Středa 25. února 1998

(pokračuje Jičínský)

Chtěl bych říci, že si nemyslím, že by hrozilo nebezpečí, že by Poslanecká sněmovna, která bude zvolena, měla tendenci se rychle rozpouštět. Víme, že tu je řada vážných důvodů, proč poslanci takové záměry nemají. A pokud jsme v situaci, že o tom vážně uvažujeme, je to doklad toho, že naše situace zdaleka není normální, standardní, ale že je to zvláštní situace a že rozhodnutí o ukončení volebního období, pokud k němu dospějeme, bude projevem naší politické odpovědnosti, nikoli politické neodpovědnosti.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Než přistoupí pan poslanec Payne k mikrofonu, dovolte mi, abych učinil z tohoto místa jednu faktickou poznámku. Vzhledem k tomu, že procedura bude taková, že uzavřu rozpravu a vyhlásím přestávku, tak bych byl rád, aby navrhovatel a paní zpravodajka měli časový prostor a mohli se v závěrečných slovech vyjádřit.

V době, kdy sem tento zákon přicházel, byla trochu jiná časová situace. Říká-li pan ministr - a platí to - že účinnost 1. dubna je podmínkou pro to, aby byl zákon použitelný pro volby do Poslanecké sněmovny, a zároveň říká, že navrhuje zkrátit dobu na 40 dnů - paní zpravodajka to podporuje - tak konstatuji, že i kdybychom dnes dokončili toto čtení a zkrátili dobu na 40 dnů, tak jsme již v 6. dubnu, a i kdybychom 6. dubna udělali zázraky a během několika minut to předali do Senátu, který na to bude muset mít alespoň jeden den, tak už jsme tak jako tak někde v dubnu. Prosím tedy, abychom i toto vzali v úvahu. Slovo má pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji za udělení slova. Zároveň chci poděkovat panu poslanci Jičínskému za jeho podporu ve věci korespondenčního volebního systému i v té věci, že přijal námět k debatě o reformě volebního systému u nás. Myslím, že debata je důležitá, a navzdory současné politické situaci si myslím, že je třeba, abychom nad tím uvažovali.

Nakonec poznámka k tomu, že poslanci nebudou mít zájem se zbytečně rozpouštět. Mám takovou obavu, že poslanecká mysl může být vrtkavá a že taková situace může nastat, ale myslím, že to je věc detailní.

Hlásil jsem se ale s návrhem, aby tento zákon byl také přikázán zahraničnímu výboru, protože se dotýká zastupitelských úřadů v zahraničí a je třeba s ministerstvem zahraničí probrat, jakým způsobem by volby zorganizovalo.

Podávám tedy návrh, aby byl také přikázán zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Uzavírám v tomto okamžiku rozpravu a dovoluji si vyhlásit - vzhledem k tomu, že se chtějí k této problematice sejít kluby - polední přestávku do 14.15 hodin.

 

/Pokračování v projednávání bodu 48 viz turn 375./

 

(Schůze přerušena ve 12.13 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP