Středa 25. února 1998

(pokračuje Wagner)

Ale budou se tvářit, že o tom řeč není, že je řeč o něčem jiném. Nevím už, který český premiér to řekl, bylo jich tak mnoho, ale až na prvním místě jsou peníze. I pro příští předpokládané, ale zatím nejisté volební vítěze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Chápu to, že pan poslanec Sládek mířící k řečništi se hlásí o slovo? Ano, slovo mu udílím.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, já jsem se snažil být velmi mírný ve svém vystoupení, přesto jsem se stal opět terčem už přímo zavilého útoku, který ne že by alespoň opakoval údaje rozpočtového výboru, ale útoku, který dokonce údaje ještě zveličuje.

Já jsem schopen samozřejmě najezdit hodně desítek tisíc kilometrů ročně, ne pro svoji zábavu nebo proto, že bych miloval posedávání ve felicii, ale proto, že nahrazuji to, že republikáni jsou zřídkakdy ve sdělovacích prostředcích, nahrazuji to osobními setkáními s občany, a já jsem těch 150 000 kilometrů v autě také odseděl. Ale že bych byl schopen za rok najezdit skoro 200 000 kilometrů, to už je skoro nad možnosti člověka, nad lidské možnosti.

Co se týká 20 litrů na 100 km, to už si mě pan poslanec za sociální demokracii plete s místopředsedy sněmovny, kteří užívají BMW sedmičkové řady, kde samozřejmě spotřeba ke 20 litrům je, takže doufám, že stačí tady toto jako ukončení této debaty. Můžeme v ní samozřejmě pokračovat a budu v ní pokračovat i nadále, pokud to bude nutné.

Zajímalo by mne také třeba, kteří poslanci stráví nejvíce času na svých zahraničních služebních cestách, třeba ze sociální demokracie, kteří jsou více času v zahraničí než ve sněmovně. O těch údajích se tu ještě nehovořilo.

Úplně stručně ani ne tak pro poslance, jako spíše doufám nad ránem pro televizní diváky. Sociální demokracie si s tehdejší Občanskou demokratickou stranou rozdělila funkce. Spočítejme si, kolik má sociálně demokratická strana omílaných felicií, kolik má sociálně demokratická strana omílaných karet na čerpání benzinu. Najednou nám vyjdou úplně jiná čísla a soudruzi ze sociální demokracie by se mohli konečně jednou začít stydět, zvláště 25. února. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou byl nejprve přihlášen pan poslanec Kraus, potom pan poslanec Pavel Dostál, poté se hlásí pan poslanec Gjurič. Všechny registruji, ale v tuto chvíli velice ráda požádám všechny diskutující pány poslance, aby diskutovali k věci, tj. k předloženému návrhu zákona v prvním čtení.

 

Poslanec Michal Kraus: Ano, já si myslím, že se to týká předloženého návrhu zákona, protože i tento návrh zákona předpokládá, že všechny výhody jsou podle zákona o jednacím řádu podle poměrného zastoupení, tzn., má-li strana v parlamentu necelých 20 poslanců, má samozřejmě méně výhod než strana, která jich má 60. To za prvé.

Za druhé - musím se panu kolegovi Sládkovi omluvit, průměrná spotřeba jeho felicie nebyla opravdu téměř 20 litrů, byla přesně 18,2 litru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S další faktickou poznámkou pan poslanec Dostál, pak se hlásí pan poslanec Gjurič.

 

Poslanec Pavel Dostál: Dámy a pánové, to je opravdu faktická poznámka, protože je exaktní. Je exaktní v tom, že když si vezmete počítačku a vydělíte 150 000 km 365 dny, tak dostanete 411 kilometrů denně. Já se tedy ptám, když pan Sládek odsedí tak nešťastně ve své felicii 411 km denně, kdy je ve sněmovně? Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Andrej Gjurič, udílím mu slovo.

 

Poslanec Andrej Gjurič: Děkuji, paní předsedající, kolegové a kolegyně, jsem v této sněmovně, v tomto volebním období teprve asi tři neděle, takže skutečně dokonce ani nevím, kdo co má nebo nemá mít, a už se to asi tak úplně přesně nedozvím, natožpak abych někam jel.

Zároveň mě a pana Vika asi nikdo nemůže podezírat ze vzájemné náklonnosti, to určitě ne. Nicméně poté, co mluvil pan předkladatel, poté, co mluvil pan zpravodaj, poté, co mluvila paní kolegyně Plechatá, Hofhanzl a Květák, tak už bylo spektrum názorů zcela jasně vyjádřeno. Já bych byl hlasoval po těchto pěti vstupech, tak jak budu stejně hlasovat, ale teď musím říci, že co se událo potom, tak to přes všechna dobrá předsevzetí nám přinejmenším další tři čtyři procenta popularity u veřejnosti vezme.

Pánové, vaše ješitnost je neuvěřitelná, navzájem. Poslední věta: Dobré věci se dělají potichu. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pan poslanec Sládek chce zřejmě pokračovat v této bohulibé rozpravě. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, není nutné reagovat na počtářské schopnosti jednoho předřečníka.

Samozřejmě, to, že republikáni jsou zřídkakdy v televizi, to je velký zásah do údajně demokratického zřízení v naší zemi. Zvláště dnes, 25. února, si to můžeme připomenout. K věci byly i počty, které byly uváděny, nijak to nebylo komentováno, takže k věci je i to, o čem hovořím nyní.

Ano, je to potlačování principu demokracie. Nemají všechny strany stejný přístup do sdělovacích prostředků, a o to více samozřejmě musí strávit času cestováním po republice. Ale to není důležité, to byl jen takový výkřik do tmy.

Důležitější je to, že soudruzi ze sociální demokracie nejenomže útočí, napadají, zveličují, pomlouvají, ale dokonce i do mikrofonu lžou. Ano, kdyby v této sněmovně byl dodržen princip poměrného zastoupení, tak o něm lze hovořit, ale v této sněmovně žádný princip poměrného zastoupení dodržován přece není. Naopak - je pošlapáván a strany nemají přístup do třeba jednotlivých funkcí právě podle výsledku parlamentních voleb.

To, co tu řekl zástupce sociální demokracie, to je bohapustá lež. A ze lži ho usvědčí sám předseda sociálně demokratické strany, který zde sliboval, že po vyhraných volbách sociální demokracie teprve poměrný systém v orgánech Poslanecké sněmovny nastolí. Takže pokud bude sociální demokracie dodržovat sliby tak, jak tu předvádí, tak potom naši zem může zachránit leda pánbůh. Děkuji.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Faktická poznámka pan poslanec Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já souhlasím s kolegou Gjuričem, že toto divadlo je skutečně nedůstojné.

Jen bych se chtěl obrátit prostřednictvím paní předsedající ke kolegům z republikánské strany, že já jsem nenapadal jejich návrh zákona, já jsem se ve svém vystoupení pouze dotazoval zpravodaje na jeho obrácení a na jeho jiný názor, než měl v minulém období.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP