Pátek 17. dubna 1998

 

Poslanec Petr Nečas: Dámy a pánové, chtěl bych navrhnout procedurální návrh, na základě kterého bychom přesunuli na další schůzi Poslanecké sněmovny bod původně označený jako 90. "Koncepce a program protidrogové politiky vlády na období let 1998 až 2000, sněmovní tisk 419".

Domnívám se, že by bylo vhodné tento bod přesunout, a to ze dvou důvodů. Za prvé - výbor pro obranu a bezpečnost se bude tímto bodem ještě detailně zabývat, za druhé - nedomnívám se, že by bylo vhodné tlačit na projednávání tohoto bodu, protože jsme z něho vyrobili velice kvalitní politikum.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zaznamenali jsme návrh pana poslance Nečase. Vzhledem k tomu, že se poněkud změnil stav ve sněmovně, všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

Nyní budeme hlasovat o procedurálním návrhu na vyřazení bodu 90 z této schůze.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 477. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 477 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 125 vyslovilo 99, proti byli 4.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, obdržela jsem informaci od Kanceláře, že pan ministr Pilip už přistál a je na cestě do Poslanecké sněmovny. Bude zde zhruba v 11.15 hodin. Pokud nebudete nic namítat, navrhla bych projednat další třetí čtení, které patří k těm kratším. Jednalo by se o bod 62 schváleného pořadu schůze - "Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů - sněmovní tisk 293".

Udílím slovo předsedovi klubu KSČM, který se hlásí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, paní a pánové, myslím, že by bylo vhodnější - protože tento bod není zas až tak úplně nekontroverzní - do příchodu pana ministra financí dohodnout se na zařazení bodu "Volby", to znamená změny orgánů sněmovny a dovolbu členů vyšetřovací komise pro organizovaný zločin.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedo, myslím, že je to rozumný návrh, můžeme to v tuto chvíli provést. Místopředseda volební komise je podle mých informací připraven přednést tyto návrhy. Vzhledem k tomu, že se jedná o určitou změnu postupu, který jsem navrhla, dám hlasovat o tom, že nyní aktuálně zařadíme projednání bodů 106 a 79, což jsou volby členů vyšetřovací komise a návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny.

Vzhledem k tomu, že jsem právě obdržela zprávu, že volba členů vyšetřovací komise může proběhnout až v odpoledních hodinách, navrhuji zařazení bodu 79. "Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny". O tomto procedurálním návrhu dám nyní hlasovat v hlasování pořadové číslo 478.

 

Kdo je pro tento procedurální návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování 478 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 129 vyslovilo 70, proti bylo 7.

 

Dalším bodem tedy je

 

79.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se úvodního slova ujal místopředseda volební komise poslanec Eduard Zeman a seznámil nás s předloženými návrhy a s návrhem na další postup při projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Eduard Zeman: Paní předsedající, dámy a pánové, ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů návrhy na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením - jak jsme vždy v těchto případech postupovali již od ustanovení jednotlivých výborů. Rovněž o rezignacích doporučuje hlasovat veřejně pomocí hlasovacího zařízení.

Volební komise doporučuje, aby se k rezignacím konala společná rozprava a po ní následovalo hlasování en bloc. Pokud jde o volby, doporučuje volební komise, aby se ke každému kandidátu konala samostatná rozprava a pak se hlasovalo o předložených návrzích. Bude-li s tímto doporučením souhlas, nejprve bych vás seznámil s předloženými rezignacemi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan místopředseda volební komise navrhl způsob, jakým se volby provedou. Otevírám k tomu rozpravu. Vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nehlásí, rozpravu končím. V hlasování pořadové číslo 479 rozhodneme o tom, zda použijeme tento způsob. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 479. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 479 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 104 vyslovilo 75, 1 byl proti.

 

Prosím, pane místopředsedo, pokračujte podle způsobu, který jste navrhl.

 

Poslanec Eduard Zeman: V tom případě bych si vás dovolil seznámit s předloženými rezignacemi.

Poslanec Jaroslav Zvěřina, ODS, rezignuje v souvislosti s tím, že byl zvolen dne 26. 2. 1998 místopředsedou Poslanecké sněmovny, k témuž datu na členství v petičním výboru, ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a na členství ve stálé delegaci Parlamentu do Středoevropské iniciativy.

Poslanec Vlastimil Tlustý, ODS, rezignuje na členství v zemědělském výboru. Poslanec Jiří Černota, Unie svobody, rezignuje na členství ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Vzhledem k tomu, že byl schválen návrh, aby se k těmto rezignacím konala společná rozprava, měla by nyní následovat společná rozprava k těmto návrhům.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám společnou rozpravu ke všem návrhům na rezignace, jak byly předneseny panem poslancem Zemanem. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Eduard Zeman: V tom případě budeme hlasovat en bloc o navržených rezignacích.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O rezignacích rozhodneme v hlasování pořadové číslo 480, které jsem právě zahájila. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 480 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 113 vyslovilo 87, nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Eduard Zeman: Nyní vás seznámím s předloženými návrhy kandidátů na členy výborů a komisí Poslanecké sněmovny s tím, že ke každému kandidátu by se konala samostatná rozprava a hlasování by jednotlivě proběhlo po rozpravách.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP