Středa 15. dubna 1998

 

(pokračuje Kudláček) 

Bod 3: V § 181 odst. 1 se za slova "akcionáři" doplňují slova "případně zmocněnec hlasovacího trustu zastupující akcionáře, kteří mají akcie nebo zatímní listy, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje alespoň 1 % základního jmění".

Bod 4: V § 184 odst. 1 se ve druhé větě vypouští slovo "anebo" a za slova "plné moci" se doplňují slova "anebo v souladu s tímto zákonem zastoupení zmocněncem hlasovacího trustu".

V odst. 2 se ve druhé větě mění číslovka 7 na číslovku 14 a číslovka 2 na číslovku 10. Tím se slova "kalendářní dny" mění na slova "kalendářních dnů", protože je nutno změnit gramatický pád. Ve třetí větě se číslovka "sedmý" mění na číslovku "desátý".

Dovolte jednu větu vysvětlení. V tomto případě jde o prodloužení lhůt, které platí pro určení dne rozhodného k účasti na valné hromadě.

Bod 5: Do § 184 se doplňují odstavce 8 a 9:

Odst. 8: Společnost je povinna akcionáři poskytnout seznam akcionářů, kteří jsou oprávněni hlasovat na valné hromadě společnosti, a to nejpozději 7 pracovních dní před dnem konání valné hromady, s tím, že může po akcionáři požadovat přiměřené náklady spojené s vyhotovením tohoto seznamu pro akcionáře.

Odst. 9: Společnost je povinna akcionářům, kteří jsou oprávněni hlasovat na valné hromadě společnosti, poskytnout úplné podklady pro jednání valné hromady společnosti včetně podkladů a návrhů předložených akcionáři společnosti, a to nejpozději 7 pracovních dní před dnem konání valné hromady.

Bod 6: V § 186 d) se první věta odstavce 1 mění a zní takto: "S výjimkou činnosti hlasovacích trustů ve společnosti v souladu s § 186 e) jsou neplatné dohody, kterými se akcionář zavazuje ..."

Bod 7: Doplňují se nové paragrafy 186 e), 186 f) a 186 g), které zní takto:

§ 186 e) - hlasovací trusty:

Odst. 1: Hlasovací trust je sdružením akcionářů společnosti registrovaným u společnosti, které zastupuje zájmy sdružených akcionářů společnosti.

Odst. 2: Hlasovací trust může být zřízen pouze na dobu určitou, a to nejvýše na dobu jednoho roku.

Odst. 3: Společnost provede registraci hlasovacího trustu na základě písemné žádosti některého z akcionářů společnosti doručené představenstvu, a to nejpozději do 30 dnů ode dne doručení žádosti.

Odst. 4: Žádost akcionáře o registraci hlasovacího trustu musí obsahovat:

a) úplnou identifikaci akcionáře, který žádost podává,

b) statut hlasovacího trustu,

c) smlouvu mezi hlasovacím trustem a členem hlasovacího trustu,

d) úplnou identifikaci zmocněnce hlasovacího trustu, který bude hlasovací trust zastupovat na valné hromadě společnosti.

Odst. 5: Společnost provede registraci hlasovacího trustu, a to nejpozději do 30 dnů ode dne doručení žádosti.

Odst. 6: Statut hlasovacího trustu musí obsahovat zejména zaměření a cíle investiční politiky hlasovacího trustu ve společnosti, pravidla pro činnost zmocněnce hlasovacího trustu a způsob informování členů hlasovacího trustu o činnosti hlasovacího trustu.

Odst. 7: Smlouva mezi hlasovacím trustem a členem hlasovacího trustu musí mít charakter smlouvy o správě cenného papíru s tím, že činnost hlasovacího trustu nesmí být prováděna za úplatu a smlouva mezi hlasovacím trustem a členem hlasovacího trustu může být kdykoli členem hlasovacího trustu okamžitě zrušena bez výpovědních důvodů.

Odst. 8: Po provedení registrace hlasovacího trustu u společnosti je představenstvo povinno zveřejnit způsobem dostupným pro všechny akcionáře společnosti statut hlasovacího trustu a umožnit akcionářům uzavření smlouvy mezi hlasovacím trustem a členem hlasovacího trustu v sídle společnosti.

Odst. 9: Při vedení evidence členů hlasovacího trustu je představenstvo povinno postupovat v souladu s tímto nebo jiným zvláštním zákonem (odkaz 1 na zákon ČNR č. 591, o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů).

Odst. 10: Pokud zmocněnec hlasovacího trustu v průběhu výkonu své činnosti způsobí členům hlasovacího trustu škodu, je povinen tuto škodu nahradit.

Nový § 186 f) - korespondenční hlasování.

Odst. 1: Pokud o to požádá některý z akcionářů, je představenstvo povinno umožnit v souladu se stanovami provedení korespondenčního hlasování o otázkách, o kterých hlasováním rozhoduje valná hromada.

Odst. 2: Sčítání hlasů v rámci korespondenčního hlasování provádí dozorčí rada společnosti.

Odst. 3: Náklady spojené s realizací korespondenčního hlasování se v souladu se stanovami dělí mezi společnost a akcionáře.

§ 186 g) - kumulativní hlasování.

Odst. 1: Pokud o to požádá některý z akcionářů, je představenstvo povinno umožnit v souladu se stanovami provedení kumulativního hlasování při hlasování valné hromady podle § 187 e) a f).

Odst. 2: Kumulativní hlasování může být použito pouze u akcionářů, kteří mají akcie nebo zatímní listy, jejichž jmenovitá hodnota nepřesahuje 1 % základního jmění.

Odst. 3: Pravidla kumulativního hlasování upravují stanovy společnosti.

Nyní k článku IV, což je - jak jsem avizoval - změna zákona č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů.

Bod 1: V § 80 se odstavec 3 mění a doplňuje takto:

Odst. 3: Emitent veřejně obchodovatelného cenného papíru je povinen nejdéle do jednoho dne měsíce po skončení každého čtvrtletí uveřejňovat zprávu o výsledcích svého hospodaření za toto čtvrtletí obsahující údaje v rozsahu výsledovky a rozvahy za toto období, jakož i další významné informace, zejména o

a) skutečnostech podle odstavce 4, ke kterým došlo v uplynulém čtvrtletí,

b) všech peněžitých i naturálních příjmech a tantiémách, které přijaly v minulém čtvrtletí statutární orgány, jejich členové a členové dozorčí rady a ředitelé od emitenta a od společností emitentem ovládaných, dále o významných obchodech, úvěrech, zárukách za úvěry a dalších peněžních vztazích mezi emitentem a těmito osobami

c) počtu akcií společnosti, které jsou v majetku členů představenstva a dozorčí rady a ředitelů společnosti. Tyto osoby jsou povinny oznámit společnosti na žádost počet akcií společnosti, které mají ve svém majetku.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP