Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Kučera) 

Ale o tom jsem v podstatě mluvil již při prvním čtení zákona, a tak nemohu jinak, než vás znovu požádat, abyste pozorně vyslechli zprávu zpravodajů a umožnili zákonu projít do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloslavu Kučerovi.

Konstatuji, že v prvém čtení jsme tento návrh přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 353/2 a 353/3.

Prosím nyní, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Martin Přibáň.

 

Poslanec Martin Přibáň: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, návrh Miloslava Kučery a Pavla Dostála na vydání zákona o znakové řeči, sněmovní tisk 353, projednal na svých dvou zasedáních výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny, který k předloženému návrhu přijal usnesení, jež je obsahem tisku 353/3. Obsahem je komplexní soubor pozměňovacích návrhů vypracovaný pracovní skupinou složenou ze zástupců předkladatelů, obou zmíněných výborů a odborných úředníků Ministerstva práce a sociálních věcí a oddělení speciálního školství Ministerstva školství.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu navrhuje, aby se základem pro druhé čtení stal návrh zákona ve znění jím předloženým.

Jelikož jsem se zúčastnil jednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví v této věci, i když vás bude informovat paní zpravodajka, tak vím, že stejný procedurální návrh, jaký podávám já, bude navrhovat i výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

Doporučuji tento postup, protože výsledkem práce obou výborů je obecně akceptovatelný text, který reagoval na podstatné připomínky vlády, podstatu původního návrhu nepotlačil a z původně spíše deklaratorního textu učinil plnohodnotný návrh, který nejen formálně zaručí sluchově postiženým právo na vlastní komunikační prostředek, ale vytvoří i jisté podmínky pro alespoň částečné vyrovnání smyslového handicapu těchto postižených.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Martinu Přibáňovi a prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Jana Gavlasová, a to proto, že je zpravodajkou výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Poslankyně Jana Gavlasová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednal na své 31. schůzi dne 22. dubna 1998 návrh poslanců Pavla Dostála a Miloslava Kučery na vydání zákona o znakové řeči. Po odůvodnění poslance Kučery, zpravodajské zprávě poslankyně Gavlasové a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Pavla Dostála a Miloslava Kučery na vydání zákona o znakové řeči, sněmovní tisk 353.

Znění jste dostali písemně, je totožné s tím, jak bylo usneseno ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. A pokud se týká způsobu projednávání, přikláním se k názoru pana zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Martina Přibáně.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví se dále usnesl, že zmocňuje zpravodajkyni výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla nezbytné legislativně technické úpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Janě Gavlasové. Chci se ubezpečit, že v tuto chvíli by mělo být sněmovnou rozhodnuto, co bude vzato za základ projednání. Je tomu tak? (Souhlas.)

Všechny vás odhlašuji a prosím vás, abyste se přihlásili. Poprosím, aby všichni ti, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat, přišli do sněmovny.

Hlasuje se o tom, že za základ projednávání vezmeme materiál, který připravil výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu svým usnesením č. 177, a tento materiál je uveden pod číslem 353/3.

 

Domnívám se, že nic nebrání tomu, abych zahájil hlasování pořadové číslo 55 a abychom hlasováním rozhodli. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 83 poslanců a nikdo nebyl proti.

 

Otevírám tedy obecnou rozpravu, přihlášky nemám. Obecnou rozpravu tudíž končím. Otevírám podrobnou rozpravu. Žádnou přihlášku rovněž nemám, takže končím i podrobnou rozpravu a konstatuji, že jsme ukončili druhé čtení této předlohy.

Dámy a pánové, další a asi poslední bod, kterým se dnes budeme zabývat s výjimkou bodu "Návrh na volbu místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku", bude bod

 

15.
Vládní návrh zákona o hnojivech, pomocných půdních látkách,
pomocných rostlinných přípravcích a substrátech
a o agrochemickém zkoušení zemědělských půd (zákon o hnojivech)
/sněmovní tisk 357/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh odůvodní její místopředseda a ministr zemědělství Josef Lux - chce-li.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Nechci.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím, že mohu připomenout, že jsme v prvém čtení přikázali předložený vládní návrh k projednání zemědělskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení těchto výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 357/1 a 357/2.

Prosím, aby se slova postupně ujali zpravodajové těchto výborů, jako první zpravodaj zemědělského výboru poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážené poslankyně, vážení poslanci, usnesení zemědělského výboru jste dostali, zdůvodnění k tomuto zákonu jsem přednesl již v prvním čtení.

Musím ale konstatovat, že zemědělský výbor nedoprojednal tento návrh zákona, i v usnesení je uvedeno, že po rozpravě přerušil projednání, a jediná možnost, jak dopracovat tento zákon, je v rámci druhého čtení s pozměňovacími návrhy a potom prodiskutování v zemědělském výboru jako takovém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ladislavu Skopalovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Libor Ambrozek, zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednal zákon o hnojivech a doporučuje ho schválit ve znění vládního návrhu, v podstatě s jedinou připomínkou, a to, že účinnost se stanovuje od 1. září 1998.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Nebude zřejmě potřeba tuto připomínku zopakovat v podrobné rozpravě jakožto návrh, protože předpokládám, že usnesení vašeho výboru je k dispozici všem poslancům, takže v rámci našich nepsaných dohod budeme konstatovat, že se to stalo předmětem návrhu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP