Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Nyní k další nemocnici. Nemocnice Albrechtice: Je to nestátní zdravotnické zařízení, jejím zřizovatelem je obec Albrechtice od roku 1992, kdy došlo k delimitaci ze Státního zdravotnického zařízení Krnov. Jsou zde dva základní obory, urologie se 43 lůžky a ortopedie, která má 35 lůžek a 27 lůžek ošetřovatelské péče. Počet akutních lůžek je tedy 78, ošetřovatelských 27, tedy celkem 105.

Je zde 58 zaměstnanců, z toho 7 lékařů. Odborná úroveň je hodnocena kladně jak okresním úřadem, tak Českou lékařskou komorou, tak také pobočkou pojišťovny. Majetek města by měl být v rámci církevních restitucí vrácen Řádu milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Dovolte mi říci, že po návštěvě této nemocnice jsem uviděla, jak může soukromé zdravotnické zařízení velmi kvalitně najít svůj prostor v rámci služeb, které je potřeba v okrese zajišťovat - v tomto případě hovořím o ortopedii - a jak dokáže na vysoké úrovni včetně technického zázemí, které si k tomuto zařízení vybudovalo, tzn. sál s dokonalou klimatizací, s myčkou atd., se všemi podmínkami, které je k tomu třeba, stahovat pacienty i z okresu Opava - leželo tam několik pacientů z okresu Opava. Toto zařízení je předurčeno pro to - podle mého soudu - aby si také ortopedickou péči, plánovanou, kterou tady dělá, příp. nasmlouvalo ještě u polských občanů vedle v Polsku.

Nemocnice Rýmařov: Je to nestátní zdravotnické zařízení. Má čtyři základní obory: interna - 40 lůžek, pediatrie - 32 lůžek, gynekologie-porodnice - 29, chirurgie a mezioborové JIP - 33 lůžek. Dohromady 24 + 4, celkem 104 akutních lůžek a 20 lůžek ošetřovatelských, tedy celkem 54 lůžek. Jak jsem říkala, tato ošetřovatelská lůžka jsou zcela zodpovědně v kompetenci a na vysoké úrovni zajišťována zdravotními sestrami, které k tomu mají svá školení, mají vedenou dokonale dokumentaci, dokonale řešený ošetřovatelský plán, což je velmi efektivní z toho důvodu, že pro tyto pacienty nemusí být trvale zajišťována lékařská péče tak, aby nebyla efektivní. To znamená, lékaři tam přicházejí na vizity a samozřejmě na zavolání v případě, že je potřeba. Není tam trvale personál.

Diagnostika je jednoznačně oddělena do interního oddělení, do ambulancí, které jsou k tomu velmi dobře vybaveny, a velmi efektivním způsobem se péče, kterou lze dělat ambulantně, provádí ambulantně a pouze ti pacienti, kteří musejí být ošetřováni, leží na ošetřovatelských lůžkách. Kromě toho je zde kardiologické oddělení, které se opět velmi kvalifikovaně stará o vlastně diagnosticky nejvýznamnější skupinu, to je o akutní infarkty myokardu tak, že má smluvně zajištěn transport v případě potřeby invazivních koronarografií a invazivní terapie. Má nasmlouvány kliniky v Praze a současně se snaží o to, aby po zavedení těchto metod také ve FN Olomouc mohla tyto pacienty přesunovat do bližší oblasti, do FN Olomouc. Chci říci, že je to téměř vzorové pracoviště, které téměř pracuje podle algoritmů, které ministerstvo právě vydává jako doporučení, jak má být provázána péče o akutní infarkt myokardu tak, aby tato péče byla stejná nehledě nato, jestli je to pacient z Rýmařova, Berouna, Prahy nebo Aše.

Dalším zařízením je Odborný léčebný ústav Moravský Beroun, který má 128 lůžek a je to tedy, jak jsem řekla, detašované pracoviště Fakultní nemocnice Olomouc, přičemž zhruba 20 % pacientů hospitalizuje z okresu Bruntál, na jehož území leží. Jedná se v podstatě o neurologické pracoviště a je posuzováno v rámci výběrového řízení na území Olomouc, nicméně je třeba vědět o tom, že to je nemocnice, která leží na území okresu Bruntál a její pacienti jsou zhruba z 20 % z okresu Bruntál.

Dalším zařízením je Léčebna dlouhodobě nemocných Albrechtice, která má 45 lůžek a je součástí Albrechtické nemocnice. Dále, jak jsem říkala, TRN - léčebna Ježník, má 80 lůžek a je součástí Státního zdravotnického zařízení Krnov, LDN Dvorce s 80 lůžky je součástí nemocnice v Bruntále a Žáry - LDN i TRN - mají 170 lůžek a jsou součástí Státního zdravotnického zařízení Krnov. Celkem je lůžek v nemocnicích v okrese 859, z toho je 752 akutních a 107 ošetřovatelských a dále je tady ještě 491 lůžek na LDN a odborných léčebných ústavech.

V součtu to vypadá tak, že interních lůžek máme 80 na Krnově, 69 v Bruntále 40 v Rýmařově, celkem 189 lůžek. Chirurgických lůžek máme 144, z nichž 65 je v Krnově, 50 v Bruntále, 29 v Rýmařově. Pediatrických lůžek máme 130, z nichž 63 je v Krnově, 35 v Bruntále a 32 v Rýmařově.

Dovolte mi, abych se u tohoto čísla zastavila. V žádné z těchto nemocnic, které jsem navštívila, nebyla obložnost, která by dostačovala pro to, aby se kterékoliv z těchto pracovišť vůbec mohlo ekonomicky uživit, myslím ekonomicky i za předpokladu, že by platby od pojišťovny odpovídaly opravdovým nákladům. Je to velmi nízká obložnost a to, co bylo překvapivé v nemocnici Krnov, je vystavená vzorová nemocnice, velká vzorová nemocnice, dětská nemocnice, která - jak jsem byla informována hlavním hygienikem - je jedinou nemocnicí v republice, která odpovídá přesně normám a různým směrnicím, které Ministerstvo zdravotnictví v minulosti vydalo. Je to vzorově postavená nemocnice se vším, co má mít. Tato nemocnice je poloprázdná, stejně jako poloprázdné jsou další dvě dětská oddělení v Bruntále i v Rýmařově. Chci jenom upozornit na to, že s ohledem na kvalitu péče a samozřejmě také i na to, aby se vyplatilo, aby se lékaři o tyto pacienty trvale a dobře starali a byli erudovaní, je nepochybně nutné sloučit všechna tři dětská pracoviště do jednoho už jenom proto, že dnešní medicína jasně ukazuje na to, že dětská medicína má být prováděna především ambulantně, případně doma u lůžka a pouze vážné případy mají být léčeny jako akutní v dobře vybavené nemocnici, která navíc má - a to je velmi důležité - resuscitační zázemí. Bez tohoto zázemí se nejedná o nemocnice, ale víceméně o ošetřovny či léčebny.

Jednoznačně je třeba vědět to, nehledě nato, co řekla komise, co řekl okresní úřad a co si myslí lidé, že v budoucnosti je nezbytné, aby dvě malá pracoviště se starala jenom o dlouhodobou péči o některé pacienty, spíše aby to byl charakter kojeneckého ústavu, což jsem viděla i v Rýmařově, a aby péče o akutní nemoci, které jsou vážné a vyžadují hospitalizaci z celého okresu, byla prováděna v této krásné, nově postavené nemocnici v Krnově.

Gynekologie a porodnictví má 112 lůžek, přičemž 43 je v Krnově, 40 v Bruntále a 29 v Rýmařově. K tomu bych zase chtěla říci, že počtem porodů ani jedna nemocnice nesplňuje - nechci říci - evropská, ale jsou na horní hranici našich českých kritérií a je naprosto nezbytné s ohledem na kvalitu péče a především na kvalitu zajišťování porodů také tuto péči poskytovat v jedné nebo ve dvou nemocnicích, ale rozhodně ne ve třech.

Co jsem zjistila, je další fakt, že pro děti, které se narodí např. ve dvě hodiny v noci, není dostupný pediatr. Ten přijde do služby až ráno v sedm hodin v případě, že se jedná o fyziologický porod. Jsou-li zde lékaři, příp. pediatři, dají mi za pravdu, že toto v žádném případě neodpovídá tomu, co se dnes učí lékaři a učili i dříve o atestacích, a že je to velmi riziková záležitost. Uvážíme-li navíc to, že porodnost klesá, i když trochu se to začíná lepšit, ale že vlastně zápasíme s nedostatkem mladých jedinců, potom každý život a hlavně každá komplikace, která způsobuje nějaké dlouhodobé léčení a poruchy mozku, je skutečně velkou daní za špatně zorganizované zdravotnictví.

48 neurologických lůžek je pouze ve Státním zdravotnickém zařízení Krnov. ORL je jenom v Krnově, oční je také jenom v Krnově, kožní je - ale už bylo vlastně zrušeno - v Bruntále. Ve všech těchto nemocnicích je ARO, nicméně technické vybavení není srovnatelné. Nechci to tady otevírat, dokud nebudu mít ještě některé údaje ověřeny.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP