Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Janeček) 

Odstavec 2: Odnětím svobody na 2 až 8 let bude pachatel potrestán

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na více osobách,

b) spáchá-li takový čin na osobě mladší než 18 let,

c) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví

Odstavec 3: Odnětím svobody na 5 až 12 let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví více osobám nebo smrt.

Odstavec 4: Odnětím svobody na 10 až 15 let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt více osob.

Domnívám se, že i o ochraně práv pacientů bychom mohli diskutovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Udílím slovo panu poslanci Krásovi.

 

Poslanec Václav Krása: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl z tohoto místa svůj pozměňovací návrh.

Pozměňovací návrh k tisku 315:

Do článku I zařadit nový bod 1 tohoto znění:

§ 3 zní: Vyměřovacím základem u osoby, za kterou je plátcem pojistného stát, je od prvního července 1998 částka 2120,- Kč. V roce 1999 a potom v dalších kalendářních letech se stanoví vyměřovací základ pro výpočet pojistného hrazeného státem podle nařízení vlády. Vyměřovací základ podle předchozí věty se pro následující kalendářní rok stanoví tak, že vyměřovací základ platný v kalendářním roce se zvýší o tolik procent, o kolik procent se zvýšila průměrná měsíční mzda zjištěná Českým statistickým úřadem za první pololetí kalendářního roku, který o jeden rok předchází kalendářnímu roku, v němž se nařízením vlády stanoví vyměřovací základ proti průměrné měsíční mzdě zjištěné Českým statistickým úřadem za první pololetí kalendářního roku, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, v němž se nařízením vlády stanoví vyměřovací základ.

Nařízení vlády podle věty druhé - vláda vydá v roce 1998 do 30. září a potom vždy do 30. června kalendářního roku. Takto stanovená výše vyměřovacího základu se použije vždy pro následující kalendářní rok.

Výše vyměřovacího základu stanovená nařízením vlády pro následující kalendářní rok nesmí být nižší než výše vyměřovacího základu platná v kalendářním roce.

Ostatní body se přečíslují.

Do článku V - účinnost - doplnit: Článek 1 bod 1 tohoto zákona nabývá účinnosti dnem 1. července 1998.

Zdůrazňuji, že je to jeden takto podaný pozměňovací návrh. Smyslem pozměňovacího návrhu je oddělit závislost výše příspěvku státu za pojištěnce, za které je plátce stát, od výše minimální mzdy. Tato závislost brání zvýšení minimální mzdy alespoň na úroveň životního minima. Obecně lze říci, že na minimální mzdu nemají být vázány další instrumenty. Pozměňovací návrh zároveň upravuje valorizační mechanismus výše příspěvku státu za pojištěnce, za které pojištění platí stát.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Krásovi. Udílím slovo panu poslanci Langrovi, ale bylo to v poslední vteřině.

 

Poslanec Ivan Langer: Paní místopředsedkyně, upřímně vám děkuji za laskavost, kterou jste mi projevila. Čekal jsem, zda ještě někdo dá písemnou přihlášku do rozpravy, a chtěl jsem se přihlásit přímo, nikoli písemně.

Pokusím se rozšířit předmětnou materii z důvodů, které již zmínil kolega Janeček, že se proti původním nepsaným dohodám v rámci pozměňovacích návrhů předmět novely výrazně rozšiřuje. Dovolím si předložit pozměňovací návrh, který nepochází z mé dílny, ale řeší jednu problematickou část týkající se závodní preventivní péče, u níž je neustále vedena polemika o tom, zda, nakolik a v jaké šíři má být hrazena zaměstnavatelem a v jaké výši hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Můj pozměňovací návrh zní takto:

Za prvé. V § 13, odstavec 2 se vypouští písmeno g, písmena h, i, j se označují jako písmena g, h, i.

Pozměňovací návrh číslo 2. V § 15, odstavec 2 se za konec první věty, který je slovem "pojištěnce", vkládá tato věta: "a závodní preventivní péče poskytovaná podle zvláštních předpisů", odkaz 38, 39, 40.

Za poslední větu tohoto odstavce 9 se připojuje věta: "Úhradu za zdravotní výkony, které jsou obsahem závodní preventivní péče, hradí zaměstnavatel."

Pozměňovací návrh číslo 3: v § 35 se vypouští věta "hrazená péče zahrnuje" a nahrazuje se větou "závodní preventivní péče zahrnuje".

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Ze zdravotního pojištění občanů by podle názoru zpracovatelů této novely - podotýkám, že jsem ji nezpracovával já, neměla by být hrazena taková zdravotní péče, jejímž cílem není zachovat nebo zlepšit zdravotní stav pojištěnce, ale slouží ve smyslu zvláštních předpisů, např. vyhlášky číslo 10/95 Sb., o zdravotní způsobilosti vykonávat to či ono zaměstnání.

Dokumentuje to ostatně skutečnost, že vstupní prohlídky zájemců o jakékoliv zaměstnání nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, ale hradí je zaměstnavatel či sám zájemce o zaměstnání.

Mohl bych pokračovat dále ve zdůvodnění. Předpokládám, že zájemci jsou dostatečně informováni o předmětné materii. Věřím, že s velkou rozvahou a uvážlivostí můj pozměňovací návrh posoudíte a v hlasování podpoříte.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážení kolegové, byl bych velmi rád, abyste věnovali velkou pozornost při posuzování návrhu, který tady předřečník pronesl. Přenáší tíhu lékařských průběžných prohlídek na pacienty. Dříve nebo později může nastat situace, že se nedostane tato problematika do kolektivní smlouvy, a zaměstnavatel si pak mezi zájemci uchazeče o práci vybere toho, kdo si bude schopen tuto prohlídku uhradit z vlastních zdrojů. Je to návrh přinejmenším rozporuplný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. S faktickou poznámkou dávám slovo paní poslankyní Fischerové.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolila bych si upozornit na jednu věc - že pozměňovací návrh pana poslance Langra má veliký dopad v tom slova smyslu, že naprosto exkomunikuje závodní preventivní péči, která je hrazena z veřejných prostředků, to znamená z veřejného zdravotního pojištění. Mám dojem, že to nebylo dostatečně zdůrazněno, a považuji to za nezbytně nutné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Končím podrobnou rozpravu, protože se do ní dále nikdo nepřihlásil.

Vzhledem k tomu, že v podrobné rozpravě nepadl žádný procedurální návrh, končím druhé čtení tohoto návrhu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, po polední přestávce budeme pokračovat vládním návrhem ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Než vyhlásím polední přestávku, udílím slovo panu poslanci Wagnerovi, který požádal o udělení slova k informaci jménem rozpočtového výboru.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP