Středa 25. února 1998

(pokračuje Brožík)

Naopak jsem řekl, že je třeba tyto věci skutečně řešit, a nenapadal jsem ani soudruha Sládka, jak on napadá dnes jako soudruhy nás. Já jsem u soudruhů nikdy nebyl a nejsem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Wagner má slovo.

 

Poslanec Jozef Wagner: Děkuji, paní předsedající za slovo. Jednou provždy si je potřeba uvědomit, že to vše je práce, udělat to pořádně, a že práci jste mohli udělat všichni, kteří jste v rozpočtovém výboru, ale to by ti pánové, kteří vystupují, museli do výboru alespoň chodit. To je jedno sdělení.

Otázka zní ještě potom, jestli mám nebo nemám uplatňovat - a jestli to lze - literu zákona, která ukládá předsedům výborů nějak reagovat při nedocházce. I o tom je řeč. I to by mělo být napraveno novelou, poněvadž to není upraveno. A aby bylo zřejmé, o čem to je, je to skutečně o penězích a je to nejen o penězích poslaneckých, ale je to i o penězích, které nejsou jako poslanecké vidět. Každý z funkcionářů sněmovny má něco přiděleno, a když budete ústavním zákonem rozhodovat o zkrácení volebního období, budete rozhodovat i o tom, že někdo bude používat o dva měsíce déle služební tatru, která před pár týdny stála dva miliony. Takže nechovejte se tak, že vidíte jenom to, co vidět chcete, ale dívejte se na věci reálně. Doufám, že tady nemusím říkat všechna čísla, kolik bere každý poslanecký asistent, kolik to dělá měsíčně, kolik dělá režie kanceláří, co vše nebude, když by nebyl ústavní zákon a kdyby sněmovna zanikla jinak. A co by nebylo, kdyby tento zákon nebyl, a proč by někdo musel si proto půjčit, aby jeho strana mohla žít. Vy jste začali tuto debatu posouvat jinam. Když jste ji tam posunuli, bylo třeba odpovědět. Chcete-li ji ukončit, chcete-li hledat východiska, jsem pro. Ale nemohu mlčet nad nepravostmi a nad polopravdami.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vás volám k věci.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já jsem se pouze přihlásil k faktické připomínce. Reagoval jsem na předchozí vystoupení, v němž jsem neshledával také příliš věcnosti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Sládek má slovo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, jsem nucen reagovat na to, jak mě oslovil jeden z poslanců sociální demokracie. Bylo přece zcela jasné, o kterém z poslanců sociální demokracie jsem hovořil, a slovo "soudruh", které jsem zde už koneckonců také rozebíral jako slovo používané i v dílech Karla Maye atd., čili slovo, které je samo o sobě nevinné, a teprve vlastně později se ocitlo ve vleku ideologie, takže si myslím, že to je zcela jasné, že to bylo spíše jakési druhové označení než nějaká urážka nebo něco takového.

Rád bych připomněl sociálně demokratickým poslancům, že oni rádi a často přibírají bývalé členy a funkcionáře komunistické strany, že mají mezi sebou politické turisty, kteří zde třeba vysedávali coby poslanci za komunistickou stranu. Laskavě je prosím o to, aby zachovávali trochu lidské skromnosti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nevidím žádnou přihlášku do rozpravy a končím obecnou rozpravu. V této chvíli ještě předtím, než budeme hlasovat, bych se ráda omluvila panu poslanci Wagnerovi za to, že jsem ho volala k věci. Volala jsem ho k věci sice oprávněně, ale pravdou je, že jsem k věci měla volat i některé jeho předřečníky.

V tuto chvíli po ukončení rozpravy budeme hlasovat o návrzích tak, jak byly předneseny. Na žádost pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci. Současně prosím všechny poslankyně a poslance, kteří se chtějí zúčastnit tohoto hlasování, aby se dostavili do Poslanecké sněmovny. Za několik okamžiků začneme hlasovat.

Paní poslankyně, páni poslanci, budeme hlasovat o návrzích tak, jak byly předloženy. Nejdříve o návrhu na vrácení, který předložil pan poslanec Václavek, potom o návrhu na zamítnutí tak, jak jej přednesl pan poslanec Hofhanzl, a v případě, že žádný z těchto návrhů nebude přijat, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

O vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 397, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 397 se z přítomných 140 pro vyslovilo 79, proti 38. Tento návrh byl přijat.

Předložený návrh byl tedy vrácen navrhovateli k dopracování. Tím je skončeno projednávání tohoto bodu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tím také končím dnešní jednání. Budeme pokračovat zítra v 9.00 hodin, a to přerušeným bodem č. 48, kterým je "Volební zákon do parlamentu". Nyní upozorňuji na to, že v 18.35 hodin je svolán organizační výbor Poslanecké sněmovny.

(Schůze přerušena v 18.18 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP