Úterý 24. února 1998

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Tomáši Pávovi a otevírám obecnou rozpravu, do níž dosud nemám žádné písemné přihlášky. Táži se tedy, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím. Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Páv. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Páv: Děkuji, pane předsedo. Jak jsem již avizoval ve svém úvodním slově, dovolím si předložit pozměňovací návrhy, které vyplývají z usnesení rozpočtového výboru, protože pokud jsem informován, tyto návrhy nebyly předloženy sněmovně jakožto sněmovní tisk.

Pozměňovací návrh číslo 1 zní: V článku jedna doplnit odstavce 5 až 6, které znějí: (5) Organizace je oprávněna o změnách ve smyslu odstavce 2 účtovat počínaje účetním obdobím roku 1997, o změnách v roce 1997 lze účtovat nejpozději do uzavření účetních knih a sestavení účetní uzávěrky za tento rok.

(6) Řízení podle tohoto ustanovení nepodléhá správnímu řádu.

Odkaz 1. - zákon číslo 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád).

Druhý pozměňovací návrh se týká bodu 2, úvodní věta zní: "V § 4 se slovo ´federální´ vypouští, dosavadní text se označuje jako odst.1 a doplňují se odstavce 2, 3, 4, 5 a 6, které včetně poznámky pod čarou znějí:"

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Velice děkuji panu poslanci Pávovi, prosím, aby sám sobě odevzdal svoje pozměňovací návrhy, a táži se, kdo dále si přeje vystoupit v podrobné rozpravě. Jelikož tomu tak není, podrobnou rozpravu uzavírám. Konstatuji, že v této podrobné rozpravě nezazněl návrh na zamítnutí nebo vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, proto končím druhé čtení tohoto návrhu.

Nyní bych chtěl sebekriticky konstatovat, že jsem poprosil pana místopředsedu Ledvinku, aby informoval pana poslance Honajzra, že se blíží zvolený, leč neúprosně, jeho bod o návštěvě olympijských her, a tím jsem ho ovšem zbavil šance uvést bod 95. Prosím tedy o minutu strpení a mezitím uděluji slovo panu poslanci Václavkovi, který se právě přihlásil.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedo, dámy a pánové, jenom bych chtěl požádat, kdyby administrativa Poslanecké sněmovny nám mohla rozmnožit zbytek programu této schůze, protože my končíme v rozdaném programu na bodu 98 a ke všemu jsme udělali dnes mnoho změn, abychom měli představu, jaké materiály si máme brát do sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, takže za prvé žádám Kancelář Poslanecké sněmovny, aby respektovala požadavek pana poslance Václavka, který je nesporně naším společným požadavkem, to znamená, abychom mohli modifikovat náš program. Za druhé žádám pana místopředsedu Ledvinku, aby byl tak laskav a připravil se na uvedení bodu pořadové číslo 95, a konečně za třetí žádám pana poslance Honajzra, je-li přítomen v budově, aby se připravil na to, co ho čeká.

Takže prosím, abyste setrvali na svých místech, protože doufám, že pan místopředseda Ledvinka, který ví, že teď jeho bod je na řadě, se zde objeví během několika vteřin. A pokud mě slyší v kuloárech, naléhavě ho žádám, aby se dostavil za řečniště. Dovoluji si prozatím konstatovat, že podle § 78 odst. 2 našeho jednacího řádu předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovně

 

95.
Návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů na rok 1998

 

Tento návrh jsme všichni obdrželi a okamžitě, jakmile se dostaví, ho odůvodní. Ano, moje prognóza jako vždy vyšla, klika cvakla, dveře letí, pan místopředseda Ledvinka právě vstoupil do dveří a já ho prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že jsem přišel pozdě, neb jsem sháněl svého kolegu Honajzra, aby se dostavil.

(M. Zeman: Ano, už jsem to vysvětlil.)

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že došlo k politické dohodě většiny parlamentních stran v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR o zkrácení volebního období této sněmovny, obrací se organizační výbor na Poslaneckou sněmovnu se žádostí o schválení úprav pravidel hospodaření poslaneckých klubů tak, aby finanční prostředky byly poslaneckým klubům uvolňovány v alikvotních částkách za první čtvrtletí a poté po jednotlivých měsících do doby ukončení činnosti této sněmovny. Prosím všechny kolegyně a kolegy, aby podpořili tento návrh. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane místopředsedo a otevírám rozpravu. Do rozpravy v této chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se proto, kdo si přeje vystoupit. Nevidím nikoho takového, a proto rozpravu uzavírám.

V tomto případě bychom měli hlasovat o návrhu usnesení, který sice máme před sebou, ale protože předpokládám, že někteří poslanci ho zapomněli doma, tak vám ho přečtu:

Poslanecká sněmovna schvaluje pravidla hospodaření poslaneckých klubů na rok 1998, která tvoří přílohu tohoto usnesení, a to ve znění schváleném na rok 1997 usnesením Poslanecké sněmovny číslo 104 ze dne 5. února 1997, přičemž finanční prostředky budou poslaneckým klubům uvolňovány v alikvotních částkách za první čtvrtletí a dále po měsících.

Protože bych pokládal za tragédii, kdyby toho hlasování skončilo neúspěchem, tak vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili. Děkuji. Zdá se, že nyní je stav přítomných zreálněn.

Zahájil jsem hlasování o tomto usnesení. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto usnesení?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 348 byl tento návrh přijat, když ze 137 přítomných bylo 109 pro a nikdo proti.

Velice děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi. Děkuji mu i za jeho ochotu, se kterou sháněl pana poslance Honajzra. Nyní bude mít hlavní slovo další místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda Stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky pan Jan Kasal, který nás seznámí s návrhem na úpravu odměn členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu.

 

87.
Návrh na úpravu odměn členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, paní a pánové, Stálá komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky na svém posledním zasedání projednala některé náměty, které vzešly z řad členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Tyto náměty se týkaly - řekněme - valorizace odměn členů rady. Odměny členů těchto rad byly stanoveny před drahnými lety ještě předsednictvem ČNR, pokud se nemýlím, a zůstávaly na úrovni, která dle našeho názoru neumožňovala, aby členové těchto velmi významných rad se své práci věnovali alespoň poloprofesionálním způsobem.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP