Úterý 12. května 1998

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vím, že doba před volbami, které se blíží, není zrovna nejvhodnější k uvažování nad způsobem legislativní práce této sněmovny, protože její možnosti jsou do značné míry vyčerpány. Přesto bychom se měli zamyslet, zda tento příklad nepotvrzuje to, co jsem říkal na minulé schůzi, že jsou určité věci, které nemají být předmětem poslanecké iniciativy, že jsme měli - pokud jsme dospěli k závěru a já si myslím, že ten závěr je odůvodněný - požádat vládu, aby do určité doby připravila takovýto návrh k této věci.

Je třeba říci, že vláda minulá ani současná žádnou iniciativu neprojevovala, ale parlament tuto iniciativu měl od vlády požadovat, protože v rámci takovéhoto projednávání vládní předlohy by ty problémy, které se ukázaly teď, bylo možno diskutovat v tisku delší dobu a my bychom měli čas udělat si názor na to, jak určité věci máme posuzovat.

Já si nemyslím, že teď je nejvhodnější doba k tomu, abychom řešili složité problémy. Souhlasím s tím, že Poslanecká sněmovna udělala v této věci hodně práce, ale sama skutečnost, že jeden návrh podal zástupce opozice, jeden návrh - nepříliš rozdílný - podal zástupce vládní koalice, svědčí o tom, že to není vhodný návrh pro poslaneckou iniciativu.

Jde o to, že v rámci poslaneckého jednání neproběhne řada nezbytných jednání, která mají předcházet tomu, než se návrh do Poslanecké sněmovny dostane. Mám na mysli jednání se zainteresovanými kruhy, ale zároveň také jednání s těmi, kdo se touto problematikou zabývají odborně, nebo - chcete-li - vědecky. Samozřejmě vím, že i ve sféře odborného posuzování těchto problémů nejsou na určité věci stejné názory. Přesto si myslím, že nám neslouží, jestliže naše návrhy nebo to, co jsme přijali, se v odborném tisku setkává s odsudkem, kterému často musíme dát za pravdu, protože naše výtvory mají k legislativní dokonalosti daleko.

Problém, o kterém se tu hovořilo, by neměl být důvodem, abychom zvyšovali svůj despekt k Senátu. Senát využil toho, co se mu v této souvislosti nabízelo. Ten zákon má opravdu řadu vážných legislativních nedostatků, čili Senát nepovažoval za možné v krátké době tyto nedostatky zpracovat.

Tím neříkám, že sněmovna nemá setrvat na svém původním rozhodnutí, jen upozorňuji na skutečně kuriózní záležitost. Pokud bychom tuto novelu přijali a ještě na této schůzi v rámci třetího čtení přijímali novelu, o které bude zase pak Senát jednat, píšeme skutečně zvláštní kapitoly naší legislativní činnosti. Říkám to jen proto, abychom si byli vědomi toho, co děláme, protože i toto má jistý reflex na to, jak je Poslanecká sněmovna a legislativní činnost vnímána ve veřejnosti.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Protože se do rozpravy již nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám.

Jsem si sice vědom toho, že pan poslanec Janeček žádal patnáctiminutovou přestávku před hlasováním, ale to znamená, že mohu dát ještě před touto přestávkou šanci navrhovateli a zpravodaji, aby se vyjádřili, pokud si to přejí. Zpravodaj si nepřeje, navrhovatel rovněž ne.

Kolegyně a kolegové, vyhlašuji přestávku do 16.30 hodin.

 

(Schůze byla přerušena v 16.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP