Středa 25. února 1998

Poslanec Martin Smetana: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, navrhl bych, aby tato smlouva byla přidělena ještě výboru petičnímu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Protože další návrhy neregistruji, přistoupíme k hlasování, kterým rozhodneme o přikázání tohoto návrhu výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování č. 379 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 379 se z přítomných 131 vyslovilo pro 107, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

Hlasováním pořadové číslo 380 rozhodneme o přikázání tohoto návrhu výboru petičnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 380 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 380 se z přítomných 133 vyslovilo pro 69, proti 29 poslanců. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a petičnímu.

Konstatuji, že dalším bodem je bod schváleného programu schůze

 

62.
Úmluva č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci
přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996
/sněmovní tisk 358/ - prvé čtení

 

Text úmluvy a doporučení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 358 a uvede jej ministr práce a sociálních věcí pan Stanislav Volák. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Stanislav Volák: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl tento tisk.

V roce 1996 byla na 83. zasedání Mezinárodní konference práce přijata Úmluva č. 177 a Doporučení č. 184 o domácké práci. Snahou Mezinárodní organizace práce bylo připravit nové, speciální mezinárodní instrumenty na ochranu tzv. domácích pracovníků, vzhledem k tomu, že této specifické formě zaměstnání se začíná ve světovém měřítku využívat stále více, zejména v zemích rozvojového světa, přičemž jsou jí zaměstnávány zejména ženy a velmi často i děti. Cílem pak bylo zajistit domácím zaměstnancům stejné podmínky, jako mají ostatní zaměstnanci, konající práci na pracovišti zaměstnavatele.

Materiálem s parlamentním tiskem 358 vláda plní svůj závazek vyplývající z ústavy, Mezinárodní organizace práce a předkládá parlamentu texty úmluvy a doporučení o domácké práci. Předcházející vláda ČR se úmluvou a doporučením o domácké práci zabývala na svém zasedání dne 30. dubna loňského roku. Konstatovala, že stávající právní řád ČR v oblasti pracovního práva, odměňování a sociálního zabezpečování nezajišťuje zcela domáckým zaměstnancům podmínky vyžadované úmluvou.

Rozdíly úmluvy s naším právem jsou naznačeny v předkládací zprávě pro Poslaneckou sněmovnu. Současně vláda konstatovala, že na trhu práce ČR se domácké práce využívá pouze v omezeném rozsahu a dosavadní úpravu domácké práce v ČR lze považovat za dostačující a není třeba ji v současné době doplňovat nebo měnit podle požadavku Úmluvy č. 177.

Na základě těchto úvah zaujala vláda stanovisko, že v současné době není vhodné Úmluvu č. 177 ratifikovat. Reprezentativním organizacím zaměstnavatelů a zaměstnanců vláda doporučila využívat úmluvu a doporučení podle svých specifických potřeb a možností jako určité směrnice při úpravě pracovněprávních vztahů v rámci kolektivního vyjednávání a pracovních smluv.

Dalším důvodem zdrženlivého stanoviska vlády byla samotná, značně kontroverzní příprava úmluvy a doporučení o domácké práci. Do obou instrumentů byla vložena definice domáckého pracovníka, která nestanovila jasný rozdíl mezi domáckým zaměstnancem a nezávislým pracovníkem, nedefinovala zřetelně stupeň autonomie a stupeň ekonomické závislosti tvořící rozdíl mezi zaměstnancem a nezávislým pracovníkem, nedefinovala příležitostný výkon práce doma a místo na obvyklém pracovišti a nedefinovala pojem a funkci prostředníka, uváděného na několika místech úmluvy a doporučení.

Úmluva také nedořešila zcela otázku poskytnutí vybavení, materiálu a jiných vstupů pro domáckou práci a doporučení zase zcela nedořešilo otázku zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví domáckých pracovníků. Kontroverzní příprava se odrazila i v závěrečném hlasování o nové úmluvě, neboť byla přijata rozdílem pouhých 12 hlasů. Vládní delegace ČR se zdržela hlasování o úmluvě a podpořila přijetí Doporučení č. 184, ve kterém může sehrát určitou pozitivní metodickou roli při vnitrostátní regulaci pracovních podmínek domáckých pracovníků.

S ohledem na průběh, přípravy a výsledné hlasování lze pochybovat, že v dohledné době získá úmluva vysoký počet ratifikací s ohledem na značně rozličnou vnitrostátní úpravu a praxi domácké práce v členských zemích Mezinárodní organizace práce.

Pokud jde o ČR, bude k úmluvě a doporučení o domácké práci náležitě přihlíženo při přípravě nového zákoníku práce, tak aby se napříště zajistilo co nejvíce srovnatelné postavení běžného zaměstnance, konajícího práci na pracovišti dodavatele, a domáckého zaměstnance, konajícího práci doma nebo na jiném místě, mimo prostory zaměstnavatele.

V úvahu budou přitom brány též legislativní záměry Evropské unie, kde se do nedávné doby uvažovalo o přípravě právního aktu na ochranu domáckých pracovníků. Ratifikace úmluvy bude znovu zvažována po přijetí nové právní úpravy pracovněprávních vztahů. S ohledem na výše uvedené navrhuje vláda Poslanecké sněmovně, aby vzala text nových instrumentů Mezinárodní organizace práce o domácké práci na vědomí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Volákovi. Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, tato úmluva je poměrně významná, i když v našich podmínkách se tento způsob zaměstnávání nepříliš používá, ale přesto pomalu, ale jistě se tento způsob zaměstnávání stává určitým druhem v zaměstnávání domáckých pracovníků v zahraničí, a tak jak nastupují zahraniční firmy do našich podmínek, uplatňují i tyto druhy zaměstnávání i u našich zaměstnanců. Proto není možné souhlasit s tím, že vzhledem k tomu, že se jedná o minoritní způsoby zaměstnávání, neměla by tato úmluva být ratifikována.

Jsou určité rozdíly, kde je třeba zesouladit náš právní řád s touto úmluvou a samozřejmě, pokud se připravuje nový zákoník práce nebo kodex práce, měl by zohlednit, mimo jiné, i tuto úmluvu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP