Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Politicko-hospodářské a vztahové poměry se v poslední době stabilizovaly. V samosprávách obcí a měst jsou zastoupeny koalice stran především levicového zaměření, státní správa pak prosazuje nestranickost ve svém rozhodování. I když vychází systémově z pravicové orientace při výkonu státu správy na správním území.

V hodnocení poskytovaných zdravotnických služeb přetrvává v myšlení občanů představa povinné státní garance, kdy plná odpovědnost za zdraví leží na někom jiném. Velmi těžko je nyní chápána výrazná odpovědnost o péči o zdraví každým z nás. Jedním z rozhodujících problémů k dořešení stavu akutních lůžek je přetrvávající patriotismus bývalých okresů. Stávající vznikl počátkem 60. let sloučením okresů Rýmařov, Moravský Beroun, Krnov a Bruntál. Ve všech těchto místech jsou nemocnice. Vazby na bývalé hranice a zařízení v nich jsou trvalou překážkou při řešení problémů v nových podmínkách, zvláště v období, kdy se neustále oživují představy opětného osamostatnění nebo přerozdělení. Každý bývalý okres měl svou nemocnici a tu si chrání proti všem představám, pokud se tyto neshodují s místním názorem. Jde o nutnou změnu v myšlení, kdy chápání občana musí být přeneseno nad lokální zájmy a rozhodovací proces musí být chápán spíše jako obecné blaho všech zúčastněných. Tato osvěta musí provázet vznik nového systému a je nezbytnou pro zdárné ukončení tohoto procesu. Je mi strašně líto, že vlastně teprve teď s touto osvětou začínáme. Zmíněný princip je odrazem stávajících systémových změn ve zdravotnictví, kdy současný neudržitelný stav je transformován do nového systému, jehož atributem bude koncepčnost, cílenost, odbornost a ekonomická prosperita v poskytování zdravotní péče občanovi. Ale nikdo tomu nevěří.

Charakteristika lůžkového fondu. Kapacita akutního lůžkového fondu byla k 30. červnu roku 1997 752 lůžek a kapacita lůžkového fondu pro dlouhodobou péči ošetřovatelskou, rehabilitační a v odborných léčebných ústavech, včetně Odborného léčebného ústavu Moravský Beroun, který má sídlo v okrese Bruntál, ale je součástí Fakultní nemocnice Olomouc, celkem 598 lůžek. V okrese jsou 4 akutní nemocnice, 3 zdravotnická zařízení typu LDN, tedy léčebny pro dlouhodobě nemocné, 2 léčebny TRN, tzn. pro choroby tuberkulózy a respirace, a 1 ústav neurologicko-geriatrický, tedy odborný léčebný ústav. Celkem je zde 10 zdravotnických zařízení. Okres, který má

relativně nejmenší, nebo ne relativně, ale skutečně nejmenší hustotu obyvatel, je současně největší, má největší počet zdravotnických zařízení a opravdu hustou lůžkovou kapacitu.

Přehled lůžkových zařízení. Jediné státní zařízení je Státní sdružené zdravotnické zařízení Krnov, jehož zřizovatelem je Okresní úřad Bruntál. Provozuje činnost nemocnice v Krnově, dále nemocnici TRN Žáry, léčebnu dlouhodobě nemocných Žáry a léčebnu nebo nemocnici pro respirační nebo tuberkulózní nemoci Ježník. Tato nemocnice, ta okresní, má 8 základních oborů. Na interně jich je 8, 80 lůžek, neurologie má 48 lůžek, pediatrie 63 lůžek, gynekologie a porodnictví 43 lůžek, chirurgie 65, ARO 4, ORL 6, oční 13. Kromě toho jsou tam rozsáhlé ambulantní služby. Celkem je tady 322 akutních lůžek k 31. 12. 1997 a 35 lůžek ošetřovatelských. K nim bych chtěla říci, že jsem se zde v této nemocnici setkala skutečně s dobrým a moderním konceptem ošetřovatelské péče, takovým, jaký bychom si měli přát i v jiných nemocnicích po republice. Také jsem se s touto formou setkala v nemocnici v Rýmařově. Počet zaměstnanců je 730, z toho 62 lékařů. Odborná úroveň, která byla hodnocena jednak ze strany okresního krajského úřadu, České lékařské komory a VZP, je velmi dobrá. To, co je potřeba podotknout, že lokalita není úplně výhodná s ohledem tedy na to, že to je příhraniční oblast. Na druhou stranu je na silničním tahu na Opavu a také na Bruntál. Je to nemocnice, která je v lokalitě, která byla zasažena povodněmi, a s touto situací se zatím tento okres ještě nedokázal vypořádat a je potřeba k tomu také samozřejmě přihlížet. Okresní úřad navrhoval v této nemocnici 181 akutních lůžek pro oblast krnovsko-albrechtickou.

Další nemocnicí je INB, a. s., Bruntál. Je to nestátní zdravotnické zařízení, je to akciová společnost, jejímž provozovatelem zdravotnických činností je provozovatel, který to provozuje v pronajatém majetku, který patří městu.

Prosím vás, já si musím vzít brýle.

Já se omlouvám, ale když ta písmenka jsou malá, tak mi to dělá problémy.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Já jsem si byl před týdnem pro nové brýle, paní ministryně, takže jsem na tom podobně. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Děkuji. A zvláště, když jsem už unavená, tak se mi dost špatně čte.

Tedy akciová společnost je v pronajatém majetku, který patří městu. Kromě toho provozuje také činnost v nemocnici Boskovice v okrese Blansko. Provozuje nemocnici v Bruntále, léčebnu dlouhodobě nemocných Dvorce, léčebnu dlouhodobě nemocných Kunov a dále mimo okres Bruntál, jak už jsem řekla, nemocnici v Boskovicích. Je zde šest základních oborů. Na interně 69 lůžek, chirurgie má 50 lůžek, pediatrie 35, gynekologie a porodnictví 40 lůžek, ARO 4, kožní 20, ale toto oddělení je od října 1997 uzavřeno a péče je zajišťována v rámci 8 lůžek interního oddělení.

Nemocnice sama, jak jsem zjistila, plánuje případně tady v tomto objektu, který je hodně zastaralý, investici, o které nevím, jak by byla realizována, případně zřídit dětské oddělení, které toho času je v detašovaném pracovišti mimo areál nemocnice a není zde ani výtah. Počet akutních lůžek je 218. To bylo, prosím vás pěkně, k 30. 6. 1997, ale už k 31. 12. nemocnice vykazovala jenom 198 lůžek. A počet lůžek na rehabilitačním oddělení je 25, tedy celkem je tady 243 lůžek, toho času 223 bez 20 lůžek očního oddělení. K této rehabilitaci bych chtěla říci, že po mé návštěvě jsem málokde viděla tak dobře vybavené ambulantní rehabilitační pracoviště, které disponuje nejenom celou řadou vířivek a všech procedur, ale také bazénem. Počet zaměstnanců je zde 930, z toho 117 lékařů. Pravděpodobně tato informace znamená, že zde zaměstnanci pracují ještě v těch detašovaných nebo jiných pracovištích, protože to je příliš vysoké číslo a já zatím ještě nemám toto přesně ověřeno.

Co se týče lokality, tak je to téměř nejvýhodnější lokalita z pohledu okresu proto, protože je v jeho středu, vedou k ní hlavní silniční tahy včetně železnice. Navíc také v této lokalitě je rychlá záchranná služba, která ale své další stanoviště má také v Krnově.

Podle názoru okresního úřadu a pobočky VZP úroveň poskytované péče je hodnocená jako velmi dobrá. Okresní úřad navrhoval tuto nemocnici jako nemocnici, která by měla s počtem 211 akutních lůžek zajišťovat lůžkovou péči ve spádové oblasti bruntálsko-rýmařovské. Tedy dovolte mi, abych vám tady vysvětlila, že okres měl představu, že rozdělí okres na dvě části, a to krnovsko-albrechtickou a bruntálsko-rýmařovskou, které by měly svá zdravotnická zařízení, nebo jejichž spád by tedy obhospodařovaly.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP