Středa 25. února 1998

(pokračuje Krejsa)

Tento návrh kóduji čísly římská III/2. Děkuji oběma předkladatelům, Ringovi a Bingovi, že nešli, jak říkáme my, muzikusové, za notové tajemství a neodtajnili závažný fakt, že skutečným autorem české hymny, ba Fidlovačky samotné, byl pod pseudonymem Tyl sám Jára Cimrman, jak už tady konečně naznačil tajuplně pan kolega Prokop.

Závěrem se přes výše uvedené nemohu ubránit dojmu, že můj ctěný kolega Dostál je zřejmě zavalen, ano, to je to pravé slovo, zavalen, já bych se dokonce nebál s laskavým svolením paní předsedající použít slova lavinován, abych také něčím obohatil náš politický slovník, denně takovým tokem informací a materiálů, že mu občas splynou natolik, že je doslova pohlcen, tráven a exkrementován vlastní pílí a nezměrným úsilím do té míry, že jeho pověstný bystrý a jindy vysoce inteligentní úsudek byl v případě předloženého návrhu zákona konsternován množstvím a kvalitou prostudovaných materiálů natolik, že ho mohu brát vážně jen s krajním sebezapřením a nadlidskou koncentrací nad svou bránicí a ústní svalstvo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vás volám k pořádku, a to poprvé.

 

Poslanec Josef Krejsa: Ano, zopakuji pro méně soustředěné srozumitelněji. Pokud návrh kolegů předkladatelů propustíme k jakémukoliv čtení mimo čtení soukromé někde v ústraní, třeba na prkénku, vystavujeme se vážnému nebezpečí, že nám kolega Dostál bude příště zákonem měnit název hradní restaurace Na Vikárce, neboť někde vylavinuje, že byla pojmenována podle kolegy Vika.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Další písemnou přihlášku nemám. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Uhde. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Milan Uhde: Paní předsedající, vůbec nemíním rozmnožovat tón, který se tu rozhostil při projednávání tohoto bodu. Jenom divadelnické svědomí mi nedá, abych poopravil jednu zcela detailní a nedůležitou zmínku o tom, kdo zpívá v Tylově komedii "Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka" píseň, která se posléze stala národní hymnou. Není to mládenec, je to velmi starý hrdina, jmenuje se Mareš, nebo starý Mareš, a jeho stáří dotvrzuje, teď si přesně nepamatuji, zda dcera nebo vnučka Bětuška, která po produkci běhá s talířem a vybírá peníze za dojetí, které způsobil zpěv. Je to neobyčejně pěkná scéna. Doporučuji každému, aby si ji přečetl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se, zda se někdo dále hlásí do rozpravy. Není tomu tak, proto rozpravu končím. Ještě předtím, než budeme hlasovat, hlásí se o slovo pan poslanec Prokop.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji. Já, paní předsedající, se necítím být intelektuálně hoden, abych zhodnotil úroveň rozpravy. V každém případě ale jsem nenalezl žádné ustanovení našeho jednacího řádu, které by umožnilo hlasovat o zpěvu, buď jednohlasém v případě kolegy Čecha, a to mezi linkami osnovy roztažené jako provazy v ringu, nebo event. dvojhlasně v případě zřejmě osnovy poněkud těsnější, než byla původní. Domnívám se, paní předsedající, že vám nezbude nic jiného, než nechat hlasovat pouze o mém návrhu o přikázání předlohy našemu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, poprosím vás, abyste vydržel u mikrofonu, protože se v tuto chvíli chystám konstatovat, že návrhy tak, jak je přednesl pan poslanec Krejsa pod body 1 až 3, návrhy 1 a 2 jsou v rozporu se zákonem č. 90/95 Sb., tudíž nehlasovatelné. Návrh pod bodem 3 je v rozporu s ústavou, tudíž nehlasovatelný. Byla bych ráda, kdybyste mi potvrdil, že nepadl návrh na zamítnutí tohoto návrhu v průběhu rozpravy. Nepadl. Děkuji.

Budeme se tedy v tuto chvíli zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 391 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 391 se z přítomných 148 pro vyslovilo 106, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

V hlasování pořadové číslo 392 rozhodneme o návrhu pana poslance Dostála, aby lhůta pro projednání tohoto návrhu ve výboru byla zkrácena na 40 dnů. Interpretovala jsem správně váš návrh, pane poslanče?

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 392 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 392 se z přítomných 149 pro vyslovilo 89, proti 24.

Tento návrh byl přijat. Lhůta byla zkrácena na 40 dnů.

Blahopřeji panu poslanci Dostálovi, děkuji panu zpravodaji.

Nyní přistoupíme k dalšímu bodu schváleného pořadu schůze, kterým je

 

30.
Návrh poslanců Miroslava Sládka a dalších
na vydání zákona o podpoře bydlení
/sněmovní tisk 311/ -prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 311 a stanovisko vlády k němu jako tisk 311/1. Předložený návrh odůvodní pověřený člen skupiny navrhovatelů poslanec Martin Smetana, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych zde odůvodnil návrh poslanců Miroslava Sládka a dalších na vydání zákona o podpoře bydlení, sněmovní tisk 311.

Uvedený návrh zákona má pomoci vyřešit svízelnou bytovou situaci mnoha občanů České republiky jednak poskytnutím pozemku na bytovou výstavbu a také finančními půjčkami. Uvedený návrh počítá jednak s pomocí státu, ale předpokládá i aktivitu obcí.

V prvním paragrafu návrhu zákona ustanovení stanoví účel zákona a definuje pomoc státu na bytovou výstavbu. Ve druhém a třetím § je upraveno poskytování pozemků jednak státem a jednak obcemi na bytovou výstavbu. Ve čtvrtém až sedmém § je upraveno poskytování půjčky na bytovou výstavbu. Jde zde o zvýhodněné dlouhodobé půjčky určené pro bytová družstva na výstavbu nových bytů, přičemž s ohledem na zvýhodnění půjčky je určeno, že bude poskytnuta jen tehdy, bude-li byt určen pro českého občana, který nedosahuje velkých výdělkových možností, ale na druhé straně má též možnost a vůli platit řádně nájem, který bude obsahovat i příslušnou splátku půjčky.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP