Středa 15. dubna 1998

 

(pokračuje Kudláček) 

V odstavci 6 v první větě se slova podle odstavců 1 a 3 mění na slova podle odstavců 1, 3 a 4. V druhé větě se slovo ministerstvo vypouští a nahrazuje se slovy Komise pro cenné papíry.

Bod druhý. V § 83 odstavec 1 se dosavadní písmeno b) označuje jako písmeno c), doplňuje se nové písmeno b), které zní: "dodržování povinností stanovených v § 80". V písmenu c), tedy původně b), se vypouští slovo ministerstvo a nahrazuje se slovy Komise pro cenné papíry.

Poslední změna se týká bodu třetího § 86, kde se v první větě odstavce 1 za slovo porušení doplňují slova "povinností podle § 83 odstavec 1 písmeno b) nebo". Dále se v písmenu b) číslovka 5 milionů mění na 10 milionů. Jde o pokutu uloženou za porušení příslušných povinností zde uvedených. A doplňuje se nové písmeno c), které zní: "pokutu členům statutárních orgánů emitenta veřejně obchodovatelných cenných papírů až do výše 1 milionu Kč".

To je vše. Děkuji vám za trpělivost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Sobotka, připraví se pan kolega Třebický.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych rovněž rád podal několik pozměňujících návrhů k tisku 331.

1. V § 4 odstavec 4 nahradit novým zněním: "Základní jmění investiční společnosti musí činit nejméně 20 milionů Kč. Investiční společnost musí na zvláštní účet složit kapitálově přiměřenou kauci do výše 10 milionů Kč. Podrobnosti týkající se výše kauce a zvláštního účtu stanoví vyhláškou komise. Komise rozhodne o propadnutí kauce nebo její poměrné části státu v případě, že investiční společnost ve lhůtě nezaplatí komisí uloženou pokutu."

2. V § 17 doplnit písmeno k), které zní: "veřejně neobchodovatelné akcie, zatímní listy, vyměnitelné a prioritní dluhopisy odvozené z uplatnění přednostních práv z akcií v majetku podílového fondu nebo investičního fondu. Pokud se tyto cenné papíry nestanou veřejně obchodovatelnými, mohou být v majetku investičního nebo podílového fondu nejdéle 18 měsíců."

3. Do § 17a navrhuji doplnit nový odstavec 3 ve znění: "Je-li v řízení o náhradu škody způsobené porušením povinností při obhospodařování majetku (§ 5a odstavec 6) sporné, zda investiční společnost nebo investiční fond jednaly s odbornou péčí, nesou důkazní břemeno. Jestliže však investiční společnost nebo investiční fond kupuje či prodává cenné papíry nebo práva s cennými papíry spojená na veřejném trhu přijímáním návrhů určených předem neurčenému okruhu osob, má se za to, že při jejich koupi či prodeji jednala s odbornou péčí."

4. V § 24a odstavec 3 doplnit: "Toto omezení se nevztahuje na nákup a prodej podílových listů."

5. v § 24b odstavec 1 doplnit za slovo "osoba" slova "sama nebo jednáním ve shodě" a za slova "dalších 5 %" slova "přesahujících 10procentní hranici".

6. V § 27 odstavec 2 ponechat písmeno g).

7. V § 27 odstavec 3 vypustit písmeno f).

8. V § 28 odstavec 3 písmeno b) zní: "jde-li o poskytnutí informací orgánům činným v trestním řízení nebo vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny".

9. V § 30 se za odstavec 6 doplňuje odstavec 7, který zní: "I po zániku depozitářské smlouvy podle odstavce 5 se vzájemné vztahy mezi investiční společností nebo investičním fondem a bývalým depozitářem vzniklé při vypořádání vzájemných práv a povinností v souvislosti se zánikem depozitářské smlouvy řídí touto smlouvou, pokud je to z povahy věci možné."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Třebický.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já mám jenom jeden krátký pozměňující návrh. Vztahuje se k článku I bodu 124 § 35 písmeno k) odstavec 1, a to jeho znění: Odst. 1 "V případě, že průměr posledních 12 diskontů u uzavřeného podílového fondu nebo investičního fondu, vypočtených podle § 26 odstavec 2 písmeno b), přesáhl během prvních 6 měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona 40 %, v období mezi 7. a 12. měsícem po nabytí účinnosti tohoto zákona 30 % a kdykoli po uplynutí 12 měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona 25 %, je investiční společnost nebo investiční fond povinen bez zbytečného odkladu informovat o této skutečnosti komisi a bez zbytečného odkladu provést přeměnu uzavřeného podílového fondu nebo investičního fondu na otevřený podílový fond."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se již nikdo nehlásí, čili podrobnou rozpravu končím a ptám se pana ministra, zdali chce přednést závěrečné slovo. Je tomu tak. Slova se ujme pan ministr Výborný.

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane předsedající, já hodlám spíše konstatovat, že předkládané pozměňovací návrhy, zejména pak pozměňovací návrh nebo návrhy pana poslance Kudláčka, jsou natolik komplexní, složité a podrobné, že by bylo velmi neseriózní zaujímat k těmto návrhům jakékoli vyjádření nebo stanovisko bezprostředně po jejich přednesení. Jistě se tak stane v rámci třetího čtení před jejich hlasováním. Avšak rád bych poprosil všechny poslance, kteří ony složitější pozměňovací návrhy předkládali, aby zřejmě nejspíše i prostřednictvím zpravodaje specifikovali, do jaké míry se jedná o návrh jediný nebo o návrhů více.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Kudláček, pane ministře, v úvodu řekl, že se jedná o návrh jediný. (Ohlasy v sále.)

 

Ministr ČR Miloslav Výborný: Pane předsedající, pan poslanec Kudláček to tuším neřekl. Pakliže by to řekl, tak to zjednodušuje situaci a myslím si, že by to měl na začátku třetího čtení specifikovat.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, pan kolega Kudláček se zavazuje, že to sdělí písemně. Nyní se ptám pana kolegy Tlustého, zdali chce vystoupit. Není tomu tak. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji.

Dalším bodem podle schváleného programu je

 

39.
Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 1998
včetně stanovení výše poplatku družstevních záložen za rok 1998
/sněmovní tisk 318/

 

Připomínám, že návrh rozpočtu, který jsme obdrželi jako sněmovní tisk 318, jsme projednali v 17. schůzi Poslanecké sněmovny. Tento návrh jsme vrátili rozpočtovému výboru k novému projednání. Podle požadavku rozpočtového výboru předložil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami přepracovaný návrh rozpočtu, který jsme obdrželi jako tisk 318/2. Součástí tohoto návrhu je i stanovisko Ministerstva financí.

Rozpočtový výbor projednal přepracovaný návrh rozpočtu a přijal usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 318/3. Prosím zpravodaje výboru Jana Třebického, aby podal informaci o jednání výboru a současně přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pan kolega Třebický se ujímá slova.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP