Úterý 24. února 1998

(pokračuje Zeman M.)

Kolegyně a kolegové, tím se nám podařilo dát dohromady program našeho jednání.

Přecházím k bodu

 

27.
Návrh poslanců Jana Bláhy a dalších na vydání zákona o nájmu bytů
/sněmovní tisk 294/ - první čtení

 

Prosím i kolegy, kteří diskutují, aby mi věnovali pozornost. Dovoluji si upoutat vaši paměť na fakt, že projednávání tohoto bodu jsme přerušili po ukončení obecné rozpravy před hlasováním o předneseném návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Než budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, zeptám se, zda si někdo přeje odhlášení. Nikdo si odhlášení nepřeje. Pan místopředseda Kasal říká, že si přeje. Odhlašuji vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Můžeme hlasovat. Aby všem bylo totálně jasno, hlasujeme o návrhu na zamítnutí návrhu zákona o nájmu bytů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro návrh na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 345 nebyl tento návrh přijat, když ze 172 přítomných bylo 82 pro a 58 proti.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor - velmi bych prosil všechny diskutující poslance, aby zachovali elementární slušnost, a když už nedokáží svou mnohamluvnost udržet na uzdě, aby nás opustili a odešli do kuloárů - navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Táži se, zda má někdo jiný návrh. Jelikož tomu tak není, přistoupíme k  hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem na přikázání tomuto výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 346 tento návrh nebyl přijat, když ze 174 přítomných pro bylo 78, proti 30 a 66 nehlasovalo.

Konstatuji tedy, že jsme sice na jedné straně odmítli návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, ale současně jsme odmítli přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Hlásí se pan poslanec Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, mám pocit, že v tuto chvíli sněmovna udělala věc, kterou nevím, že by do této doby udělala, protože jsme zákon nezamítli a ani nevrátili předkladatelům k přepracování, a nebyl žádný výbor, kterému by bylo přikázáno, aby toto projednal.

Navrhoval bych nyní revokaci - zpět, nemůžeme revokovat usnesení, které jsme nepřijali.

Prosím, kdyby v tuto chvíli mohl být podán návrh na přikázání jinému výboru, aby tuto materii projednal, aby mohlo pokračovat druhé čtení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane předsedo, chtěl bych vás upozornit, že zítra zasedá organizační výbor. Organizační výbor má právo poté, co neprošel jeho návrh na přikázání tomuto výboru, navrhnout znovu buď týž výbor, nebo jakýkoli jiný výbor. Nedojde-li sněmovna k jinému závěru, budu postupovat tímto způsobem.

Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Mám jiný návrh, pane předsedo. Jsem přesvědčen, že by bylo vhodné otevřít rozpravu a bavit se o tom, jestli není vhodnější přikázat to výboru ústavně právnímu. Hlavní problém, který probíhal v debatě v prvním čtení, byl ten, zda to dělat samostatným zákonem, nebo v rámci občanského zákoníku. Myslím, že tuto debatu je třeba vést nikoli ve výboru odborném po věcné stránce, ale v rovině právní, tzn. ve výboru ústavně právním. Nemám právo otevřít rozpravu, ale jsem přesvědčen, že tady jsou ti, kteří takové právo mají, a že by to bylo vhodné. Jinak to musíme nechat na zítřejší organizační výbor.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, myslím, že sněmovna může svým usnesením rozhodnout, zda si přeje otevřít rozpravu k tomuto návrhu, to znamená k tomu, aby to bylo přikázáno ústavně právnímu výboru. Rozhodne-li negativně, pak to bude projednávat organizační výbor. Myslím, že toto je nejkorektnější postup, kterým to vyřešíme za dvě minuty.

Nyní budeme hlasovat o tom, zda si přejeme otevřít rozpravu k tomuto návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro otevření rozpravy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 347 byl návrh na znovuotevření rozpravy zamítnut, když ze 173 přítomných se 72 vyslovilo pro a 55 proti, zbytek nehlasoval.

Prosím tedy kolegy Filipa a Grosse, kteří jsou členy organizačního výboru, aby zítra předložili tento návrh na jednání organizačního výboru, který může sněmovně doporučit přikázání jakémukoliv výboru.

Tím jsme se v této fázi vyrovnali s programovým bodem 27.

Podle schváleného programu - prosím pana poslance Jiřího Nováka, aby nás nerušil - přecházíme k bodu

 

101.
Vládní návrh zákona o přepočtu devizových aktiv a pasiv
/sněmovní tisk 314/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím pana ministra financí Ivana Pilipa. Pan ministr financí se úvodního slova ve druhém čtení vzdává.

Konstatuji proto, že předložený vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, jehož usnesení jsme obdrželi jako tisk 314/1. Za onemocnělého Roberta Koláře se role zpravodaje - a děkuji mu za to - se slova ujme poslanec Tomáš Páv, kterému uděluji slovo. Prosím, pane poslanče.

Upozorňuji ty poslance, kteří se zřejmě neseznámili s usnesením sněmovny o zákazu mobilů, že toto usnesení platí a že platí pro každého a že nikdo tady nemá výjimky.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, norma, kterou máte před sebou jako sněmovní tisk č. 314, je velice technická norma týkající se přepočtu devizových aktiv a pasiv v oblasti zahraničních pohledávek.

Vládní návrh zákona projednal rozpočtový výbor na své 31. schůzi 21. ledna t.r. a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto návrhem vyslovila souhlas s pozměňovacími návrhy, které si dovolím předložit, až bude otevřena podrobná rozprava. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP