Čtvrtek 16. dubna 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování č. 392. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Pro 64, proti 44. Takže tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Grůza: To byly všechny návrhy. Prosím o hlasování jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Usnesení bude znít:

"Poslanecká sněmovna schvaluje statut stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky včetně schválené změny."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 393. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Pro 107, proti 5. Návrh byl přijat.

Děkuji panu poslanci Janu Grůzovi.

 

Nyní budeme projednávat bod

 

45.
Návrh organizačního výboru na usnesení Poslanecké sněmovny
ke způsobu poskytování informací veřejnosti
z jednání orgánů Poslanecké sněmovny

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení organizačního výboru č. 258 z 15. ledna tohoto roku, jehož součástí je i návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Předložený návrh uvede předseda sněmovny pan poslanec Miloš Zeman. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, dovolte mi - protože usnesení je velmi stručné - abych pro ty, kdo ho snad nemají před sebou, ho přečetl a navrhl jeho schválení.

Doporučujeme jako organizační výbor Poslanecké sněmovně, aby schválila usnesení o dvou bodech:

"1. Poslanecká sněmovna stanoví podle § 1 odst. 2 zákona 90, o jednacím řádu, že zvukové záznamy ze schůzí jejích orgánů, pokud nebyly zcela nebo zčásti prohlášeny za neveřejné, jsou určeny též k úplnějšímu informování veřejnosti.

2. Žádá vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny, aby podle článku 6 bod 1 písm. h) organizačního řádu sněmovny vydal…" - a zde bych vám doporučil konsenzuální úpravu nikoli od 1. března, protože čas nelze vrátit zpět - "…od 1. května směrnici o úkolech Kanceláře Poslanecké sněmovny při poskytování zvukových záznamů ze schůzí orgánů Poslanecké sněmovny veřejnosti."

Tímto usnesením jsem byl pověřen přednést vám tento návrh na plenární schůzi. To je vše, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Miloši Zemanovi. Otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy žádné nemám, takže rozpravu končím.

Zdá se, že můžeme přistoupit k hlasování o celém usnesení, které má ony dva body, které pan předseda Zeman před chvílí přečetl. Je jasné, o čem budeme hlasovat? Ano.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 394. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Pro 82, 2 poslanci byli proti. Usnesení bylo přijato.

 

Děkuji panu předsedovi.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu, kterým je

 

46.
Výroční zpráva Rady České televize o činnosti České televize v roce 1996
/sněmovní tisk 343/

 

Na návrh organizačního výboru projednal předložený tisk výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 343/1. Prosím nyní, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Jana Marcová.

 

Poslankyně Jana Marcová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přiznám se, že vzhledem ke změně pořadí bodů přišla řada na tento bod poněkud dříve, proto se vynasnažím zrekapitulovat jednání, které probíhalo jak na výboru pro školství, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, tak na jednání stálé komise pro sdělovací prostředky.

Pravidelná zpráva Rady o činnosti České televize byla projednávána v obou těchto orgánech, důsledněji - řekla bych - ve stálé komisi pro sdělovací prostředky, kde jsme vedli několikahodinové jednání s mnoha připomínkami. Připomínky se týkaly zejména otázky zpravodajství, některých publicistických pořadů. Zabývali jsme se jednotlivými analýzami, které byly ve zprávě Rady České televize předloženy.

Domnívám se, že zpráva byla koncipována dobrým způsobem, byť jsme se domluvili, že v příštích letech trochu změníme způsob projednávání, a že připomínek od poslanců bylo veliké množství. Ale vzhledem k tomu, že jsme se domluvili, že tuto zprávu podpoříme, resp. vzali jsme její znění na vědomí, v tuto chvíli navrhuji, aby Poslanecká sněmovna udělala to samé. Navrhuji, aby zpráva byla vzata na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Janě Marcové a otevírám k tomuto bodu rozpravu. Rozpravu končím, protože se do ní nikdo nehlásí. Můžeme přistoupit k hlasování o usnesení, které paní poslankyně přednesla.

"Poslanecká sněmovna bere výroční zprávu o činnosti České televize za rok 1996 na vědomí."

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 395. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 75, proti 19. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Děkuji paní poslankyni Marcové a zároveň poprosím svoji kolegyni místopředsedkyni Petru Buzkovou, aby mne na chvíli zastoupila, neboť mám přednést úvodní řeč k informaci stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky o postupu udělení licence CET 21 a provozování televizního vysílání na základě této licence.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S procedurální námitkou se hlásí pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Paní místopředsedkyně, musím vznést pochybnost k hlasování pořadové číslo 391, kdy je na záznamu napsáno, že jsem nehlasoval, ale já jsem hlasoval pro. Dovoluji si požádat, aby bylo mé námitce vyhověno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat o námitce pana poslance Kučery. Pane poslanče, můžete uvést, o které hlasování se jednalo, kromě čísla i věcně?

 

Poslanec Miloslav Kučera: Šlo o hlasování pořadové číslo 391 - o předsedu stálé komise pro operativní techniku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní v hlasování pořadové číslo 396 rozhodneme o námitce pana poslance Kučery proti výsledku hlasování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 396. Kdo je pro tuto námitku? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 396 se z přítomných 128 pro vyslovilo 97, proti nikdo. Tato námitka byla přijata, budeme opakovat hlasování.

 

V této chvíli vás všechny odhlásím a prosím o novou registraci.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP