Úterý 24. února 1998

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, to, co zde zaznělo od místopředsedy sněmovny, byla typická propaganda vládnoucí garnitury. Myslím si, že když republikáni berou i takové štěky v Gilotině nebo takové štiky, kdy dělají jednoho z pěti oponentů v Aréně apod., tak bychom brali i takový větší prostor ve sdělovacích prostředcích. Nebudu ale reagovat zvlášť na pomluvy, jenom bych chtěl utěšit pana místopředsedu Kasala, že není pod moji úroveň, když beru i pana Dostála.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Slovo má místopředseda Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Jen konstatování, že odpověď na mé výzvy jsme stejně neslyšeli.

Pokročíme tedy k tomu, co je předmětem našeho jednání, tedy k návrhu na usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje odměny členům Rady České televize a Rady Českého rozhlasu ve výši 13.000 Kč, místopředsedům těchto rad ve výši 16.500 Kč, předsedům těchto rad ve výši 20.000 Kč.

Tolik návrh na usnesení.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Než zahájím hlasování, ptám se, zda si přeje někdo odhlásit. Ano, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Myslím, že už můžeme hlasovat. Zahájil jsem tedy hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 349 byl tento návrh přijat, když ze 159 přítomných bylo 103 pro a 25 proti.

Tím jsme ukončili bod 87. Děkuji panu místopředsedovi Kasalovi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, rád bych jménem členů Stálé komise pro sdělovací prostředky poděkoval členům Poslanecké sněmovny, poslancům a poslankyním. Chci vyjádřit přesvědčení, že toto zvýšení odměn členům rad se projeví také ve zvýšené úrovni práce předsedů, místopředsedů a členů. Ještě jednou děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Otevírám další schválený bod. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Krejsa tento bod navrhl, a vzhledem k tomu, že platí princip, že za každý dobrý skutek budeš spravedlivě potrestán, žádám pana poslance Krejsu, aby se jako navrhovatel tohoto bodu ujal úvodního slova. Bod - pro ty, kdo přišli později - se jmenuje

 

104.
Zpráva poslanců Jiřího Honajzra a Roberta Koláře
o cestě na olympijské hry v Naganu

 

Ostatní, a to konkrétně pana poslance Payna, pana poslance Dostála a další, kteří tady hlasitě diskutují, prosím o klid a o to, aby se věnovali průběhu našeho jednání.

Slovo má pan poslanec Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedo, dámy a pánové, budu velice stručný. Domnívám se, že jsem formuloval svoji žádost o zprávu dost jasně. Mne by zajímalo, s jakými zážitky se kolega Honajzer z této cesty vrátil.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zazněla tady mimořádně stručná zpráva. Otevírám diskusi, jak je v kraji zvykem, k tomuto programovému bodu. Kdo si přeje v diskusi vystoupit? Kolega Honajzer, uděluji mu slovo.

Tentokrát pro změnu upozorňuji levou stranu politického spektra, že zákaz mobilních telefonů platí bez ohledu na stranickou příslušnost.

Prosím, pane poslanče.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, mé zážitky a dojmy byly mimořádně silné, ale věřím, že mé vystoupení bude pro vás ještě větším zážitkem. Vystupuji samozřejmě proto, že jsem starý dobrák (smích) a cítím potřebu se s vámi o své neskutečné zážitky opravdu podělit. Koneckonců děje se tomu tak v kuloárech již několik dnů, co bych si o tom nepopovídal tady přes mikrofon, když jste zvolili tuto metodu.

Napřed bych chtěl ovšem říci, že bych byl docela rád, kdyby ode dneška tato věc byla mým vystoupením považována za precedentní záležitost a aby počínaje dnešním dnem každý poslanec, který vycestuje z pověření Poslanecké sněmovny, předkládal přes tento mikrofon zprávu Poslanecké sněmovně. (Potlesk.) To ad a).

Ad b) Něco formálnějšího na začátek. Dne 22. ledna rozhodl organizační výbor o mém vyslání na tuto cestu. Sám jsem odůvodnil - cituji ze stenozáznamu - žádost asi následujícím způsobem. Možná ještě dříve, než ocituji ze stenozáznamu, bych měl říci, že jsem obdržel oficiální dopis jako pozvání, který jsem - jak se sluší a patří - pustil do stroje. Dostal jej zahraniční odbor Poslanecké sněmovny, postoupil jej organizačnímu odboru nebo organizačnímu výboru Poslanecké sněmovny a ten 22. ledna za vašeho řízení, pane předsedo, rozhodoval mimo jiné o zahraničních cestách. Teď cituji: Byl jsem pozván oficiálním dopisem olympijského výboru jako místopředseda sněmovny, člen podvýboru pro sport a tělovýchovu a bývalý sportovec. Byl jsem pozván na podstatně delší dobu, zkrátil jsem to sám po své úvaze na tzv. poslanecký týden. Jinak se v této položce jedná pouze o oznámení, protože cestu a ubytování hradí olympijský výbor.

Tak znělo mé odůvodnění. Dále ve stenozáznamu můžete najít, že hlasovalo pro 15 ze 16 přítomných členů organizačního výboru, jeden nehlasoval. To znamená, že republikánští poslanci buď nebyli přítomni, což není nic mimořádného na jednání organizačního výboru, nebo hlasovali pro. Pro jste hlasoval pravděpodobně, pane předsedo, i vy.

To, že se součástí takového vyslání stává zřejmě automaticky něco, co se nazývá stravné nebo kapesné, není mojí záležitostí, to je věcí Poslanecké sněmovny. Když se podívám do záznamů z předcházejícího týdne, kdy po 15. lednu byly vyslány minimálně dvě delegace poslanců na jednání na pozvání různých institucí, které dostaly stravné a pojištění. Jen namátkou 15. ledna páni poslanci Šlink a Vrzal na týden do USA na nějakou konferenci ve stejném režimu. Předpokládám, jak už jsem říkal na začátku, že každý poslanec bude potom podávat tady ve sněmovně zprávu o tom, co kde dělal, jaké měl zážitky, čeho všeho se tam zúčastnil atd.

Dále bych chtěl říci, že daňové poplatníky tato cesta v podstatě nestála nic, protože činnost nebo financování Českého olympijského výboru není hrazena ze státních prostředků, ale z prostředků jiných.

Poslední, co bych k tomu chtěl říci - z těch zhruba šesti a půl dne, které jsem strávil na cestách a v Naganu, jsem tři dny strávil na cestách, tři a půl až čtyři dny na cestách mezi jednotlivými sportovišti, kde jsem osobně jednal s představiteli a sportovci biatlonu, sjezdového lyžování, běžeckého lyžování, hokeje, skoku na lyžích a představiteli olympijského výboru, kteří velmi kvitovali, že z České republiky přijel "aspoň někdo". Mimo jiné byla přítomna řada dalších politiků.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP