Středa 13. května 1998

 

(pokračuje Kasal) 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Nováka na zamítnutí této předlohy. Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 56, které jsem zahájil.

 

Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, protože se pro něj vyslovilo 38 poslanců a proti bylo 74.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a prosím pana poslance Kováčika, aby v ní jako první vystoupil.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, dámy a pánové, v této chvíli si dovolím poznamenat, že souhlasím s připomínkami, které měli předřečníci v obecné rozpravě, nicméně se nedomnívám, že by se s věcí nedalo vůbec nic dělat a že bychom se měli zodpovědnosti zbavit a přenechat práci příští sněmovně. Myslím si, že se přece jenom udělalo na této normě dost práce a bylo by škoda ji v tuto chvíli zahodit.

Dovolil bych si předložit sněmovně to, co vzešlo z onoho semináře, který tady byl zmíněn, a to, co jsem si při projednávání této předlohy v zemědělském výboru osvojil. Pozměňovací návrhy tedy zní:

V § 2 odst. e) bude znít takto: "e) substrátem látka sloužící k zakořeňování a pěstování rostlin; substrátem je zejména rašelina, zemina nebo jejich směsi."

V § 3 - Uvádění hnojiv do oběhu odst. c) zní: "c) nepoškozují životní prostředí (odst. 2 písm. c)).

V § 5 - Rozhodnutí o registraci odst. 4b) zní: "b) zjistí-li při výkonu odborného dozoru porušení povinností stanovených v § 3."

Další návrh k § 8 - Skladování. Odst. 1 písm. a) zní: "a) hnojiva uskladnit odděleně a označit je trvale čitelným způsobem".

V § 8 odst. 1 písm. b) zní: "b) zajistit, aby nedošlo ke smísení hnojiva s jinými látkami".

V § 8 odst. 1 písm. d) vypustit text celého písmene.

V § 8 odst. 3 zní: "3. Statková hnojiva musí být skladována tak, aby nemohlo dojít ke znečištění vody. Do statkových hnojiv nesmějí být vnášeny rizikové prvky nebo rizikové látky, které by mohly narušit vývoj kulturních rostlin nebo ohrozit potravní řetězec."

V § 9 - Používání hnojiv, statkových hnojiv a pomocných látek odst. 1 zní: "1. Podnikatelé v zemědělství jsou povinni používat hnojiva včetně statkových hnojiv a pomocné látky způsobem stanoveným tímto zákonem."

V § 9 odst. 2 písm. c) vypustit text celého písmene. Další písmeno d) v odst. 2 § 9 přeznačit na písmeno c).

V § 9 odst. 4 zní: "4. Podnikatelé v zemědělství a vlastníci zemědělských pozemků jsou povinni soustavně a řádně vést evidenci o hnojivech včetně statkových hnojiv a o pomocných látkách použitých na zemědělské půdě a lesních pozemcích."

Odst. 5 téhož paragrafu zní: "5. Evidence podle odst. 4 se vede o množství, druhu a době použití hnojiv podle jednotlivých pozemků, kultur a let a uchovává se nejméně sem let. Na požádání orgánu odborného dozoru jsou podnikatelé v zemědělství a vlastníci lesních pozemků povinni evidenci předložit a umožnit ověření v ní uvedených údajů."

Odst. 6 téhož § 9 zní: "6. Ministerstvo stanoví vyhláškou způsob používání hnojiv, statkových hnojiv a pomocných látek na zemědělské půdě a lesních pozemcích a způsob vedení evidence o jejich použití."

V § 10 - Agrochemické zkoušení zemědělských půd odst. 1 zní: "1. Agrochemické zkoušení zemědělských půd je pravidelné zjišťování vybraných parametrů půdní úrodnosti v důsledku používání hnojiv, statkových hnojiv a pomocných látek s cílem usměrňovat jejich používání; provádí se v šestiletých intervalech a zahrnuje odběr vzorků půd, jejich chemický rozbor a vyhodnocení výsledků těchto rozborů. Ministerstvo stanoví vyhláškou z důvodu ochrany vstupu nežádoucích látek do potravního řetězce rizikové prvky a rizikové látky, sledované ústavem při agrochemickém zkoušení zemědělských půd, rozsah a způsob jejich sledování."

V § 10 odst. 5 zní: "5. Vlastník zemědělské půdy i podnikatel v zemědělství je povinen strpět úkony související s prováděním agrochemického zkoušení zemědělských půd."

V § 10 odst. 8 zní: "8. Ministerstvo stanoví vyhláškou postupy pro odběr vzorků a pro provádění chemických rozborů zemědělských půd."

V § 16 - Zmocnění návětí zní: "Ministerstvo stanoví vyhláškou provedení § 3 odst. 5, § 4 odst. 10, § 7 odst. 8, § 8 odst. 4, § 9 odst. 6, § 10 odst. 1 a odst. 8, § 11 odst. 5."

V § 16 odst. c) zní:

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP