Čtvrtek 16. dubna 1998

 

(pokračuje Černý) 

Pokud jde o Ministerstvo pro místní rozvoj, to nemůže do neuzavřeného řízení zasahovat. Pokud se odvolatel neztotožní s rozhodnutím odvolacího orgánu, může po nabytí jeho právní moci v mimoodvolacím řízení dát podnět Ministerstvu pro místní rozvoj k přezkoumání tohoto rozhodnutí.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Přeje si paní poslankyně položit doplňující otázku? Nepřeje, děkuji. Takže bod 17 jsme skončili.

Nyní musím konstatovat, že také pan ministr Moos se omlouvá, protože je na zahájení stavby 4. transevropského koridoru. Ptám se pana kolegy Maixnera, zda si přeje přednést svoji interpelaci ve věci situace na Českých drahách. Ano, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Maixner: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, vážený pane nepřítomný ministře, vláda, jejímž jste členem, se mimo jiné zavázala ke zdrženlivosti v otázce další privatizace státního majetku, aby se zabránilo obohacení nečestných jedinců na úkor státu. Jako v mnohokrát v minulosti se však krásná slova hrubě rozcházejí s činy, a to právě ve vámi řízeném resortu. Nejenže jste se ani nepokusili přibrzdit privatizační sprint u majetku státních Českých drah, vy jdete ještě dál. Jak jinak si máme vysvětlit rozhodnutí vámi navrhované a vládou schválené státní rady Českých drah z 30. ledna?

Ta totiž rozhodla, že popožene privatizaci i tam, kde bylo už předtím nařízení ji pozastavit a příslušný majetek vyjmout z privatizačního kolotoče. České dráhy tak přijdou o vysoce lukrativní ubytovací komplex na Spořilově i o jedinečné stroje z traťových strojních stanic sloužících k výnosným pracím na koridorech. České dráhy si tak vesele zhorší svoji skvělou finanční situaci a rozdíl, který bude muset doplatit už tak vydrancovaná státní pokladna, zmizí - jak jinak - v soukromých kapsách.

ODA a její bývalý předseda asi dobře věděli, proč tak vehementně stáli o resort dopravy a vaše prosazení do čela tohoto resortu. Protože je známo, že mnozí úředníci trpí v podobných choulostivých situacích ztrátou paměti, mohu doložit kopie rozhodnutí vašeho ministerstva. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr vám jistě v jednacím řádem stanoveném termínu řádně odpoví na vaši interpelaci.

Na místě 19. vylosovaný kolega Payne stáhl svoji interpelaci na pana ministra obrany.

Na místě 20. konstatuji, že také pan ministr Šedivý se omluvil, neb přijímá oficiální návštěvu ministra zahraničních věcí Estonské republiky v České republice.

Prosím pana kolegu Klanicu, aby přednesl svoji interpelaci ve věci vztahů k Ruské federaci. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Klanica: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v souvislosti s projednáváním našeho vstupu do Severoatlantické aliance, ale nejen v těchto souvislostech, protože je to nesporně širší záležitost, často vyvstávala záležitost Ruska, jeho postojů, jeho postavení.

Moje otázka na pana ministra Šedivého zní takto: Jaké jsou naše vztahy k Ruské federaci? Zajímají mne pochopitelně nejširší aspekty, to znamená politické, ekonomické a další, zejména jaké jsou problémy těchto vztahů a máme-li nějakou koncepci vztahů k Rusku. Máme-li koncepci, tedy jakou?

Nikoliv v poslední řadě se ptám, jak hodlá naše vláda k problémům našeho vztahu k Rusku přistupovat a jak tyto problémy bude řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Také pan kolega Klanica dostane odpověď pana ministra zahraničí písemně v jednacím řádem stanoveném termínu.

Na 21. místě je pan kolega František Novák se svou interpelací na ministra zemědělství pana ministra Josefa Luxe ve věci Pozemkového fondu České republiky. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Novák: Pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr Lux dnes dopoledne zde ve sněmovně poměrně optimisticky hodnotil tempo vydávání náhrad a náhradních pozemků Pozemkovým fondem. Já jeho optimismus nesdílím, protože na celkový požadavek 85 tisíc hektarů náhradních pozemků bylo vydáno a nahrazeno necelých 20 tisíc hektarů. Na náhrady zbývá vykrýt ještě zhruba za 4,5 miliardy Kč požadavků.

Opakovaně hodnotím tempo vydávání náhrad a náhradních pozemků jako pomalé. Jsem přesvědčen, že jedním z důvodů je existence komisí, které spolurozhodují o procesu vydávání.

Členy této komise jsou zástupci okresních agrárních komor a obcí. Tyto subjekty mají v mnoha případech naprosto protichůdné zájmy než oprávněné osoby, kterým se má majetek vydávat.

Vrcholem podle mého názoru je počínání některých okresních agrárních komor, které se začínají chovat jako realitní kanceláře. Jako příklad bych uvedl Okresní agrární komoru Tachov.

Ptám se proto, pane ministře, zda uvažujete o tom, že tyto komise zrušíte a tak přispějete k tomu, že se proces vydávání náhrad a náhradních pozemků u Pozemkového fondu urychlí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Děkuji. Slovo má pan ministr zemědělství Josef Lux.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, dámy a pánové, předně bych chtěl říci, že když jsem hovořil o vydávání restitucí, hovořil jsem o restitucích jako takových a o počtu případů. Potvrzuji slova pana poslance, že otázka náhradních pozemků je skutečně největší problém v celém procesu restitucí. Nechci omlouvat tento proces, ale chci říci, že to znamená sedm milionů zápisů v katastru. 40 let, kdy právo užívání bylo nadřazeno právu vlastnickému, si vyžádá určitý čas, než dojde k faktickému vydání.

Dnes došlo v rozhodující části k rozhodnutí pozemkových úřadů. Většinou i k faktickému zapsání do katastrů. Otázka vydání náhradního pozemku však je spjata jednak s pozemkovými úpravami - ať už těmi jednoduchými, kterých bylo učiněno několik desítek tisíc, až po ty komplexní, kterých bylo učiněno pouze několik desítek. Je to otázka skutečně minimálně na jedno desetiletí.

Pokud jde o komise, před několika roky jsem je ustanovil z jediného prostého důvodu: abych vytvořil tlak a zvýšil dohled nad rozhodováním jednotlivých územních pracovišť Pozemkového fondu, protože samozřejmě zacházení se státními pozemky a forma vypořádávání formou náhrad je velkým pokušením. Souhlasím, že tyto komise dnes začaly být brzdou tohoto procesu.

Proto před dvěma měsíci prezidium Pozemkového fondu rozhodlo o celé změně systému vydávání náhradních pozemků, kdy role těchto komisí bude pouze ve smyslu určité pomoci při identifikaci pozemků. Jejich rozhodující právo bude nulové. Toto rozhodnutí před dvěma měsíci padlo a já jsem přesvědčen, že celý systém, který by měl znamenat v podstatě vytvoření registru náhradních pozemků, které jsou určeny k vydání jako náhrada v restituci, a celý registr podle stanoveného klíče, který vám je samozřejmě k dispozici - nejen vám, pane poslanče, ale celé Poslanecké sněmovně - by měl urychlit celý tento proces.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP