Středa 15. dubna 1998

 

(pokračuje Jirousová) 

Ke konci minulého roku měla být minimální částka 1,85 mld. Kč. Skutečná částka je k 31. 12. 97,259 mil. Kč. Snížením dluhu a naplněním rezervního fondu je prakticky o tuto částku okrádán lékař a pacient.

Zarážející je také odvážný plán investic do nákupu, rekonstrukcí a oprav budov. Dle pojistného plánu by to mělo být 460 mil. Kč, tj. mimochodem rozpočet více než tří velkých okresních nemocnic. Se 121 mil. Kč počítá zdravotní pojišťovna na pořízení informační techniky. Nutno zdůraznit, že zdravotní pojišťovna hospodaří s penězi svých pojištěnců, ne se svými, a hospodaří nezodpovědně. Pětimiliardový negativní hospodářský výsledek je dostatečným argumentem. Domnívám se, že by s tím měli být seznámeni i plátci pojistného. Jistě by je zarazilo, že v době, kdy v nemocnicích nejsou finanční prostředky pomalu ani na léky, uniká ze zdravotnictví téměř 600 mil. Kč, jak jsem již dříve zmínila, 460 milionů do nákupu a rekonstrukcí budov, 121 milionů do informační techniky a 16 milionů tzv. drobných investic.

V této době se ředitelé nemocnic snaží vyřešit tíživou ekonomickou situaci redukcí léčebné péče. Vyzývají své zaměstnance nejen k úspornosti, ale i ke zkrácení doby hospitalizace, oddalování neakutních operací apod. To už je opravdu opodstatněný důvod k obavám, že pod vynuceným ekonomickým tlakem dojde ke zhoršení kvality léčebné péče.

Plátci pojistného by jistě nesouhlasili s nárůstem zaměstnanců zdravotních pojišťoven o 80, zatímco se snižuje počet lékařských míst i míst středního zdravotního personálu. Zajímavý je i fakt, že průměrný plat zaměstnanců zdravotních pojišťoven je přes 15 tisíc Kč, kdežto v nemocnicích kolem 10 tisíc.

Z výše uvedených důvodů poslanecký klub KSČM nemůže vyslovit souhlas s pojistným plánem VZP a ostatních zdravotních pojišťoven a doporučuje Poslanecké sněmovně vrátit ho předkladateli k přepracování.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedající, paní ministryně, já bych chtěl požádat předkladatele, paní ministryni Roithovou, protože ředitel VZP dr. Němec není přítomen, o jednu věc... Omlouvám se, pan ředitel prý čeká venku.

Chtěl bych se ujistit o jedné věci a chtěl bych slyšet určitou garanci, že nedojde k porušení zákona č. 551/91 Sb., § 7 odst. 2. Mám informace, že účet VZP je veden u Agrobanky. Situace je dnes taková, že Agrobanka je formálně rozdělena, pracovně bych to nazval Agrobanka 1 a Agrobanka 2, a bude se prodávat. V tomto směru se mi honí hlavou, aby to nedopadlo např. jako s Plzeňskou bankou, kde stát přišel o miliardy korun tím, že Plzeňská banka byla vytunelována a finance celního úřadu, které byly vybrány na celnicích, zmizely nenávratně v tunelu. Jsem si vědom této skutečnosti a chci se ujistit, že finanční prostředky pojištěnců, které jsou uloženy na účtu VZP, takovýto osud potkat nemůže, že je tato situace nějak ošetřena ať už VZP, nebo jsou zde garance ministerstva.

Obávám se, že v méně příznivé situaci by finance mohly skončit v tunelu. Jak všichni víme, na konci tunelu není světlo, a pokud je, tak ústí buď na Bahamách, nebo jinde.

Paní ministryně, rád bych od vás nebo od pana ředitele slyšel ujištění, že možnost vzniku podobné situace je ošetřena a že finanční prostředky při prodeji Agrobanky byly skutečně použity na účely, na které byly vybrány, aby nedošlo k vytunelování.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme paní ministryně Roithová.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Pane předsedající, dámy a pánové, chci vás ujistit, že Ministerstvo zdravotnictví v součinnosti s VZP dělá vše pro to, aby obavy, které zde byly řečeny, se neuskutečnily.

Jinak pan ředitel Němec je připraven, kdyby bylo třeba diskutovat o jakémkoli tématu, ale nemyslím, že je to předmět týkající se schvalování zdravotně pojistných plánů.

Slibuji, že uděláme vše pro to, aby taková situace nenastala.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Obecnou rozpravu končím. Obrátil se na mne klub ČSSD se žádostí o patnáctiminutovou přestávku před hlasováním o tomto návrhu. Vyhlašuji přestávku do 17.30 hodin.

 

(Schůze byla přerušena v 17.17 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP