Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Nemocnice Rýmařov byla v této variantě předpokládána jako transformace na lůžka následné péče, nebo označena za zdravotnické zařízení zbytné.

Ve druhé variantě bylo navrženo státní zdravotnické zařízení Krnov, nemocnice Rýmařov a nemocnice Albrechtice v rámci varianty číslo 1 a INB, a.s., Bruntál jako nemocnice předurčená k transformaci na nemocnici následné péče nebo označena za zařízení zbytné co se týče lůžkové kapacity.

Výsledek výběrového řízení potvrdil druhou variantu. Výběrové řízení na poskytovatele lůžkové péče v okrese Bruntál proběhlo 23. 2. a 9. 3. Komise výběrového řízení 23. 2. při projednávání nabídek uchazečů v okrese Bruntál vzhledem k tomu, že zaznamenala diskrepance v tom, co bylo v nabídkách uchazečů uvedeno a co zaznělo při osobním projednávání, usoudila, že dané informace znemožňují její objektivní posouzení a rozhodla o přerušení tohoto jednání a ověření informací na místě. Navštívila zdravotnická zařízení. To proběhlo od 2. 3. 1998. Kvůli tomu jsme přerušili výběrová řízení. Musela jsem toto porušení harmonogramu schválit. Komise navštívila tuto nemocnici a udělala i určité videozáznamy.

Komise výběrového řízení při návštěvě ve zdravotnickém zařízení okresu Bruntál zjistila, že některé informace byly skutečně ze strany společnosti INB, a.s., uvedeny v rozporu se skutečností. Komise dále konstatovala, že provozovatel bruntálské nemocnice nesplňuje posuzované předpoklady, zjistila nedostatečné personální obsazení, nedostatečné přístrojové vybavení, nevyhovující hygienické podmínky i technický stav některých provozů, což si u některých z nich vyžádalo jejich uzavření. Společnosti INB a.s. plánuje až v roce 2000 rekonstrukci těchto provozů v 10 mil. Kč.

Naproti tomu státní zdravotnické zařízení Krnov a nemocnice Rýmařov - teď čtu zprávu)…

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, paní ministryně, celou dobu jsem si myslel, že hovoříte zpaměti, a nyní s překvapením zjišťuji, že čtete zprávu. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Musím říci, že to umím zpaměti. Já to totiž čtu, protože to jsou závěry komise, která byla v Bruntále, a jak jsem říkala, je to strašně komplikovaný případ a je třeba rozlišovat, co kdo v této věci říká a píše. Omlouvám se, že to neříkám z hlavy.

Tyto dvě nemocnice posuzované předpoklady splňují výrazně lépe a vyhovují i požadavkům na zajištění dostupnosti zdravotní péče v příhraničních oblastech okresu - viz mapa okresu Bruntál, která je přílohou zprávy. Technický stav budov a hygienické podmínky provozu těchto nemocnic do budoucna nevyžadují nákladné investice. Komise 9. 3. znovu hodnotila míru splnění posuzovaných předpokladů i skutečnosti výše uvedené a na základě svého hlasování vydala své závěrečné stanovisko.

1. Nemocnice Rýmařov: Komise doporučila uzavření smlouvy o poskytování zdravotní péče mezi nemocnicí a pojišťovnou na dobu 5 let v oboru akutní lůžkové péče, a to interna v kapacitě 35, chirurgie 30 a 50 lůžek následné péče. Dále doporučila uzavření smlouvy o poskytování zdravotní péče na dobu 2 let v oborech pediatrie 20, gynekologie - porodnictví 22. Důvodem k omezení smlouvy na 2 roky bylo to, že v těchto oborech nesplňuje optimálně posuzované odborné předpoklady pro zajištění komplexní lůžkové péče.

2. Sdružené zdravotnické zařízení Krnov: Komise doporučila uzavření smlouvy o poskytování zdravotní péče mezi nemocnicí a zdravotními pojišťovnami na dobu 5 let v oborech akutní lůžkové péče - interna v kapacitě 80, chirurgie 65, pediatrie 40, gynekologie 40, TRN 27 v areálu LDN Žáry, ortopedie 20, neurologie 30, urologie 20, ARO 7 a na 70 lůžek následné péče, z toho 25 lůžek v nemocnici a 45 lůžek v LDN Žáry.

INB, a.s., Bruntál: Komise doporučila uzavření smlouvy o poskytování péče na dobu 5 let, a to poskytování následné lůžkové péče v kapacitě 50 lůžek v LDN Krnov. Komise dále doporučila pokračovat ve smluvním vztahu ve stávajícím rozsahu v oborech interna, pediatrie, gynekologie a porodnictví, chirurgie, dermatovenerologie, ARO, lůžková rehabilitace, a to na dobu nezbytně nutnou k ukončení činnosti lůžkových oddělení zdravotnického zařízení v těchto oborech a zajištění této akutní lůžkové péče ostatními spádovými nemocnicemi, především státním zdravotnickým zařízením Krnov a nestátní nemocnicí Rýmařov za podmínek, že k redukci lůžek akutní zdravotní péče v souladu s výsledky výběrového řízení a stanoviskem vyhlašovatele nedojde před uzavřením dohod pro bezprostředně následující smluvní zajištění

a) lůžek následné zdravotní péče, doporučených komisemi a vyhlašovatelem po skončení druhého kola výběrového řízení na lůžka následné péče v daném území,

b) lůžek akutní zdravotní péče v jiném dostupném zdravotnickém zařízení, doporučeném komisí a vyhlašovatelem po ověření potřebnosti této akutní lůžkové péče zástupcem státní správy a okresní pobočky pojišťovny v regionu,

c) zdravotnických zařízení poskytujících další formy zdravotní péče, jako je zdravotnická záchranná služba, lékařská služba první pomoci a stacionární péče v kapacitě potřebné pro dané území, doporučené komisemi a vyhlašovatelem a ověřené zástupci státní správy a okresních poboček zdravotních pojišťoven v regionu.

Upozorňuji na to, že přestože tyto všechny podmínky byly předány zdravotnickému zařízení, toto zdravotnické zařízení reagovalo tak, že odmítlo přijímat pacienty, aniž by zajistilo všechny tyto podmínky, čímž porušilo § 46 zákona č. 48. V současné době probíhá správní řízení.

Nemocnice města Albrechtice: Komise doporučila pokračovat ve smluvním vztahu ve stávajícím rozsahu v oborech urologie a ortopedie na dobu nezbytně nutnou k ukončení činnosti nemocnice v těchto oborech a převedení akutní lůžkové péče do státního zdravotnického zařízení Krnov, nejdéle však do 31. 12. 1998. Dále doporučila uzavření smlouvy o smlouvě budoucí mezi nemocnicí a zdravotními pojišťovnami na poskytování následné lůžkové péče v doporučené kapacitě 45 lůžek LDN Albrechtice do doby případného převzetí nemocnice Řádem milosrdných sester svatého Karla Boromejského.

Nemocnice milosrdných sester svatého Karla Boromejského Albrechtice, zatím existující zdravotnické zařízení. Komise doporučila uzavření smlouvy o smlouvě budoucí. (Nebudu to číst dále, je to totéž.)

Do výběrového řízení se dále přihlásila Fakultní nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Olomouc, fakultní nemocnice U svaté Anny Brno, nemocnice Šumperk (soukromá), Slezská nemocnice Opava, LDN Moravský Beroun. Komise doporučila u těchto zdravotnických zařízení, která se zúčastnila s nabídkou lůžkových kapacit, na kterých by zajišťovaly i péči pro obyvatele okresu Bruntál, zohlednit jejich nabídku pro okres Bruntál při uzavírání smlouvy o poskytování zdravotní péče na základě výsledků výběrového řízení pro jejich příslušný sídelní okres. Je to běžný jev, že pokud tyto nemocnice mají určité procento pacientů z tohoto okresu, pak se hlásí také do výběrového řízení pro tento okres. Většinou se ovšem jedná o pacienty, kteří jsou do těchto nemocnic překládáni v souvislosti se závažnějšími chorobami.

Ráda bych vás seznámila s tím, že u všech zdravotnických zařízení, která získají doporučení k uzavření smlouvy se zdravotními pojišťovnami, je vždy v mém stanovisku jako vyhlašovatele výběrového řízení uvedeno, že podmínkou uzavření smlouvy je to, že součástí smlouvy se zdravotnickými zařízeními bude ujednání o povinnosti zajištění zdravotní lůžkové péče v jednotlivých oborech pro obyvatele stanoveného spádového území v případě, že si pojištěnec toto zdravotnické zařízení svobodně zvolí. Využívám tady § 46 zákona č. 48, který říká, že vyhlašovatel, tedy Ministerstvo zdravotnictví, definuje podmínky, za kterých zdravotní pojišťovny na základě výběrového řízení splní svoji zákonnou povinnost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP