Středa 15. dubna 1998

Poslanec Vilém Holáň: Další je návrh pana poslance Grebeníčka, který zní: Poslanecká sněmovna, vědoma si blízkosti předčasných voleb, odročuje v souladu s § 108 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny jednání o přistoupení k Severoatlantické smlouvě, a to do doby přijetí ústavního zákona o referendu, po jeho realizaci.

Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v osmém hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 40 pro, 135 proti.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Vilém Holáň: Třetím návrhem z této skupiny je návrh pana poslance Recmana, který v souladu s § 108 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny žádá, aby Poslanecká sněmovna odročila jednání o tomto bodu programu do doby, než vláda předloží sněmovně ekonomickou rozvahu vstupu České republiky do NATO.

Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 9. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 38 pro, 142 proti.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Vilém Holáň: Další je návrh, který podal poslanec Vik, na zamítnutí návrhu. Připojili se k němu někteří další poslanci.

Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro zamítnutí návrhu, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 10.

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 38 pro, 152 proti.

 

Poslanec Vilém Holáň: Dále jsou tu dva návrhy na způsob hlasování. Pan poslanec Filip explicitně navrhl, aby se hlasovalo třípětinovým kvorem. Já se domnívám, že je to nehlasovatelný návrh, ale rozhodněte vy, pane předsedo.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se také domnívám, že nemůžeme hlasováním upravit kvorum. Bral jsem to spíše jako symbolický námět v rozpravě. Zdá se, že nás čeká ještě procedurální rozprava. Kolega Filip má slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, nikoli iracionální. Já jsem to navrhl v souladu s článkem 10 ústavy, to znamená, že jde o lidská práva a že je třeba hlasovat třípětinovým kvorem, neboť jde o omezení lidských práv. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkujeme za vysvětlení. Dámy a pánové, myslím si, že bude nejjednodušší, když se zeptáme sněmovny.

Kdo se připojuje k interpretaci pana kolegy Filipa a domnívá se, že máme hlasovat jiným kvorem? (Poslanec Vilém Holáň: Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.) Kdo je proti tomuto navrhovanému postupu?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 39 pro, 135 proti. (Hlasování č. 11.)

 

Poslanec Vilém Holáň: Další je návrh poslance Exnera, aby hlasování proběhlo po jménech. Předkladatel ani zpravodaj k tomu nevydávají žádné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 12. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 101 pro, 42 proti.

 

Poslanec Vilém Holáň: Pane místopředsedo, nyní jsme v situaci, že jsme schválili všechny návrhy, které patřily před hlasování o připojení k Washingtonské smlouvě, a myslím, že se nyní musí zorganizovat hlasování o připojení k Washingtonské smlouvě, a pak teprve o návrzích, které jsou chápány jako doprovodné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Dámy a pánové, schválili jsme hlasování podle jmen. Prosím tedy určené ověřovatele této schůze, aby provedli kontrolu lístků se jmény poslanců. Je to pan kolega Kulka a pan kolega Hojdar.

Přerušuji jednání na 10 minut. Sejdeme se v 10.22 hodin.

 

(Schůze byla přerušena v 10.16 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP