Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Toto je velmi důležitý fakt, pro který stojí za to výběrové řízení řídit dál, protože vytvoříme prostor pro to, aby se znovu vytvořily povinné spádové oblasti, spádová území, přičemž tato území by měla být povinná pro zdravotnické zařízení, nikoli pro pacienta. Svobodná volba pacienta je tady zachována. Pacient si může svobodně vybrat zdravotnické zařízení, míněno tím nemocnici nebo lékaře.

Tato povinnost se také vztahuje na přijímání pacientů z domácí péče i na překlady pacientů mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními. To je velmi důležité, protože se setkáváme s jevem v souvislosti s paušály, že se to zanedbává a pacienty odmítají nemocnice převzít. Stanovení spádového území bude provedeno na základě výsledků výběrového řízení zohledňujícího nabídku a po projednání se zástupci státní správy.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že všechna tato zdravotnická zařízení dala písemný souhlas, dokonce i IMB Bruntál, a.s., při mé osobní návštěvě, ke zveřejnění důvodů, které vedly komisi k takovémuto rozhodnutí, dovolím si vás s těmito důvody nyní seznámit, resp. dovoluji si vás seznámit aspoň s tím, co bylo důvodem, proč ve druhé variantě možného řešení výběrová komise nevybrala do tohoto pořadníku akutní lůžka v Bruntále.

Tyto informace, které jsou podrobné, zasíláme jako přílohu ke stanovisku vyhlašovatele každému jednotlivému zařízení, zatímco to, co jsem dosud říkala, dostává přednosta okresního úřadu, to jsou veřejné informace. Tyto informace potom dostává jen zdravotnické zařízení, které, pokud chce, může s nimi seznámit okresního přednostu, zdravotního radu, veřejnost, novináře, pacienty.

Takže příloha ke stanovisku. Jedná se o návrh, který byl připraven pro vyhlášení. Zatím není mnou podepsán na základě toho, že jsem si vymínila určitý čas na zhodnocení situace v souvislosti s tou osobní návštěvou. Tedy vypadá takto.

Posoudila jsem návrh komise výběrového řízení, která hodnotila míru plnění předpokladů pro poskytování zdravotní péče dle jednotlivých oborů, a to zejména:

a) předpokladů odborných: doporučené personální obsazení, doporučení přístrojové vybavení, dostupnost konziliárních služeb, základní komplementární služby a jejich zajištění, zajištění vlastního komplementu včetně jeho personálního obsazení, přístrojového vybavení i spektra výkonů. Podmínky pro zajištění erudice lékařů. Erudice je daná komplexností spektra výkonů a jejich počty. Podmínky efektivnosti provozu s využitím lůžkové kapacity a průměrnou dobu hospitalizace v porovnání s republikovým průměrem. Schopnost garance poskytování zdravotní péče pro dané území. Dále plnění kritérií podle zákona 48, což jsou hospodářské výsledky, plnění daňových povinností, závažné oprávněné stížnosti na odborná pochybení, postupy lege artis a na etiku.

b) Potřebnost dané péče na posuzovaném území. To je vždycky to nejtěžší, před čím komise stojí. K tomu využívá počítačového systému VZP, která má údaje o migraci pacientů, o počtu výkonů pro jednotlivé pacienty z různých oblastí a dále má informace z Ústavu zdravotnických informací. Toto vše posuzuje, kromě ještě osobních informací, které sdělují při výběrovém řízení uchazeči, příp. starostové a další účastníci, kteří mají přístup - ten vlastní průběh je veřejný, ale informace nejsou veřejné. A toto posuzuje s ohledem na indexace potřebnosti stanovených vyhlašovatelem v doporučeném rozsahu optimálního spádového území a z hlediska lokální dostupnosti. Toto vše posuzuje v porovnání s ostatními uchazeči podle písemných nabídek dle ústní obhajoby před komisí. Tedy upozorňuji na to, že v podstatě posuzuje, kdo tyto věci splňuje lépe a komplexněji, nikoli zda je úplně splňuje nebo nesplňuje, ale kdo je splňuje lépe.

Nicméně protože jsme rozdělili informaci pro uchazeče na dvě části, tzn. informaci o tom, jak splňují tato kritéria (v kapitole A) a potom, zda jsou potřebná nebo nepotřebná v daném regionu, tak nyní k první části, k posuzovaným předpokladům.

Z tohoto posouzení vyplývá, že nemocnice Bruntál nesplňuje odborné předpoklady pro zajištění akutní lůžkové péče, resp. nesplňuje je lépe než ostatní. V oboru gynekologie a porodnictví z důvodu nevyhovujícího hygienického režimu na pokojích, počet lůžek na plochu místností, a nejsou vlastní operační sály. Nízké využití lůžkového fondu. V oboru chirurgie z důvodu nevyhovujícího stavebnětechnického uspořádání operačních sálů, není zde regulérní hygienická smyčka s filtrem ani klimatizace. Operační sály jsou využívány i pro potřeby gynekologie a porodnictví, chybí centrální rozvod medicinálních plynů a tato informace - jak jsem ověřila - není pravdivá. Tam je centrální rozvod medicinálních plynů, ale ne ve všech sálech, resp. teď to nechci říkat přesně, ještě jsou jiné sály.

V oboru pediatrie z důvodu nevyhovujícího umístění oddělení. Dětské oddělení je umístěno mimo areál nemocnice v objektu vilového domku ve dvou podlažích bez výtahu, nezajištění intermediální intenzivní péče o dětské pacienty, chybí centrální rozvod medicinálních plynů - tady je to pravda.

V oboru ARO z důvodu ne zcela optimálního organizačně-dispozičního uspořádání, není vybudován boxový systém, není odděleno stanoviště sester, nevyhovuje přístup a transport pacientů z terénu, stísněné vstupy, velmi nízké využití lůžkového fondu oddělení ve srovnání s celorepublikovými ukazateli 53,6 %.

V oboru lůžkové rehabilitace z důvodu nevyhovujícího hygienického režimu na pokojích, počet lůžek na plochu místnosti. Musím vám říci, že s ohledem na to, jak je dokonale vybaveno vlastní fyzioterapeutické zázemí, je až trestuhodné, jak špatné podmínky ta lůžková kapacita nemocnice těmto pacientům poskytuje. Je třeba proto najít lepší zázemí.

V oboru dermatologie, jak už jsem říkala, je to oddělení uzavřené a navíc tam ani nebyl zajištěn dostatek personálu. V oblasti komplementu RTG pracoviště neprovozuje CT přístroj pro poruchu lampy, kterou neodstranilo, a transfúzní stanice také - a nebudu to tady rozebírat - nesplňuje určitá kritéria a není to ale základní informace pro rozhodování o akutní lůžkové péči. Biochemická laboratoř nemá zálohování všech přístrojů.

Naopak LDN Kunov a LDN Dvorce splňují posuzované předpoklady pro zajištění následné lůžkové péče a jejich lůžková kapacita je na daném posuzovaném území. Interna, chirurgie, gynekologie, pediatrie, ARO - nadbytečná, přičemž nabídka konkurenčních uchazečů v oborech akutní lůžkové péče a nabídka konkurenčních uchazečů následné péče pro posuzované území splňuje soubor posuzovaných předpokladů pro poskytování komplexní zdravotní péče lépe, jak vyplývá i z výsledků hlasování komise výběrového řízení. Proto doporučujeme uzavření smlouvy mezi nemocnicí a pojišťovnou v uvedených oborech. Nebudu tady zdržovat.

Dovolte dále, abych ještě řekla dost podstatné. Žádám v tomto stanovisku nebo je to připraveno tak, že na základě zhodnocení výsledků výběrového řízení v intencích podmínek uvedených ve stanovisku a s vědomím nutnosti zajištění dostupnosti akutní péče v dané lokalitě a potřebného počtu lůžek následné péče v celém regionu doporučuji, aby nemocnice za prvé předložila ministerstvu studii zajištění ambulantní a semiambulantní jednodenní akutní zdravotní péče v oborech, které jsou v současnosti jeho zdravotnickým zařízením zajišťovány formou lůžkové péče a nebyly komisí zařazeny do smluvní sítě.

Ministerstvo na základě těchto podkladů navrhuje po ověření potřebného komplementu zřízení těchto ambulancí, resp. jejich zajištění smluvně formou natrvalo nebo na těch 5 let, event. jejich zajištění v nepřetržitém dostupném režimu. Pokud uchazeč předloží návrh ambulantního využití svého zdravotnického zařízení při splnění těchto podmínek, to je zajištění komplementu a jeho trvalé dostupnosti, je ministerstvo připraveno podpořit rozšíření smluvní ambulantní sítě v rámci výběrových řízení na poskytování ambulantní zdravotní péče jednáním s příslušnými okresními úřady i zdravotními pojišťovnami.

Za druhé, aby předložila Ministerstvu zdravotnictví a okresnímu úřadu studii na možné zřízení stanice akutní lékařské péče, která by zajistila nezbytnou akutní zdravotní péči hrazenou jako základní službu zohledňující a zdůvodňující lokální a regionální potřeby, a to ve variantě.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP