Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Kasal) 

Dámy a pánové, otevírám v tuto chvíli obecnou rozpravu. Přihlášky nemám. Hlásí se pan poslanec František Novák.

 

Poslanec František Novák: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím si, že po krátkých zprávách zpravodajů by se mohlo zdát, že projednávání této předlohy ve výborech bylo naprosto jednoduchou záležitostí. Myslím si, že tomu zdaleka tak nebylo. To, že zemědělský výbor nepřijal usnesení, právě svědčí o tom, že projednávání bylo velmi složité.

Já jsem v obecné rozpravě při prvním čtení upozornil na tři základní problémy, které vidím v této materii. Tou jednou oblastí byla oblast týkající se skladování hnojiv. Druhou oblastí bylo používání hnojiv a třetí oblastí byla oblast agrochemického zkoušení.

Myslím si, že po prvním jednání v zemědělském výboru bylo velmi užitečné, že se uspořádal seminář k této problematice. Bohužel po absolvování toho semináře jsme vznesli některé konkrétní požadavky na úpravu textu na předkladatele, protože jsme si byli vědomi, že se jedná o návrh zákona, který má svoje vnitřní souvislosti. Dostali jsme některé dílčí úpravy, které podstatu těch připomínek bohužel neřešily.

Ten zákon se týká tří okruhů. Týká se jednak těch, kteří uvádějí do oběhu, jednak těch, kteří používají, a samozřejmě je zde zahrnut i veřejný zájem. Myslím si, že tak jak je zákon navržen, pro zemědělce, to znamená pro ty, kdo hnojiva používají, je zde příliš mnoho ohraničení. Je zde příliš mnoho nařízení, která jsou poměrně značným způsobem sankcionována. Myslím si, že není reálné, abychom bez důkladné diskuse přijali kvalitní normu.

Myslím si, že by bylo zcela logické, kdybychom v normální době vrátili tento zákon do zemědělského výboru. Protože jednáme vlastně naposled, bylo by zbytečné navrhovat vrácení k přepracování. Vzhledem k tomu navrhuji, aby sněmovna tento návrh ve druhém čtení zamítla. Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Novákovi. Do obecné rozpravy se ještě hlásí pan poslanec Hofhanzl.

Paní a pánové, prosil bych, abyste využívali dobrodiní psaného slova a informovali mě o tom, že chcete vystoupit v rozpravě. Není to nijak překvapující bod dneska, takže si myslím, že na to můžeme být připraveni.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, nikdo v této sněmovně není dokonalý. Dámy a pánové, tento zákon je zajisté zákon důležitý. Je to zákon pro české zemědělství potřebný. Chtěl bych však říci, že doba, která na projednávání tohoto zákona byla, byla krátká. Je to zákon natolik složitý, že si myslím, že by nebylo dobré, aby sněmovnou prošla norma, která nebyla do důsledků prodiskutována, nebyly tam vychytány věci, které neodpovídají danému stavu našeho zemědělství, stejně by nebyly dodržovány.

Neměl jsem rád nikdy Potěmkinovy vesnice. Rovněž jsem nikdy nemiloval dialektiku. Zákon, tak jak je napsán, tak jak je formulován, dává velké možnosti k zneužití. Stejně tak je v něm zakódováno, že nebude plněn. Zákon, tak jak jsou v něm věci zakódovány, stejně nebude plněn. Proto se připojuji ke kolegovi Novákovi a myslím, že zákon by měla dopracovat příští sněmovna. Natolik je to důležitý zákon, že schválíme-li ho v podobě, v jaké je předložen, uděláme zákon, který nebude dobrý. Novelizace bude pak trvat zase dlouhé roky.

Chceme jít do Evropské unie. Evropská unie říká, že nám nebude vnucovat své zákony. Že bude trvat na tom, abychom plnili své zákony. Jestliže schválíme tento zákon tak, jak je napsán, plněn nebude. Zbytečně dáváme možnost, že bude po vstupu do Evropské unie díky tomuto zákonu možno nás jistým způsobem vydírat, že neplníme své zákony. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Jenom pro ty, kteří momentálně nemají tuto normu před sebou a slyšeli z úst pana poslance Hofhanzla, že ta doba je krátká, já tu normu mám před sebou a konstatuji, že je podepsána v Praze dne 8. října 1997 Václavem Klausem a Josefem Luxem. Tolik na doplnění.

Do podrobné rozpravy - protože do obecné rozpravy se už nikdo nehlásí a mohu ji ukončit - se přihlásil jako první pan poslanec Kováčik. Promiňte, my jsme se radili s pány kolegy - máte za to, že v tuto chvíli je potřeba hlasovat o návrhu na zamítnutí. Je 17.38 hodin.

Předtím se ještě přihlásil o slovo pan místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jenom připomenout několik skutečností. Tento zákon, jak již bylo řečeno, byl doručen sněmovně v závěru minulého roku. Dne 11. března začalo projednávání tohoto zákona v zemědělském výboru, bylo přerušeno za účelem svolání semináře. Tento seminář proběhl 21. dubna, 22. jednal výbor pro životní prostředí, který ten zákon doporučil, a 29. pokračovalo jednání zemědělského výboru, které však bylo odloženo naneurčito. To znamená, že zde byl dostatečný prostor pro studium i diskusi, a jsou-li nějaké návrhy, tak je správné, aby zazněly v rámci druhého čtení.

Jsem přesvědčen, že právě proto, že směřujeme do Evropské unie, tak tato norma je připravena v zrcadle Evropské unie. Čili je velmi důležité, abychom i v rámci začínajících rozhovorů, v rámci screeningu nějaký konkrétní krok učinili.

Mrzelo by mě, kdyby tato norma, která je odborná, technická, se stala předmětem nějakého politického přetahování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. V 17.41 hodin dám hlasovat o návrhu pana poslance Nováka na zamítnutí této předlohy. V této chvíli vás všechny odhlásím na vaši žádost. Poprosím o novou registraci.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP