Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

Vzhledem k tomu, že nebyl přednesen návrh na vrácení ani na zamítnutí předloženého návrhu, budeme se zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Sládek se hlásí s jiným návrhem.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, navrhuji za klub SPR-RSČ přidělení ještě výboru rozpočtovému.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Sládek navrhuje, aby tento návrh byl přikázán také rozpočtovému výboru.

Přistoupíme nyní k hlasování. Nejdříve budeme hlasovat o tom, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 376 a já se ptám, kdo je pro tento návrh. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 376 se z přítomných 138 pro vyslovilo 80, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

V dalším hlasování s pořadovým číslem 377 rozhodneme o přikázání tohoto návrhu výboru rozpočtovému. Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 377 a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 377 se z přítomných 98 pro vyslovilo 51, proti 15. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výborům zahraničnímu a rozpočtovému.

Dalším bodem schváleného pořadu této schůze je

 

61.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva o spolupráci mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migraci,
podepsaná v Praze dne 15. října 1997
/sněmovní tisk 354/ - první čtení

 

Předložený vládní návrh uvede ministr vnitra pan Cyril Svoboda, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Česká republika je od listopadu roku 1995 členem Mezinárodní organizace pro migraci, která sdružuje 59 členských států a dalších 48 států má statut pozorovatele.

Základním posláním této organizace je pomoc státům při návratu a repatriaci emigrantů do země původu formou specializovaných programů technické pomoci, odborného poradenství pro legislativu i praktické činnosti při řešení migračních problémů.

Z tohoto důvodu považuji tuto smlouvu za velmi důležitý nástroj, který Česká republika v této problematice bude mít. Půjde o významný přínos návratných programů pro lidi, kteří se ocitli ve složité situaci a nemají prostředky na návrat do země původu. Tento program usnadní též situaci v České republice jako státu pobytu těchto lidí.

Smlouva byla podepsána 15. října loňského roku při konání mezinárodního semináře ministrů o zabraňování nelegální migrace.

Za vládu doporučuji, aby tato smlouva byla schválena v prvním čtení a postoupena do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení, pan poslanec Jaromír Kalus.

 

Poslanec Jaromír Kalus: Vážená paní předsedající, pane ministře, vážení členové vlády, lze říci, že jedním z dominantních problémů našeho současného světa je bezesporu problém migrací, problém pohybu značného množství obyvatelstva ze země do země. Naše vlast není ještě tímto problémem zcela plně zasažena, ale lze předpokládat, že v poměrně krátkém čase se budeme potýkat se sumou značného počtu problémů souvisejících s tímto pohybem.

Proto je nezbytné, abychom akceptovali tuto Smlouvu o spolupráci mezi Českou republikou a Mezinárodní organizací pro migrace, kterou zde podrobně rozebral můj předřečník, pan ministr vnitra.

Doporučuji vám proto tuto smlouvu projednat a podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Udílím slovo panu poslanci Smetanovi, který se hlásí z místa.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dávám návrh na zamítnutí této smlouvy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, registruji tento návrh. Žádné další přihlášky nevidím, a proto obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že zazněl návrh na zamítnutí předloženého návrhu, rozhodneme nejdříve o tomto návrhu a v případě, že nebude schválen, budeme se zabývat přikázáním výboru k projednání. Já vás na žádost z pléna v tuto chvíli všechny odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

O návrhu na zamítnutí předloženého vládního návrhu, předneseném poslancem Smetanou, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 378, které v tuto chvíli zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 378 se z přítomných 129 pro vyslovilo 18, proti 106 poslanců. Tento návrh nebyl přijat.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny je navrženo přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Smetana se hlásí s jiným návrhem.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP