Středa 25. března 1998

 

(pokračuje Jičínský) 

A právě základní problém fungování společnosti je odpovědnost vlády, která musí připravit příslušné návrhy. My, pokud jsme zjistili, že určité věci nejsou v pořádku, měli jsme nejprve nutit vládu k tomu, aby tyto návrhy předložila. Nemyslím si, že vhodnou cestou je substituování chybějící iniciativy a činnosti vlády poslaneckými iniciativami. Kvalita zákonů, které Poslanecká sněmovna přijímá, zdaleka není dobrá. Právní řád je ve velmi špatném stavu a je načase, aby si to poslanci uvědomili.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jičínskému.

O slovo se přihlásila paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Mám také jen faktickou poznámku. Byla bych velmi ráda, kdyby si pan předřečník uvědomil, že zákon dává rovnoprávnou možnost poslancům i vládě podávat návrhy zákonů. To, co v tomto směru vláda činí, nemusí být vždycky dobře, poslanecké návrhy mohou být dobré, mohou mít odborné zázemí. Nemyslím si, že by se pan kolega Jičínský řídil tím, že poslanecké návrhy se předkládat nemají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. O slovo se přihlásil s faktickou poznámkou pan poslanec Čestmír Hofhanzl.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Dámy a pánové, připojuji se k paní poslankyni Rujbrové a doufám, že poslance v této sněmovně teď i v příštím období Pán Bůh ráčiž při rozumu zachovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, další příspěvky do rozpravy nejsou, proto rozpravu končím a dávám slovo panu poslanci Jiřímu Novákovi, aby přednesl závěrečné slovo.

 

Poslanec Jiří Novák: Pane místopředsedo, dovolte, abych přece jenom stručně reagoval na to, co zde bylo řečeno mými předřečníky. Chtěl bych zdůraznit, že v této věci nejde o politiku, nejde o politické zaměření nás, poslanců v této budově, ale jde prostě o dobrou věc. Velmi jsem váhal, jestli mám předložit tento návrh zákona. Současně jsem si uvědomil to, co naznačoval předseda klubu KSČM, že Listina základních práv a svobod je svým způsobem pro nás jakási "posvátná kráva". Je to prostě základní listina, která nemůže být měněna každý rok, je zde dán náš zájem na stabilitě tohoto základního zákona. Ale současně bych rád upozornil na to, že tento zákon platí prakticky téměř osm let a ustanovení o 24hodinové lhůtě pro zadržení bylo snad nejvíce kritizovaným ustanovením této listiny a hovoříme o něm v této budově již několik let.

Ještě ve funkci ministra spravedlnosti jsem velmi váhal, zda mám vládě předložit takovýto návrh, a já jsem takovýto návrh nepředložil právě proto, že mým hlavním zájmem byl zájem na stabilitě tohoto základního zákona, kterým Listina základních práv a svobod je. Myslím si, že doba ale pokročila natolik, že nemůžeme dále čekat, a že je třeba ke změně přistoupit.

Trochu nerozumím poraženectví pana profesora Jičínského, který zpochybňuje kvalitu poslaneckého sboru. Je přece samozřejmě správné, že jsme si rovni s mocí výkonnou a že poslanec má právo předložit návrh zákona. Samozřejmě rozumím tomu, že vláda má mnohem více prostředků k tomu, aby předložila možná kvalitnější návrh zákona, pokud jde o obsáhlejší normu, ale dovolím si ještě jednou zopakovat, že tento návrh zní tak, že se číslice 24 v článku 8 odst. 3 mění na 48. Myslím si, že to je věc, kterou legislativně může každý poslanec zvládnout.

Ještě jednu poznámku nakonec. V této Poslanecké sněmovně probíhaly diskuse o tom, zda poslanec může nebo má mít ještě jiné povolání mimo svůj poslanecký mandát. Jsem advokát a byl jsem velmi proti tomu, aby poslanec byl jenom poslancem a nemohl své povolání vykonávat, protože vím, že pokud poslanec není v každodenním kontaktu se životem, svým způsobem zakrňuje. Věřte mi, že mé roční působení v advokacii, kterou po večerech a o víkendech ve volných chvilkách vykonávám, mi skutečně velmi pomáhá k tomu, abych věděl, co Poslanecká sněmovna dělá dobře a co špatně. Toto roční působení v advokacii mě přesvědčilo o tom, že lhůta 24 hodin, kterou dnes máme v Listině, vede k tomu, že ti, kteří by měli být ve vazbě, se do ní prostě občas nedostanou, ale hlavně že se dostávají do vazby občas bohužel občané, kteří v ní co dělat nemají. Proto tento návrh zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Novákovi. Nyní prosím, aby se slova ujala paní zpravodajka.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Moje závěrečné slovo, musím se přiznat zcela upřímně, za mě řekl pan poslanec Filip. Možná že se to panu profesoru Jičínskému nebude líbit, že jaksi není rozdíl mezi koalicí a opozicí, ale zcela upřímně se přiznávám, že to, co pan poslanec Filip řekl, jsem se chystala říci jako závěrečné slovo.

Pan poslanec Jičínský ví i z výboru - samozřejmě souhlasím s tím, co tady řekl pan poslanec Novák i paní poslankyně Rujbrová, že každá iniciativa zákonodárná je rovnocenná - nicméně on ví dobře, že jsem rovněž zastáncem toho, že složité právní normy buď svou úpravou legislativní, nebo složité tím, že zasahují do života občanů, domnívám se rovněž, že by měla předkládat vláda, protože je na to více technicky vybavena.

V tomto případě vím, že je naplněno to druhé, co jsem řekla, že je to důležitá právní norma a důležitý zásah do důležité právní normy, ale co se týče legislativně technické úpravy, domnívám se, že ani vláda by to nepředložila jiným způsobem. Ono to totiž jinak předložit nelze. Tady nešlo poslaneckou iniciativou zkazit Listinu základních práv a svobod.

Co se týče druhé právní normy, legislativně technicky se domnívám, že to rovněž není složitá záležitost a že vláda by to rovněž jiným způsobem předložit nemohla. Věcně jsou to normy důležité, a protože osm nebo šest let tady toto řešení nebylo, velmi bych se přimlouvala za to, aby tato sněmovna propustila oba návrhy do druhého čtení a u obou zkrátila lhůtu na 40 dnů.

Teď bych se chopila úlohy zpravodaje, pane místopředsedo. Myslím, že bychom měli hlasovat o každém tisku zvlášť. K tisku č. 371 padl v rozpravě návrh na zamítnutí. Pan profesor Jičínský dal návrh na zamítnutí, ale dal ho k tisku 371, tj. novela ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod. Nedal to k novele zákona o trestním řízení, jestli jsem to dobře pochopila. Pan poslanec přikyvuje, takže mám pravdu.

Myslím, že bychom měli nejdříve hlasovat o tisku č. 371, tj. o návrhu na zamítnutí, bude-li přijat ...

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pak se s tím vypořádáme, pak přikážeme atd.

Dámy a pánové, je 16 hodin 8 hodin, v 16 hodin 9 minut začneme hlasovat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP