Středa 25. února 1998

(pokračuje Plechatá)

Já sama jsem předkládala novelu na zrušení naší nemocenské, resp. našeho plného platu po celou dobu šestiměsíční nemoci apod. Vidím, že je skutečně co napravovat, a proto se přikláním k tomu, abychom tento návrh propustili do druhého čtení. Mimo jiné také proto, aby tato sněmovna mohla naplnit své vlastní usnesení, a to usnesení č. 568 ze 16. schůze, ve kterém žádala rozpočtový výbor, aby do 28. února připravil komplexní návrh změny tohoto zákona. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Plechaté. Dalším přihlášeným je pan poslanec Květák. Připraví se pan poslanec Hofhanzl.

 

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já naváži na svoji předřečníci paní poslankyni Plechatou. Ano, my jsme v této sněmovně přijali usnesení č. 568, které ukládá rozpočtovému výboru navrhnout Poslanecké sněmovně úpravu zjevných nesprávností, které jsou v zákoně o platech ústavních činitelů a náhradách poslanců uvedeny.

Já se však domnívám, že tento úkol, který je termínovaný datem 28. února, může splnit a musí splnit rozpočtový výbor v každém případě i bez podaného návrhu poslance Sládka a dalších. Já vidím v návrhu poslance Sládka velké věcné odlišnosti od toho, co sněmovna zamýšlí - to je odstranit ty věci, které jsou nesprávné, neboť meritum věci návrhu poslance Sládka spočívá v razantním snížení platů. Myslím si, že to patří k jakémusi našemu parlamentnímu folkloru, že pan poslanec Sládek se svými spolustraníky zhruba každých půl roku předkládá tomuto ctihodnému shromáždění návrh na snížení platů, u vědomí toho, že to bude vždycky odmítnuto pro naprosto hrubé chyby, které návrhy obsahují.

Proto se domnívám, že dva tři měsíce před volbami se jedná od pana poslance Sládka o tah čistě populistický, sloužící pouze volební propagandě. Ten návrh odmítám jako velmi nekvalitní, nekvalifikovaný. Myslím si, že bude vhodnější cestou, když rozpočtový výbor splní usnesení sněmovny a připraví novelu původního zákona v řádném termínu a kvalitně.

Proto navrhuji předložený návrh zákona zamítnout.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Květákovi. Nyní udílím slovo panu poslanci Hofhanzlovi. Připraví se pan poslanec Václavek.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Paní předsedající, dámy a pánové, doufám, že mne nikdo nebude podezřívat z nějakých účelových zájmů. V této sněmovně zajisté v příštím období nebudu. Chtěl bych pouze apelovat na soudnost. Z této chaotické sněmovny může vylézt zákon, který nás bude velice mrzet. Navrhuji zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi několik slov k návrhu tohoto zákona. Já vím, že je potřeba celou záležitost řešit. Už také byla sněmovnou uložena rozpočtovému výboru nějakým způsobem ke zpracování, k dopracování. Na druhé straně, když se podíváme na návrh tohoto zákona, který v podstatě paušálně snižuje veškeré dávky, nezohledňuje ani relace platů ve státní správě, ani ve státních podnicích, ani v podnicích se značnou účastí státu, nezohledňuje cestování poslanců na Moravu a rozdíl proti těm, kteří bydlí v Praze, nezohledňuje to, že nám snižuje prakticky o 40 tisíc Kč znalečné pro práci ve sněmovně, myslím si, že je vhodné, aby se pracovalo na tom, co dostal rozpočtový výbor, a navrhuji proto, aby byl tento zákon navržen předkladatelům k dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Udílím slovo panu poslanci Brožíkovi.

 

Poslanec František Brožík: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, návrhy na novelizaci úprav platů ústavních činitelů v této sněmovně zazněly už několikrát. Já bych řekl, že občan se diví, laik žasne nad tím, jak kolega zpravodaj pan poslanec Wagner dneska přistoupil k projednávání tohoto zákona.

Myslím si, že rozpočtový výbor již několikrát se vyjadřoval k těmto úpravám. Pan poslanec Wagner pokaždé žádal od státní správy jakousi inventuru platů od vedoucích odborů, oddělení ve státní správě, v podnicích s majetkovou účastí státu. Já bych se ho proto prostřednictvím paní předsedající zeptal, zda rozpočtový výbor již má tyto dokumenty, jaká je platová inventura v České republice, jaké jsou relace mezd státních úředníků, poslanců apod., a abychom k tomu také přihlédli. Jestliže jsme tyto návrhy již několikrát vrátili právě z tohoto důvodu, nemyslím si, že by bylo dobré, abychom dnes - jak už tady zaznělo - z populistických důvodů tři měsíce nebo čtyři měsíce nebo možná rok před volbami dělali takovéto "teátry". Myslím si, že je třeba, abychom změnili věci, které se týkají náhrad poslanců, kde jsou duplicitní, dvojité, trojité náhrady. Ale takovéto populistické návrhy, které jsou předloženy prostřednictvím zákona, který předkládá pan poslanec Sládek pod tiskem 321/1, myslím nejsou hodné této sněmovny. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Wagner předpokládám registroval otázky, které mu mým prostřednictvím předložil pan poslanec Brožík. Pan poslanec Wagner je dalším přihlášeným do rozpravy, udílím mu slovo.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, stalo se mnohokráte v této sněmovně, že byl někdo z kolegů osloven jiným kolegou a z tohoto místa zaznělo, že není povinnost odpovídat. Ano, není. Já budu přesto odpovídat. Tak začneme popořádku. Toto je debata hluchých a slepých. Toto je debata o nenávistech a láskách. Toto není debata o rozumu. Řeknu to česky. Protože zpravodaj je v nepřízni své bývalé strany, tak nic jiného než toto stačilo k tomu, aby se nemluvilo o rozumných věcech, které se mají nebo nemají udělat, ale aby se mluvilo, když zpravodaj doporučí, tak zamítnout. Když zpravodaj navrhne zamítnout, tak doporučit. Toto je místo přístupu zdravého rozumu.

Navrhl to klub poslanců republikánské strany a jiní uvažují ve stejné logice. Je to návrh republikánů, neprojednávejme ho. Je špatný. Že tu normu je třeba novelizovat a že se tím usnadní život nové sněmovny, to samozřejmě nikoho nezajímá. Protože politické hrátky se zde vést musí. Protože to patří ke scénáři, který se tady začal hrát v 92. roce od léta, a hraje se od té doby pořád. Zatím není vidět, že by někdo měl chuť tento scénář ukončit a říci - chovejme se tak, aby to prospělo lidem této země, a ne abychom hráli své stranické hrátky.

K odpovědi na insinuace, které z tohoto místa od předřečníka zazněly. Ano, žádal jsem vládu i zastoupení toho klubu, jehož je předřečník členem, už v minulé sněmovně, aby sama předložila návrh zákona o platech ústavních činitelů. Vláda ten problém tehdy vyřešila tak, že pan předseda vlády poslal panu předsedovi Poslanecké sněmovny dopis a požádal ho, aby ustavil pracovní skupinu poslanců, která předloží poslanecký návrh zákona.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP