 99, až budou projednány ty návrhy, které pan předseda Zeman navrhl zařadit přednostně.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, zůstaňte prosím u řečniště, protože teď si trochu nerozumíme. Navrhl jsem přednostně zařadit více návrhů, to znamená nikoli pouze bod 27, za který vy navrhujete zařadit bod 99, ale ještě bod 101, 95, a teprve potom bychom se vrátili k dalším návrhům. Vy trváte na tom - abych si ujasnil váš pozměňující návrh - že už za bodem 27, to znamená jako druhý bod této schůze, by byl bod 99, nebo souhlasíte s tím, abychom nejdříve probrali body 101, 95 a 87?

 

Poslanec Vojtěch Filip: Asi jsem nebyl příliš srozumitelný, ale domníval jsem se, že ano. Jsem přesvědčen, že za bod 27 zařadíme ty návrhy, které vy jste přednesl, to znamená 101, 95 a 87, a pak bychom zařadili bod 99. Bylo by to v souvislosti s těmi návrhy, já nevím, kolikátý to bude.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Rozumíme si, pane poslanče. Když dovolíte, s vaším souhlasem, za bod 87, což jsou odměny členům rad. Rozumíme si, velmi vám děkuji.

Kolegyně a kolegové, navrhuji, abychom nyní postupovali tímto způsobem. To, co je celkem bez rozporu, je, že bychom nyní projednali nikoli bod 12, který pan poslanec Bašta právě stáhl, a rozumím tomu tak, že to není zpětvzetí, je to jen vyřazení z programu dnešní schůze.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP