Úterý 14. dubna 1998

(pokračuje Koháček) 

A nejen vnější bezpečnost, ale i demokracii a prosperitu. Došli jsme na historickou křižovatku a nesmíme zklamat.

Vědom si této odpovědnosti, přijal ústavně právní výbor usnesení č. 97, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s přístupem České republiky k Severoatlantické smlouvě sjednané ve Washingtonu dne 4. dubna 1949. Ze 14 přítomných pro toto usnesení hlasovalo 13 poslanců, 1 poslanec byl proti.

Dále jsem pověřen vám sdělit, že ústavně právní výbor zaujal stanovisko k návrhu poslance na doporučení Poslanecké sněmovně, aby souhlas s tiskem 384 byl vysloven třípětinovým kvorem, protože jde o smlouvu podle čl. X Ústavy České republiky. S tímto názorem se ústavně právní výbor neztotožnil. Pro něj hlasoval pouze 1 poslanec, 9 poslanců bylo proti a 4 nehlasovali ze 14 přítomných. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Koháčkovi a nyní poprosím pana poslance Jana Třebického, který vystoupí jako zpravodaj rozpočtového výboru.

Připomínám, že usnesení rozpočtového výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 384/3. Prosím, pan poslanče.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane předsedo, vážená vládo, rozpočtový výbor se sněmovním tiskem 384 zabýval na základě přikázání sněmovny v prvním čtení tohoto tisku, a to na své 34. schůzi dne 11. března. Po úvodním slově náměstka ministra obrany Jaromíra Novotného a rozpravě přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Třebickému. Nyní uděluji slovo panu poslanci Michalu Prokopovi, aby nás seznámil s usnesením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, sněmovní tisk 384/4. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se zabýval vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu přístup České republiky k Severoatlantické smlouvě, na své 31. schůzi dne 11. března.

Výbor se zabýval zejména těmi aspekty, které mu z hlediska odbornosti přísluší. Jsou to tedy aspekty přístupu České republiky k vědeckým programům a vývoji i nových technologií, které Severoatlantická smlouva svým členským zemím nabízí a připouští.

Po úvodním slově prvního náměstka ministra zahraničních věcí pana Jana Vinklera výbor, a musím říci, že velmi rád, téměř jednohlasně doporučil sněmovně, aby vyjádřila s naším přístupem k Severoatlantické smlouvě souhlas. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Prokopovi a jako poslední zpravodaj se ujme slova pan poslanec Jiří Honajzer, který je zpravodajem petičního výboru.

Usnesení tohoto výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 384/6. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Honajzer: Vážené kolegyně a kolegové, rovněž petiční výbor na své schůzi, která se konala dne 24. března 1998, projednal vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu přístup České republiky k Severoatlantické smlouvě sjednané ve Washingtonu dne 4. dubna 1949.

Po úvodním slově ministra zahraničních věcí Jaroslava Šedivého a po zprávě předsedy výboru dr. Jiřího Nováka o peticích došlých Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky v letech 1995 až 1998, které se týkaly přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě, rovněž petiční výbor tento návrh výraznou většinou hlasů schválil a doporučil.

Jelikož ve vystoupení mých předřečníků bylo řečeno vše podstatné, dovolte mi, abych i já na závěr sněmovně vřele doporučil schválení tohoto vládního návrhu. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Honajzrovi.

Kolegyně a kolegové, protože jsme vyslechli zpravodaje všech výborů, jimž byl vládní návrh přikázán, chtěl bych vám před zahájením rozpravy předložit po projednání s politickými kluby procedurální návrh, o němž, jak známo, se hlasuje bez rozpravy.

Navrhuji vám, abychom podle § 59 odst. 2 odsouhlasili, že v rozpravě může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Rozumí se mimo faktické připomínky. Nenavrhuji vám, abychom zkrátili řečnickou lhůtu vzhledem k závažnosti projednávaného tématu na dvakrát deset minut, a věřím, že toho nebude zneužito.

 

O tomto procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy. Podotýkám pouze, že v souladu s jednacím řádem se to pochopitelně netýká předsedů poslaneckých klubů a dalších, kdo takto mohou vystoupit.

Zahájil jsme hlasování. Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 5 byl tento návrh přijat, když ze 183 přítomných poslanců bylo 137 pro a 22 proti.

 

Nyní můžeme přistoupit k rozpravě, kterou tímto otevírám. První přihlášenou je paní poslankyně Vlasta Hrůzová, připraví se paní poslankyně Jana Pešková.

Prosím tedy paní poslankyni Hrůzovou, aby se ujala slova. Ostatní prosím o klid.

 

Promiňte, paní poslankyně, než dojdete k řečništi, mám pro vás ještě technické sdělení.

Jak víte, denní tisk nás informoval, že toto jednání na pořadu ČT 2 přenáší Česká televize. Dnes dopoledne jsem byl informován, že přímý přenos má údajně trvat pouze hodinu a poté mají být do televizního programu zařazeny vstupy. Věřím ovšem, že nikdo z nás nebude motivován tak mrzkým důvodem, jako je vystoupení před televizní kamerou, a že každý z nás nám sdělí své názory bez ohledu na to, zda je či není přímo přenášen.

 

Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Pane předsedající, dámy a pánové, po listopadovém převratu žádali naši političtí představitelé rozpuštění vojenských bloků. Varšavská smlouva byla rozpuštěna, zatímco NATO, zřejmý přežitek studené vláky, zůstalo po intervenci v rozbité Jugoslávii a chce se navíc dále rozšiřovat do střední a východní Evropy. USA a obnovené Velkoněmecko chtějí upevnit svou nadvládu v Evropě přesunutím předpolí budoucích válečných konfliktů o 800 až 1000 km na východ. Zastánci rozšíření NATO tvrdí, že takto lze zajistit bezpečnost států střední Evropy, které straší nestabilním Ruskem.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, že vás přeruším, paní poslankyně, ale rád bych poněkud uklidnil jednací síň. Poprosím zejména kolegy na pravici, aby, pokud si přejí diskutovat, činili tak ve foyeru, a nikoli zde, kde nás pouze ruší.

Pokračujte, paní poslankyně.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP