Středa 25. března 1998

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Anně Röschové a otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám, hlásí se pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, návrh na změnu Listiny, byť jenom v jedné konkrétní otázce, je samozřejmě závažná věc, protože je to vlastně - pokud se nemýlím a kdyby sněmovna k tomu dala souhlas - první změna Listiny základních práv a svobod. Už sama tato skutečnost vyžaduje, abychom této věci věnovali potřebnou pozornost.

Listina má různá ustanovení, ustanovení o té lhůtě jistě nepatří k těm, která jsou zcela neměnná. To není něco, co měnit nelze, a také, když se Listina připravovala, byla otázka, zda 24 nebo 48 hodin, předmětem velkých sporů. Já sám jsem tehdy patřil k těm, kdo byli pro delší lhůtu z důvodů, které jsou uvedeny dnes v tomto návrhu. Zvítězil názor na zkrácení té lhůty a připomínám, že to bylo v době, kdy bylo ještě Československo, čili kdy byly problémy technické, které se tu uvádějí, tehdy samozřejmě větší, protože Československo bylo podstatně větší geograficky, než je Česká republika.

Ale přesto dnes nebudu podporovat tento návrh, a to z důvodů zásadních. Vláda dává k tomuto návrhu také záporné stanovisko.

Já teď upozorňuji na problém, který se mi zdá z hlediska legislativní praxe závažný, a podle mého soudu praxe, která se tu vytváří, se mi jeví jako špatná. Dochází k tomu, že důležité návrhy zákonů, které se týkají - řekl bych - obecného stavu věcí, nepřipravuje vláda, nepředkládá vláda - a v tomto směru je třeba vládu kritizovat za malou legislativní aktivitu ve vztahu k jejímu legislativnímu plánu - a že nedostatky této vládní aktivity se nahrazují poslaneckými iniciativami.

Zdá se mi, že to není normální stav. V normálním parlamentě je to tak, že většina návrhů přichází od vlády a proti těm návrhům vládním přichází opozice s návrhy těch zákonů, které samozřejmě od vlády v jejím složení nelze očekávat. U nás toto jasné rozlišení, že poslanci koalice podporují vládní návrhy a poslanci opozice přicházejí s jinými návrhy, není a vytváří se tu občas stav zvláštní poslanecké Národní fronty, kdy určité zákony, týkající se obecných právních poměrů v zemi, předkládají poslanci z různých stran bez ohledu na svou stranickou příslušnost. To, co se může jevit jako přednost, mně se v této souvislosti jako přednost nejeví, protože to stírá rozdíl, který je třeba v parlamentu mít mezi koalicí a opozicí a mezi vládou a poslaneckými iniciativami, které z hlediska legislativní činnosti nutně musí být jenom doplňkem, nemohou být převažujícím zdrojem legislativního procesu, protože není zabezpečena náležitá kvalita těchto návrhů.

Zdá se mi tedy, že i v tomto případě nejsou vyčerpány všechny možnosti, aby se řešily ty praktické problémy, o kterých poslanec Novák a jeho kolegové ve svém návrhu mluví, aniž by bylo nutno měnit Listinu základních práv a svobod. Jsou tu možná i další řešení ve sféře zákonné úpravy, která jsou možná v rámci dosavadního znění Listiny, aniž by se Listina musela měnit.

Z těchto zásadních důvodů, i vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna je u konce svého volebního období, měla by svou roli, pokud jde o zásahy do ústavy, chápat skromněji a s touto věcí - a znovu zdůrazňuji, že zejména když vláda k tomu dává záporné stanovisko - rozhodně nespěchat a odložit ji do nového volebního období.

Na základě toho, co jsem řekl, navrhuji, aby tento návrh zákona Poslanecká sněmovna zamítla.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Týká se to toho prvního návrhu na změnu Listiny? - (Poslanec Jičínský: Ano.) - Děkuji.

Další písemné přihlášky do rozpravy nemám, ale vidím zdviženou ruku pana poslance Vojtěcha Filipa. Dávám mu tedy slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající, paní a pánové, já budu poměrně stručný.

Nemyslím si, že je potřeba udržovat ten striktní rozdíl mezi koalicí a opozicí, aby byl viditelný ve sněmovně ve věcech, které se nedotýkají - řekl bych - zásadních politických zájmů. Jsem přesvědčen dokonce o tom, že spolupráce v rámci celé sněmovny, pokud jde o záležitosti, které jsou obecně lidské, patří snad všem politickým stranám.

Souhlasím s výtkou pana poslance Jičínského, že vláda se tím dlouhodobě nezabývala přesto, že věděla o té velmi složité situaci, která nastala nebo která gradovala v oblasti zadržení a ve 24hodinové lhůtě. Ta nebyla dokonce udržitelná nikoli jen z pohledu snad plnění toho zákona, ale z faktických důvodů, které nastaly právě v součinnosti orgánů činných v trestním řízení. Musíme si uvědomit, že je tu potřeba vidět nejen onu pohotovost státních zastupitelů, soudců, kteří rozhodují o vazbě, musíme si uvědomit, jaká je časová možnost jednotlivých vyšetřovatelů policie apod.

Sám osobně souhlasím s novelou, ale právě proto, že jsem se cítil dále vázán vlastním volebním programem, to znamená nesahat na Listinu, tak jsem se nepodepsal na ten ústavní zákon, ale sám pro něj budu hlasovat. To je jenom otázka toho jakéhosi vnitřního sporu o to, jakým způsobem se lze zabývat Listinou základních práv a svobod.

S výhradou, že je těsně před volbami, také souhlasím. Uvědomuji si to, nemám pro to příliš chuti, ale vím, že tento problém je, neustále graduje, zvedá se a jsem přesvědčen, že to, co navrhl kolega Novák - protože to byla jeho iniciativa, on to přinesl do sněmovny, sháněl pro to podporu - je dobré, já mu za to chci před celou sněmovnou poděkovat, protože si myslím, že to je iniciativa správná, dobrá, že si zaslouží podporu.

Podotýkám tedy, že nepodpořím žádné návrhy na zamítnutí nebo vrácení k přepracování, protože si myslím, že to je novela poměrně kompaktní a vedoucí k naplnění smyslu zákona i smyslu Listiny. Nikdo nechce omezovat práva občanů ČR jiným způsobem než jenom na základě práva, ale to právo musí být také vymáhatelné, musí mít i tu stránku reálnosti. A pro to, aby to bylo reálné, já pleduji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vojtěchu Filipovi. O slovo se opět přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, jenom faktickou poznámku, aby mi bylo dobře rozuměno.

Já nepovažuji za nedostatek v této sněmovně to, že se poslanci různých stran bez ohledu na stranickou příslušnost dovedou v určitých věcech dohodnout. Považuji to za přednost a myslím si, že i média z tohoto hlediska práci Poslanecké sněmovny neposuzují objektivně, když tady je vůle pracovat na věcech, které jsou v obecném zájmu.

Ale jde mi o jinou věc. Myslím si, že poslanecká iniciativa nemá substituovat legislativní činnost vlády tam, kde je legislativní činnost vlády nezbytná a nezaměnitelná.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP