Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

Konstatuji, že dalším bodem je bod schváleného pořadu schůze

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo
o železniční dopravě přes společné státní hranice a o ulehčené průvozní železniční dopravě,
podepsaná v Praze dne 19. června 1997
/sněmovní tisk 272/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr dopravy a spojů pan Petr Moos.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Petr Moos: Paní předsedající, dámy a pánové, dne 6. listopadu 1997 projednala Poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o železniční dopravě přes společné státní hranice, a jde o ulehčení průvozní železniční dopravy. Tato smlouva byla podepsaná 19. června, jak jste slyšeli.

K tomuto materiálu už předchozí pan ministr dopravy a spojů ve svém vystoupení podal výklad i vysvětlení.

Poslanecká sněmovna přikázala předložit uvedený vládní návrh k projednání zahraničnímu výboru. Zahraniční výbor tento materiál projednal na své 16. schůzi dne 12. listopadu a doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem.

Vzhledem k zájmům obou smluvních stran, které mají zájem na usnadnění a urychlení železniční dopravy přes státní hranice, a tím se zapojovat do evropských struktur v oblasti zkvalitnění železniční dopravy, považuji za důležité tyto smluvní dokumenty schválit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a konstatuji, že tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 272/1.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj zahraničního výboru poslanec Jiří Payne a odůvodnil návrh výboru. Prosím pana poslance Jiřího Payna, aby se dostavil k řečnickému pultu a aby odůvodnil návrh zahraničního výboru.

Pan poslanec Kapoun se hlásí do rozpravy? Je zde pan poslanec Payne, kterého poprosím o úvodní slovo ke sněmovnímu tisku 272. Přihlášku pana poslance Kapouna registruji jako přihlášku do rozpravy. Pochopila jsem správně jeho přihlášku? Nepochopila.

Takže zde zřejmě jsem nedostala hlášku o tom, že hospodářský výbor iniciativně projednal tento návrh mezinárodní smlouvy. Prosím tedy pana poslance Kapouna jako zpravodaje hospodářského výboru, aby odůvodnil návrh hospodářského výboru. Poté udělím slovo panu poslanci Paynovi jako zpravodaji zahraničního výboru.

 

Poslanec PS Miroslav Kapoun: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, protože paní předsedající, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny již vlastně za mě řekla, že jsme iniciativně v hospodářském výboru projednali tento zákon. Já jsem byl pověřen, abych přečetl doporučení hospodářského výboru, které zní:

Hospodářský výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednat a schválit tisk 272, zmocňuje předsedu výboru předložit toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Chtěl bych jen dodat, že tato smlouva je velmi potřebná, a mimo jiné to zde řekl pan ministr, je také potřebná pro to, že oproti minulé smlouvě se změnily oba dva státní subjekty. Jeden se zmenšil a druhý se zvětšil a mají také jiná jména. Je to tedy doporučující usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kapounovi a prosím pana poslance Payna, aby odůvodnil stanovisko zahraničního výboru.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji za udělení slova. Já mohu za zahraniční výbor jen doporučit tuto smlouvu ke schválení Poslanecké sněmovně. Myslím, že vše podstatné bylo řečeno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku a neregistruji žádnou přihlášku z pléna. Proto rozpravu končím a navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o železniční dopravě přes společné státní hranice a o ulehčené průvozní železniční dopravě, podepsanou v Praze dne 19. června 1997.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové č. 373, které v tuto chvíli zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 373 se z přítomných 132 pro vyslovilo 89, proti 13. Tento návrh usnesení byl schválen.

Paní poslankyně, páni poslanci, tím jsme projednali blok druhé čtení mezinárodních smluv a já bych ještě ráda pogratulovala panu ministru Moosovi, jehož mezinárodní smlouvy, které předkládal, hned napoprvé byly všechny schváleny.

V tuto chvíli budeme pokračovat blokem mezinárodní smlouvy - první čtení. Dalším bodem bude bod schváleného pořadu schůze, kterým je

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi Českou republikou a Libanonskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsaná dne 19. září 1997 v Bejrútu
/sněmovní tisk 339/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jste obdrželi jako sněmovní tisk 339. Z pověření vlády předložený vládní návrh uvede ministr financí pan Ivan Pilip, kterého prosím, aby se ujal slova.

Prosím pana ministra Ivana Pilipa, aby se dostavil do sněmovní síně k odůvodnění návrhu mezinárodní smlouvy v prvním čtení.

Pan ministr si nepřeje přednést úvodní slovo, a proto prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Václav Svoboda.

 

Poslanec Václav Svoboda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi vyjádřit vaším prostřednictvím panu ministrovi svůj údiv nad tím, že nám nechce říci, že smlouva s Libanonem se malinko odlišuje od vzorové dohody s Maďarskem, podle které se řídí všechny nebo většina smluv, které naše republika probírá, a že má jeden zajímavý prvek.

Tato dohoda v čl. 3 národní zacházení a doložka nejvyšších výhod v bodě 3 rozšiřuje jednostranně, pokud jde o Libanon, výjimky z doložky nejvyšších výhod o příznivější zacházení poskytované investorům, kteří jsou občany arabských zemí.

Kdybych byl ministr financí, tak bych asi sdělil této sněmovně, že Ministerstvo financí konzultovalo písemně po expertním jednání na doporučení zainteresovaných resortů znovu s protistranou tuto výjimku. Nepřeje si to pan ministr říci? Nepřeje, tak to řeknu já. A navrhlo zužující a zpřesňující úpravu zmíněného článku v tom smyslu, že preferenční zacházení se bude vztahovat pouze na investory ze zemí, které jsou nebo se mohou stát členy Arabské ligy. Na toto doporučení české strany reagoval přímo libanonský ministr financí, který ve své zásadní odpovědi požádal, aby české autority přijaly libanonský návrh ve znění, které je uvedeno v technicky parafovaném textu dohody. Zdůrazňuje přitom, že libanonský právní řád vyžaduje, aby libanonská vláda zajistila preferenční zacházení státním příslušníkům arabských zemí, které nemůže být poskytnuto investorům ze zemí, které jsou nebo se mohou stát členy Arabské ligy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP