Úterý 12. května 1998

 

(pokračuje Čech) 

Tahle novela mimo jiné zamezuje pořádat loterie pro účastníky bez omezení věku a nevím, jestli tu sedí někdo, kdo by souhlasil s pořádáním hazardních her pro děti. A takové, tedy bez omezení věku, spotřebitelské loterie skutečně často jsou. Zatímco na jedné straně a správně přísně postihujeme všechny, kdo by prodali los mladistvému pod 18 let nebo ho pustili do herny, na druhé straně vesele nabízíme losy a slosování o miliony, luxusní automobily doslova dětem jakoby zdarma. Skutečně jen jakoby, protože k takovému losu se nedostanete jinak, než že odeberete zboží v hodnotě XY a v něm si na onen los pořádně připlatíte.

Zvláštní je, že nám ti, kteří naříkají nad pronásledováním zahraničního kapitálu u nás, neřekli na stránkách tisku už nic o tom, že naprosto stejně zatápí zahraničnímu kapitálu i vyspělé státy od Evropské unie až po Spojené státy. Nikde nenajdete možnost podnikat v loteriích a dalším hazardu pro jiné než domácí subjekty, a to ještě pod bedlivým státním dohledem nebo přímo v režii státu, a nikdo se nediví, že cizinci nemohou u nich podnikat v této oblasti - sjednocená Evropa Neevropa.

Zisky z loterií mají zůstat tam, kde vznikly, a jít na veřejně prospěšné účely. To je názor, který naše novela loterijního zákona jen podtrhuje. A spotřebitelské soutěže mají navíc v řadě států mnohem přísnější pravidla. Ono jde totiž o ochranu spotřebitele. Kupuje si vůbec v mnoha případech výrobek a rozhoduje se na základě jeho užitných vlastností ve vztahu k ceně? Anebo spíš oslněn šancí na výhru desítek hodnotných cen zapomíná, že za přemrštěnou cenu získává šunt?

Takže je to spíš tak, že pár vlivných zástupců zahraničního kapitálu spustilo rámus, protože se tu s novelou zákona zavírá zase jeden zlatý důl pro neseriózní firmy, které využívaly skulin a děr v zákonech. A těmto hlasům kolegové senátoři popřáli sluchu. Je to potřebný zákon a já doporučuji hlasovat pro to, aby v praxi pomohl vyčistit vzduch v místech, kde toho už bylo velice zapotřebí. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Čechovi. Slovo má pan poslanec Vrzáň, připraví se zatím jako poslední písemně přihlášená paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a poslanci, dámy a pánové, Poslanecká sněmovna odpracovala obrovský kus legislativní práce, když schválila novelu zákona č. 202 z roku 1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách. Tato novela je velmi potřebná, a to již několik let. Její osud se však snaží zpečetit Senát.

Není to poprvé, kdy se Senát pokouší zmařit průběh legislativního procesu, a v tomto případě jistě ne náhodou. K mnoha věcným důvodům, které hovoří pro přijetí této novely, mi dovolte sdělit subjektivní postřeh několika pozorovatelů průběhu jednání v Senátu. Naši milí senátoři se totiž vrátili rozjařeni z Velikonoc naprosto nepřipraveni zabývat se touto materií. Dokonce ani zpravodaj nezargumentoval základní problémy tohoto zákona. Poté se s tímto Senát vypořádal po svém, a sice novelu zamítl. Potvrdil tak náš dlouhodobý názor, že by senátorský mandát měl být funkcí čestnou.

Jménem SPR RSČ se tedy připojuji k návrhu na potvrzení této novely. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vrzáňovi a uděluji slovo paní poslankyni Röschové.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi už jenom opravdu několik málo poznámek, protože se domnívám, že v rozpravě zaznělo vše podstatné. Nicméně ráda bych přece jen ještě jednou zopakovala to, že návrh zákona, novela, která byla přijata Poslaneckou sněmovnou, není v rozporu s jedinou mezinárodní smlouvou, ke které ČR přistoupila, což dosvědčuje i rozbor našeho Parlamentního institutu. Není v rozporu s normami a direktivami Evropské unie. Toto prostě je účelové tvrzení a hlavně nevychází - toto tvrzení, které tvrdí, že zákon je v rozporu s těmito mezinárodními úmluvami, vychází z toho, že zákon jaksi zakazuje obecně podnikání zahraničního kapitálu či hraní spotřebitelských soutěží. Již zde mí předřečníci dostatečně myslím vysvětlili, že to prostě pravdou není.

Co se týče přípustnosti zahraničního kapitálu, domnívám se, že zde také již bylo řečeno mnoho. Ze zemí Evropy kromě Malty není v hazardních hrách připuštěn nikde zahraniční kapitál. Já se domnívám, že je to i z důvodů těch, že ne vždy kapitál, který byl jaksi omýván hazardními hrami, patřil mezi čisté peníze. Někdy možná patřil i mezi špinavé peníze a toho se asi každý stát chrání. Čímž nechci tvrdit, že zahraniční firmy, které zde tady u nás podnikají, že u nich tomu tak je.

Já bych snad jenom do budoucna budoucí sněmovně chtěla říci toliko, že by se možná v budoucnu vůbec měla více zabývat tím, co to vlastně spotřebitelská soutěž je, neberu tedy spotřebitelskou loterii, ale spotřebitelskou soutěž. Možná, že by se měla na tento termín podívat i z hlediska nejen klamavé soutěže, ale i nekalé reklamy, a vůbec tuto problematiku, která se tímto otevřela jak lobbisticky, tak tady u nás v našich myslích, by měla možná v budoucnu zpracovat naprosto důkladně. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Už jsem se chystal rozpravu uzavřít, ale ještě se přihlásil pan poslanec Jičínský a před ním pan poslanec Filip jako předseda klubu.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, já nepovažuji normu, kterou jsme přijali a kterou nám vrátil Senát, ani zdaleka za dokonalou. Ale zároveň musím říci, že to, jakým způsobem se s tím Senát vyrovnal, mě řekl bych přímo přinutilo k tomu, abych pro tuto normu hlasoval, a to zejména po vyjádření pana ministra financí, který zjevně nestojí o peníze do státního rozpočtu. Už jenom z toho, jakým způsobem se tady vyjádřil podle mého soudu docela amatérsky o tom, co je spotřebitelská soutěž a co je spotřebitelská loterie.

Já chápu problémy, které v této normě jsou. Uznávám, že v normě není popsán know-how společností, které jsou v této formě podnikání zapojeny, a vím také, že bez posuzování úrovně těch firem nedosáhneme určité daňové kázně, a tedy přidělování licencí v té věci, a tedy také zajištění vstupu skutečných podnikatelských subjektů na tento trh, a nikoliv jenom těch, kteří to chtějí využít, resp. zneužít našich legislativních mezer.

Ale jsem přesvědčen o tom, že pokud neuděláme alespoň tento malý krok k tomu, abychom zlepšili situaci v legislativě, nebudeme schopni příště už udělat krok žádný, protože v této oblasti podnikání v ČR bude totální džungle. Jsem přesvědčen, že nemá být obava z toho, že bychom snad tady nahráli jakémusi loterijnímu monopolu. Nemám obavu z toho, že by některé zavedené firmy převálcovaly všechny loterie v ČR. Natolik je český člověk přizpůsobivý a schopný, že samozřejmě je schopen vytvořit nové konkurenční prostředí. Jen bych si přál, aby se našlo v této sněmovně dost lidí, kteří budou ochotni zvednout ruku pro onen malý krok v této části legislativy, tzn. pro zpřísnění podmínek na trhu s loteriemi a s hrami, pro zvýšení příspěvku těchto firem, které zde podnikají, do státního rozpočtu, ať už formou svého zisku, nebo formou onoho příspěvku z licenčního řízení.

Jsem přesvědčen, že tímto způsobem uděláme přece jen víc práce než Senát, který se rozhodl, že nebude rozhodovat mezi onou spletí lobbistických skupin, které tlačí na tu nebo onu podobu tohoto zákona. Jsem přesvědčen, že sněmovna musí setrvat na svém názoru a normu potvrdit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi. Jako poslední přihlášený, byť ústně, je pan poslanec Jičínský.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP