Úterý 24. února 1998

(pokračuje Sládek)

Jak je vůbec možné hovořit o zvyšování odměn pro jejich členy? Myslím si, že kdyby to byla čestná funkce, tak i to by byla až moc velká odměna. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Než dám slovo panu poslanci Kasalovi, aby nám přečetl návrh usnesení, hlásí se s faktickou poznámkou pan poslanec Matulka. Rozprava byla uzavřena, takže připouštím pouze faktické poznámky.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Je to skutečně faktická poznámka, jako reakce na předřečníka. Pan poslanec Sládek má pravdu. Z toho, jak si počíná Česká televize, se dělá "blujno" i mně. Z toho pohledu měla pravdu paní kolegyně Škorpilová. Ale já bych chtěl říci, že právě proto, abychom zamezili tomu "blujnu", které se nám mnohým dělá, je třeba zajistit, aby konečně začaly rady pracovat na profesionální bázi, aby začaly trochu více dbát o média, která si počínají tímto blujným způsobem.

Proto navrhuji - a kolegyně Škorpilová vlastně o tom mluvila také - podpořme to, aby mohly rady začít pracovat profesionálně, ale dejme jim ultimátum, a pokud tak nebudou dělat po nějaké době, tak jim prostě odměny seberme.

Já bych v této chvíli navrhoval podpořit návrh na povýšení odměn, aby mohly profesionálně svou práci vykonávat.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Matulkovi. Znovu se ještě hlásí pan kolega Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, předpokládám, že většina ze zde přítomných zná složení Rady ČT i Rady ČR, takže je zbytečné, abych je tady vyjmenoval s jejich stranickou příslušností, a jak lze předpokládat, že při tomto složení bude vyšší odměna znamenat kvalitnější práci.

Navrhoval bych opačný postup než předřečník. Nejprve změnit složení těchto orgánů, a poté teprve debatovat na téma jejich odměny. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jsem samozřejmě nucen konstatovat, že případná změna ve složení těchto orgánů by musela být samostatným programem našeho jednání, který v této chvíli nebyl navržen. Ještě se hlásí s technickou poznámkou - znovu ale opakuji, že není rozprava a pouze díky mé vrozené toleranci jsou možné technické poznámky - pan kolega Dostál.

 

Poslanec Pavel Dostál: Pane předsedo, děkuji za vaši obdivuhodnou toleranci. Poznámka bude opravdu technická.

Dámy a pánové, zákon o rozhlasovém a televizním vysílání říká, že vysílání musí být všestranné, objektivní a vyvážené. Poslanci a kluby kteří nejsou spokojeni s vysíláním veřejnoprávního rozhlasu nebo veřejnoprávní televize, kdykoli se mohou obrátit na příslušné rady se stížností. Rada ČT a Čro je povinna stížnost vyřídit. Za svůj poslanecký klub mohu říci, že jsme se čtyřikrát obrátili s velice vážnou stížností na to, že zpravodajství nebylo vyvážené, objektivní a všestranné. Vždycky bylo rozhodnuto k naší spokojenosti.

To je ta první technická poznámka.

Druhá faktická poznámka: Je pravda, že když jsme projednávali s panem ředitelem Mathé skutečnost, že nejsou zváni poslanci republikánské strany, dověděli jsme se, že poslanci SPR-RSČ byli zváni do publicistických pořadů, tedy do diskusních pořadů, ale že na poslední chvíli se omluvili se zdůvodněním, že pan předseda Sládek jim nedovolil, aby vystupovali v tomto pořadu. To je druhá skutečnost této pravdy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vidím, že pan poslanec Sládek si přeje reagovat, na co má jako předseda klubu nárok. Jinak mě už ta tolerance přejde a faktické poznámky nebudu udělovat. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, jenom velice stručně k pomluvám, které šíří již nejen ředitelé televize, protože od pana Ivo Mathé se to dalo čekat, jelikož dostal za odměnu post na Hradě, ale není v tom sám jenom ředitel veřejnoprávní televize, vždyť přece obdobně pan Železný, ředitel TV Nova, taktéž tvrdil, že zve zástupce republikánů a ti že to odmítají. Každému normálnímu člověku, který sleduje televizní vysílání, dojde, že bychom byli sami proti sobě, kdybychom takové pozvání odmítali. Mně např. trvalo dva roky po vyhrané Aréně, než jsem se do tohoto pořadu, kde se jinak politici střídají každých 14 dní, znovu propracoval. Ale jak jsem řekl, od ředitelů takovýchto sdělovacích prostředků se dá čekat ledacos a jak od pana Ivo Mathé, tak od pana ředitele TV Nova Železného je to tzv. podraz na druhou. Nepustit některé politiky na televizní obrazovku a ještě o nich v televizi vykládat, že tam nechtějí. Takže vlastně poškodit je, co se týká reklamy, a ještě je pomluvit před občany. Ale jak jsem řekl, od pana Mathé a Železného se koneckonců dají tyto věci čekat. Jeden byl odměněn a jeden ještě třeba v budoucnu odměněn bude.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Žádné další technické poznámky nepřijímám. Rozprava byla uzavřena. Slovo má pan místopředseda Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, já se omlouvám, ale v této chvíli využiji svého práva místopředsedy sněmovny, abych reagoval na to, co zde odeznělo z úst pana předsedy SPR-RSČ Sládka.

Řeknu jednu svou osobní zkušenost a jednu zkušenost, kterou mám zprostředkovanou, a budu velmi zvědav, zdali pan poslanec Sládek to, co řeknu, bude ochoten zde před televizními kamerami vyvrátit.

Vzpomínám, jak je to dlouho, asi 5 nebo 8 měsíců, kdy jsem byl vyzván, abych se zúčastnil "7" s panem poslancem Sládkem. Musím říci, že po určitém přemýšlení jsem souhlasil. Nicméně trvalo to jeden týden, dva týdny, tři týdny, dokonce klub SPR-RSČ o účasti svého předsedy v této "7" hlasoval. Nakonec se pan poslanec Sládek se mnou v "7" utkat nechtěl, zřejmě jsem pod jeho úroveň. Rozumím tomu, ale není pravdou, že by nebyl požádán, aby v "7" vystoupil.

Druhá věc. Informaci, kterou zde řekl pan poslanec Dostál, opíráme skutečně o to, co jsme slyšeli, dokázat to nemůžeme, ale spoléhám na to, že alespoň někteří poslanci SPR-RSČ nejsou lháři. Mám informaci, že pan poslanec Vrzáň byl zván opakovaně do Debaty, které se nemohl zúčastnit. Jestli je tato informace mylná, tak se omlouvám, jestli není mylná, nechť ten, kdo se tady snaží šířit lži, zpytuje svědomí.

Nyní, pane předsedo, končím jako místopředseda sněmovny a chci se ujmout své role navrhovatele.

(Hlásí se předseda SPR-RSČ Sládek.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dostanete slovo, ale nechte dokončit pana místopředsedu - před hlasováním vám udělím slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Možná, pane předsedo, protože usnesení, které chci přednést, není v té formě, kterou stálá komise mohla předložit, tak bych počkal až po vystoupení pana poslance Sládka, aby poslanci to, co nemohou mít napsané, si uchovali v paměti.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: V tomto případě přehodíme pořadí a já prosím pana poslance Sládka, potom pan místopředseda Kasal s návrhem usnesení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP